Ihmiset ja suhteet

Piiri pieni pyörii - Saako kaverin exän iskeä?

Teksti:
Anna.fi

Saako kaverin ex-kumppaniin koskea, vai onko entiset kumppanit edelleen kaverin omistuksessa? Jos kerran suhde ei ole toiminut, eikö ole luonnollista toivoa entiselle kumppanille kuitenkin hyvää tulevaisuutta? Entä jos itse huomaat rakastuneesi kaverisi exään – voiko tunnetta tukahduttaa?

Saako kaverin exän iskeä?

Pienien piirien juttu?

Pienillä paikkakunnilla seurustellaan usein ristiin ja rastiin. Jos valikoima on pieni, onko kavereilla oikeus kieltää koskemasta ex-kumppaneihin? Vai onko kaverin hylkäämä jo valmiiksi huono idea? Kaikilla on omat syynsä jättää ja toisen roska voi olla todella toisen aarre.

Jos kuitenkin lähdetään suhteeseen exän kanssa, on oltava valmis kohtaamaan vihainen ystävä. Suora keskustelu heti alkuun on järkevin keino kohdata asia. Salailu johtaa usein vain ongelmiin, koska asioilla on taipumus tulla ennemmin tai myöhemmin esiin.

Exään ei kosketa

”Kavereiden exät ovat minulle melko sukupuolettomia. Itse suhtaudun varsinkin sänkypuuhiin niin vakavissani, että en pystyisi kuvittelemaan olevani jonkun kanssa yhdessä, jota myös kaverini on kokeillut. Jo pelkkä ajatus on niin inhottava, että se estää kaikenlaisten tunteiden kehittymisen exiä kohtaan.

Sitä paitsi usein kavereiden existä on tullut läheisiä ja luotettavia ystäviä, jolloin romanttisten tunteiden kehittyminen vuosien kaveruuden jälkeen tuntuu kaukaiselta. Uskon muutenkin rakkauteen ja intohimoon ensisilmäyksellä, joten minun on vaikea kuvitella kerran neutraaleiden tunteiden muuttumista intohimoksi.” Anna 28 v.

Toinen ei ymmärrä miten tunteet kaverin exää kohtaan voisivat kehittyä romanttisiksi, ja toisille taas kerran entinen kumppanin ei ole kaverin koskettavissa, vaikka aikaa kuluisi.

”Minulla oli noin vuoden kestänyt riita ikiaikaisen bestikseni kanssa. Riita koski poikaa, johon joskus olin ihastunut ja vaikka seurustelin jo toisen kanssa, en antanut bestikseni olla entisen ihastukseni kanssa. Taakse jäänyttä jo, mutta asiasta ei vieläkään puhuta ystäväni kanssa, joka edelleen on bestikseni.” Minna 27 v.

Piiri pieni pyörii - Saako kaverin exän iskeä?

Exästä ei edes ystäväksi?

Jo pelkkä ystävyys kavereiden exien kanssa saattaa olla liikaa, varsinkin jos ero on ollut riitaisa. Usein ystävän odotetaan valitsevan puolensa.

”Itselleni kävi niin, että kun kaverini julmasti jätti poikaystävänsä toisen takia, aloin pitää yhteyttä jätettyyn. Olin huolissani siitä, miten hän selviäisi eron yli. Kaverini oli tietysti onnensa kukkuloilla uudessa suhteessaan, ja suhtautui exäänsä varsin ylimielisesti. Pidimme yhteyttä exän kanssa ja huomasin nopeasti, että meistä oli kehittynyt hyvät ystävät.

Missään vaiheessa en olisi voinut ajatella mitään tunteita kaverin exää kohtaa. Minulle ja exälle on alusta saakka ollut selvää, että olemme ystäviä, enkä usko että kumpikaan meistä on ikinä edes ajatellut mitään muuta.

Kaverini ei pitänyt siitä, että pidin vielä exään yhteyttä, mutta keskustelimme asian selväksi, ja minusta hänellä ei ollut oikeutta kieltää minua ystävystymästä. Nykyään tuntuu, että olen loitonnut ystävästäni ja olemme läheisempiä hänen exänsä kanssa.” Jenni 29 v.

Kaverin luvalla kohti onnea?

Mitään ei varmasti menetä, jos ottaa asian heti reilusti puheeksi ystävänsä kanssa. Tietysti silloin on oltava varautunut myös siihen, että ystävä ei asiaa hyväksy.

”Kaverini seurusteli vähän aikaa ja ei kovin vakavasti yhteisen tuttavamme kanssa. Suhde päättyi, kun kaverini löysi uuden. Vuosia myöhemmin tiemme kohtasivat tytön kanssa ja tunteemme heräsivät. Kerroimme yhteiselle kaverillemme, joka kuitenkin hermostui asiasta. Emme varsinaisesti jääneet odottamaan lupaa, koska tunteet olivat niin voimakkaat. Mielestäni hänellä ei ollut mitään oikeutta tai syytä kieltää meitä yhteisestä onnesta.

Miksi entiset kuvittelevat omistavansa yhä kumppaninsa, vaikka jo seurustelevat uuden kanssa? Minusta kyse on itsekkyydestä ja huonosta itsetunnosta. Olemme nyt tämän tytön kanssa onnellisesti yhdessä ja perustamme perheen. Uskon, että kaverini tulee ajan kanssa tajuamaan, että meidän onnemme ei ole häneltä pois. Hän aloitti itse heti toisen suhteen, joten asian ei pitäisi enää koskettaa.” Mikko 31 v.

Piiri pieni pyörii - Saako kaverin exän iskeä?

Exät on vapaata riistaa

”Olimme seitsemän vuotta yhdessä. Eroilimme jo aikaisemmin ja lopullinen ero oli nähtävissä.  Jotenkin emme vain päässeet eroon toisistamme ja joku veti meidät aina takaisin yhteen. Lopulta tultiin tilanteeseen, jossa tyttöystäväni olisi halunnut lopullista sitoutumista, naimisiin menoa ja asettumista aloilleen. En usko avioliittoon ja naimisiin meno ei tuntunut oikealta.

Asumme nyt samassa osoitteessa, mutta elämme osa-aika parisuhteessa. Olemme vapaita tekemään mitä haluamme. Ero oli lopulta helpotus ja välimme paranivat.

Vähän aikaa sitten exäni alkoi tapailla yhteistä tuttuamme. Tilanne on hieman erikoinen, koska asumme edelleen yhdessä ja vietämme aikaa myös intiimisti. Toisaalta hän on sitoutunut tähän uuteen suhteeseen. Uusi poikaystävä tietää kyllä tilanteestamme.” Matti 35 v.

Sydämen asialla

Monet vastaisivat suoralta kädeltä, ettei exiin tule koskea. On mietittävä kuitenkin loppuen lopuksi ihmisten onnea. Jokainen on vastuussa omasta elämästään ja jokaisella on oikeus onneen. Järki kieltää tunteet, mutta sydän tulee aina yleensä voittamaan ja hyvä niin. Jos exiin koskemisesta pitäisi luoda säännöt, voidaan sanoa, että exien suhteen suhteeseen hyppäämiseen vaikuttaa:

  • kauanko kaverin ja exän erosta on kulunut?
  • kuinka vakava suhde on ollut?
  • kuinka hyvä kaveri on?
  • onko tunnettu jo aikaisemmin exän kanssa?
  • tunteeko exän vain kaverin kautta?
  • seurusteleeko kaveri jo uuden kumppanin kanssa?

Teksti: Tarja Vilén

X