Ihmiset ja suhteet

Pettäminen piristää parisuhdetta – ja 6 muuta myyttiä uskottomuudesta

Teksti: Anna.fi

Pettämiseen liittyy monia uskomuksia. Moni pujahtaa vieraan petiin näihin myytteihin uskoen. Osa niistä kuitenkin joutaa romukoppaan. Pyysimme Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan erityisasiantuntija Maaret Kalliota arvioimaan seitsemää pettämiseen liittyvää myyttiä: mihin kannattaa uskoa ja mikä on silkka tarua.

Pettäminen piristää parisuhdetta – ja 6 muuta myyttiä uskottomuudesta

1. Pettäminen piristää parisuhdetta

Suhteenne on laimennut silkaksi kaveruudeksi. Tulette kyllä hyvin juttuun, mutta seksuaalinen kipinä on sammunut jo aikaa sitten. Kiikarissasi on komistus, joka vaikuttaa olevan kiinnostunut sinusta. Yhden illan juttu antaisi varmasti potkua näivettyneelle liitollenne. Pettämällä tekisit siis itse asiassa palveluksen kumppanillesi. Virkistävän vaihtelun jälkeen voisit nähdä hänet uudessa valossa.

Maaretin neuvo

Tärkeintä on oikeastaan se, mitä toivot suhteeltasi tulevaisuudessa. On tavallista, että pitkässä suhteessa kaivataan vaihtelua ja muutoksia, mutta jos haet vaihtelua ulkopuolisesta suhteesta, se nakertaa taatusti parisuhteenne tunneyhteyttä. Jos et kerro pettämisestä, se rakentaa välillenne suuren salaisuuden.

Salaisuus vaikuttaa taatusti suhteeseenne, vaikkei se paljastuisikaan. Jos kaipaat vaihtelua, mutta haluat myös vaalia suhdettanne, voisit miettiä, miten saisitte kehitettyä sitä yhdessä. Sinun kannattaa puhua asiasta reilusti kumppanillesi, jotta hänkin tietää, millaisissa mielentiloissa jo olet.

2. Pettäminen johtuu siitä, että parisuhde on kriisissä

Syytät itseäsi siitä, että kumppanisi petti sinua. Jos olisit panostanut suhteeseenne enemmän, hän ei olisi mennyt vieraisiin. Vika on sinun, koska et onnistunut pelastamaan uppoavaa laivaa. Vaikka näit vaaran merkit, et reagoinut niihin riittävästi. Ei siis ihme, että kumppanisi lähti hakemaan huomiota muualta, olithan jättänyt hänet paitsioon.

Maaretin neuvo

Pettäminen on aina 100 prosenttisesti pettäjän vastuulla, ei missään nimessä petetyksi tulleen. Sen sijaan parisuhde on yhtä lailla molempien vastuulla.

On tärkeää, ettei pettäjä syytä petettyä uskottomuudestaan vaan ottaa siitä vastuun ja tarkastelee asioita, jotka ovat johtaneet siihen. Jos jatkatte yhdessä, on kumppanisi otettava kipeä petetyksi tulemisen tunteesi hyvin tosissaan.

Suhteen tarkasteleminen, ennen uskottomuutta ja sen jälkeen, on tietenkin molempien asia. Onko suhde ollut jotenkin epätyydyttävä? Mitkä yksilölliset tekijät ovat johtaneet siihen, että hän petti sinua? Kaikki eivät suinkaan petä, vaikka suhde olisi hyvinkin huonolla tolalla.

Jos jäätte yhteen, on tärkeää pohtia näitä kysymyksiä: Miten suhdetta tulisi muuttaa? Miten estää yhdessä suhteen rapautuminen? Miten palauttaa yhdessä hiljalleen rakentaen takaisin sitä kaikkein tärkeintä: luottamusta?

3. Toinen nainen on aina syyllinen

Miehesi ei mahtanut mitään sille, että miestennielijä hotkaisi hänet suihinsa. Ukkosi on avuton ressukka, jota vedettiin kuin pässiä narussa.

Jotkut naiset saavat tyydytystä siitä, että he pilaavat toisten liiton. Heille ei vapaa mies kelpaa. Miehen on mahdotonta vastustaa vamppia, joka ottaa kaikki keinot käyttöönsä. Ei ihme, että mieheltä menevät jalat alta, jos viettelijätär tekee kaikkensa saadakseen hänet lankeamaan kiusaukseen.

Maaretin neuvo

Asiat eivät ole alkuunkaan näin yksinkertaisia. Liitossa oleva on vastuussa omasta toiminnastaan omassa suhteessaan, mutta vapaa toinen nainen ei. On houkuttelevaa syytellä vain toista naista, koska silloin voi ylläpitää mielikuvaa oman kumppanin hyvyydestä.

Se voi auttaa suhteen jatkamisessa, mutta ei edistä suhteen aitoutta ja joskus raadollistakin rehellisyyttä. Sen sijaan teidän olisi tosi tärkeää pohtia rehellisesti sitä, miten suhteenne on voinut ennen uskottomuutta ja miten se voi sen jälkeen.

4. Pettämistä ei voi koskaan antaa anteeksi

Tämä oli nyt tässä. Raja vedetään johonkin ja pettäminen menee sen yli. Menetettyä luottamusta ei voi saada takaisin. Vaikka kuinka uskottelisit itsellesi ja kumppanillesi, että olet unohtanut ja antanut anteeksi, haavat eivät parane koskaan.

Aina kun rakastelette, toinen nainen alkaa kummitella mielessäsi. Aavetta on mahdotonta manata pois. Voitko sitä paitsi luottaa kumppaniisi enää missään muussakaan asiassa? Jos hän pettää luottamuksesi näin isossa asiassa, tuskinpa hän on rehellinen pienemmissäkään jutuissa.

Maaretin neuvo

Ihmiset suhtautuvat pettämiseen eri tavoin. Suhtautumista sanelevat heidän arvonsa ja yhdessä luodut säännöt. Joissakin suhteissa pettämisestä päästään yli, yleensä ammattiauttajan avulla. Se aiheuttaa kuitenkin luonnollisesti aina luottamukselle suuren vahingon.

Luottamuksen rakentaminen on pitkä työ, joka teidän on tehtävä yhdessä. Joillekin pettäminen on tosiaankin ”kerrasta poikki”. Toki myös pettämistilanne vaikuttaa. Yksinkertaistaen voisi sanoa, että tavallisesti intohimoinen tunnesuhde koetaan vaikeammaksi hyväksyä kuin yksittäinen humalapäinen seksihetki vieraan kanssa.

5. Jos pettää kerran, pettää toistekin

Sinun ei kannata jäädä odottamaan seuraavaa kertaa. Jos jäät suhteeseen, jossa sinua on petetty, annat kumppanillesi luvan tehdä sen uudestaan. Jos hän on astunut kerran rajan yli, moraali ei enää velvoita häntä. Kun mies on päässyt eksoottisen hedelmän makuun, hän halajaa lisää. Homma on siis vihellettävä kerrasta poikki.

Maaretin neuvo

Jatko riippuu siitä, miten työstätte pettämistä ja minkälaisen merkityksen annatte sille. Teidän täytyy myös miettiä, miten suhteenne on muututtava. Joskus pettäminen voi olla myös käännekohta. Silloin suhde onnistutaan muokkaamaan pettämisen jälkeen jopa tyydyttävämpään muottiin.

6. Pettäminen on hätähuuto

Puolisollasi ei ollut enää mitään muuta keinoa käytettävissään. Suhteenne vetelee viimeisiään, ja kumppanisi yritti vain saada sinut huomaamaan totuuden. Hän meni ehkä äärimmäisyyksiin, mutta liittonne katastrofaalinen tila oikeutti sen. Miehesi yritti kyllä kaikkensa, mutta lopulta hänellä ei ollut enää vaihtoehtoja.

Maaretin neuvo

Pettämistä ei voi ajatella hätähuutona. Se voi kyllä kertoa hädästä. Pettäminen on kuitenkin monen valinnan summa ja siten myös tietoinen päätös, vaikkei niin tahtoisi ajatellakaan.

Onkin tärkeää tutustua omiin ajatuksiin ja tunteisiin syvemmin: Mitä toivot suhteeltasi? Mikä vetää sinua poispäin suhteestani? Miten alat toimia, kun huomaat ihastuvasi vieraaseen – vahvistatko ihastustasi teoillani vai pyritkö ottamaan siihen etäisyyttä? Kerrotko näistä tunteistasi omalle kumppanillesi?

7. Pettäminen on pelkkää merkityksetöntä seksiä

Miksi kumppanisi piti suuttua, vaikka kyseessä oli aivan mitätön juttu? Sinulla ja kumppanillasi on vahva henkinen side, jota muutama tunti vieraassa vuoteessa ei horjuta. Et purkanut yhden illan jutulleen sydäntäsi. Kyseessä oli pelkästä fyysinen kohtaaminen. Mitä väliä sellaisella on? Koko homman voi ohittaa olankohautuksella.

Maaretin neuvo

Mihinkään ihmissuhdeasiaan ei ole yhtä totuutta. Ihmisten taustat, tunteet ja suhteiden mutkat ovat moniulotteisia.

Sinun onkin siis tarkasteltava asiaa aina aidosti omasta näkökulmastasi: Miksi minä petin? Mitä se sai minut tuntemaan? Mitä minä tarvitsin ja olinko ilmaissut tätä tarvetta avoimesti myös kumppanilleni? Ja ennen kaikkea: Mihin lähden panostamaan toivoessani muutosta? Suhteeseeni vai sen ulkopuolelle?

Asiantuntija: Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan erityisasiantuntija, psykoterapeutti (YET), seksuaaliterapeutti (ET, NACS) ja työnohjaaja Maaret Kallio

Teksti: Martta Kaukonen
Kuva: Colourbox

Lue myös:

Nämä 10 ongelmaa aiheuttavat avioeron – ratkaise ne!
Pettämisen anteeksi antanut Martina Aitolehti: ”Tarvitsin tämän vasaraniskun, jotta opin arvostamaan suhdettamme”
Näin tunnistat varatun miehen deittimarkkinoilla
Näin kumppanille valehdellaan – Lue aiheet ja pariterapeutin kommentit!

Mikä pettämiseen liittyvä uskomus pitää sinusta paikkaansa?

Katso tilanne vastaamatta

X