Ihmissuhteet

Pitääkö uudelle kumppanille kertoa, jos on pettänyt aiemmin? Seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin mukaan kyllä, kunhan pettäjä on ensin kysynyt itseltään nämä kysymykset

Jos on edellisessä parisuhteessaan pettänyt, voi asia hävettää pitkäänkin. Mutta pitääkö pettämisestä kertoa uudelle kumppanille? Kysyimme Sex Tape Suomi -ohjelmasta tutulta erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmiltä, miten asiaa kannattaa käsitellä.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Tiia Ahjotuli, Istock

Pitääkö pettämisestä kertoa uudelle kumppanille? Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kannustaa avoimuuteen.

Jos on edellisessä parisuhteessaan pettänyt, voi asia hävettää pitkäänkin. Mutta pitääkö pettämisestä kertoa uudelle kumppanille? Kysyimme Sex Tape Suomi -ohjelmasta tutulta erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmiltä, miten asiaa kannattaa käsitellä.

Uuden parisuhteen alussa voi joutua miettimään, pitääkö pettämisestä kertoa uudelle kumppanille, jos on pettänyt aiemmassa suhteessa.

Pettämiselle on monia eri syitä, eivätkä kaikki petä uudelleen. Syy pettämiselle voi löytyä tyytymättömyydestä omaa parisuhdetta kohtaan, ja taustalla voi olla esimerkiksi konfliktien välttely. Toista ei välttämättä enää rakasta, mutta ei silti halua menettää parisuhdettaan ja perhettään. Syynä voi myös olla pelko, joka kumpuaa siitä, ettei uskalla antaa parisuhteen syventyä.

Pettäminen voi olla myös seikkailunhalua, hetken huumaa ja intohimosta nauttimista, etenkin jos ne ovat puuttuneet omasta suhteesta.

– Pettämällä pääsee kauemmas toisesta, ja saa pidettyä itsensä salassa, erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kertoo esimerkkinä.

Jos parisuhteessa on kommunikointivaikeuksia, voi toinen tuntea olevansa yksin suhteessa. Joskus pettämisen taustalla voi olla myös tarve hakea jokin syy erolle.

– On tärkeää kysyä itseltään, mitkä syyt pettämisen takana ovat. Pettäminen on näkyvä osa, mutta syy on jossain siellä takana, Kihlström kertoo.

Lue myös: Yksinäisyyden tunne parisuhteessa ennakoi usein eroa – näin puutut ongelmaan ennen kuin on liian myöhäistä

Pitääkö pettämisestä kertoa aina?

Kihlströmin mukaan jokaisen kannattaisi keskustella nykyisen kumppaninsa kanssa jollain tavalla myös aiemmista parisuhteistaan. Mutta pitääkö pettämisestä kertoa, jos se tuntuu vaikealta?

Kihlström sanoo ymmärtävänsä, että aiemmasta pettämisestä kertominen voi mietityttää, paljonkin. Toisen reaktio ja mahdollinen torjuminen pelottavat. Ei kukaan halua antaa itsestään sellaista kuvaa, että on jotenkin epäluotettava.

– Suhteen luottamus pitää rakentaa niin, että on turvallinen olo paljastua. Itseäänkin pitää osata suojella, Kihltsröm sanoo.

Pariskunta pitää toisiaan kädestä. Pitääkö pettämisestä kertoa uudelle kumppanille? Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlströmin mukaan kannattaisi.
Uuden suhteen alussa voi joutua miettimään, pitääkö pettämisestä kertoa uudelle kumppanille – asiahan tapahtui toisessa suhteessa.

Vanhan pettämisen piilottelu voi kuitenkin viedä omia voimavaroja ja etäännyttää pariskuntaa toisistaan.

– Jos pettäminen on synkkä salaisuus, johon liittyy häpeää, siitä kannattaa puhua. Häpeä ei tee ikinä ihmiselle hyvää. Kannatan avoimuutta, mutta asia pitää ensin selvittää itsensä kanssa, ennen kuin kertoo siitä uudelle kumppanille.

Kihlström kehottaakin kysymään itseltään seuraavat kysymykset:

  • Mitkä asiat johtivat pettämiseen?
  • Puuttuiko suhteesta jotain tai olinko jotain vaille?
  • Halusinko eroon suhteesta?
  • Olinko tyytymätön seksiin?
  • Pystyinkö keskustelemaan asioista?
  • Mitä ylipäätään haluan parisuhteelta?
  • Ovatko tunnetaitoni kunnossa?

– Puhun usein siitä, että uskottomuus ei tarkoita kaikille samaa. Säännöt voivat olla todella erilaisia erilaisissa suhteissa, ja kaikki eivät välttämättä ole yksiavioisia. Sääntöjä pitää myös päivittää, sillä seksuaalisuus ja toiveet muuttuvat vuosien varrella. Itseltään täytyy kysyä, sopiiko monogaaminen parisuhdemalli minulle edelleen.

Kihlströmin mukaan joskus pettäminen voi saada havahtumaan siihen, että elää itselleen väärällä tavalla.

– Se, että haluaa seksiä välillä muiden kanssa ei sulje pois parisuhdetta, jos asiasta sovitaan yhdessä. Osa intoutuu seikkailemaan myös yhdessä, mikä voi tuoda paljon hyvääkin.

Jos pettämisen takana olevia syitä ei selvitä itselleen, ne tulevat usein vaikuttamaan tulevissakin suhteissa.

– Ja itselleenkin pitää osata antaa anteeksi jossain vaiheessa, että pääsee eteenpäin, Kihlström muistuttaa.

Lue myös: Avoin suhde, polyamoria ja kumppanuusvanhemmuus ovat arkipäiväistyneet – tarvitsemmeko enää perinteistä parisuhdetta?

Miten kertoa puolisolle aiemmasta pettämisestä?

Entä millaisessa tilanteessa aiemmasta pettämisestä olisi hyvä kertoa? Pitääkö pettämisestä kertoa heti uudelle kumppanille?

Kihlströmin mukaan parisuhteen pelisäännöt kannattaa käydä yhdessä läpi, kun sovitaan esimerkiksi seurustelusta, avoimesta suhteesta tai muunlaisesta suhdemallista. Silloin on myös hyvä tilaisuus kertoa aiemmassa suhteessa tapahtuneesta pettämisestä.

Kihlströmin mukaan on tärkeää viestiä, että aiempi pettäminen ei vaikuta nykyiseen suhteeseen, vaan on täysin oma juttunsa. Pettämisestä puhuttaessa on hyvä käydä yhdessä läpi kummankin suhtautumista pettämiseen. Toiselta voi kysyä, millaisissa tilanteissa toinen ymmärtää pettämisen ja millaisissa ei. Omista toiveistaan ja tarpeistaan puhuminen on paras tapa myös ennaltaehkäistä pettämistä, jolloin kysymystä pitääkö pettämisestä kertoa ei tarvitse enää tulevaisuudessa miettiä.

– On tärkeää, että asioista osattaisiin puhua niiden oikeilla nimillä. Siten, että luottamus ja kunnioitus toista kohtaan säilyvät ja pystytään erottamaan menneet nykyisestä. Jokaisella meillä on seksuaalisuus, vaikka olisimmekin suhteessa toisen ihmisen kanssa. Seksuaalisuudesta puhuminen ei saisi olla tabu ihmissuhteissa, joihin kuuluu seksi.

Pitääkö pettämisestä kertoa? Asiantuntijan mukaan kyllä.
Moni miettii suhdetta aloittaessaan pitääkö pettämisestä kertoa uudelle puolisolle. Asiantuntijan mukaan oma parisuhdehistoria kannattaa käydä läpi uuden kumppanin kanssa tavalla tai toisella.

Parhaimmillaan pettäminen syventää suhdetta omaan itseen. Kihlström toivoisikin, että jokainen aiemmassa suhteessaan pettänyt saisi uuden mahdollisuuden, eikä häntä tuomittaisi automaattisesti mahdollisessa uudessa suhteessa. Pettämiskriisin läpikäynyt kumppani voi olla jopa valmiimpi syvempään suhteeseen, jos hän on käsitellyt asian itsensä kanssa hyvin.

– Teemme kaikki virheitä, ja toivottavasti pettäjä on halunnut oppia aiemmasta virheestään.

Lue myös: Tältä pettäminen tuntuu – Annan lukijat jakavat koskettavat tositarinansa

X