Ihmissuhteet

Pitäisikö puolison kanssa pysyä ystävinä eron jälkeen? Asiantuntija: ”Ystävyys ei saa olla keino roikkua toisessa”

Kannattaako entisen puolison kanssa olla sydänystävä vai hyvänpäiväntuttu? Vai kannattaako välit ex-kumppaniin katkaista kokonaan? Kysyimme asiaa seksuaali-, perhe- ja parisuhdeterapeutti Sinikka Savanderilta.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Etenkin julkisuuden henkilöiden eropäivityksiä sosiaalisesta mediasta seuraamalla saa helposti sellaisen kuvan, että kaikki ovat eron jälkeen ylimpiä ystäviä keskenään. Onko ystävyys ex-kumppanin kanssa tarpeellinen tai tavoiteltava asia?

– Koska on erottu, sydänystäviksi ei tarvitse alkaa. Asialliset välit ovat kuitenkin kummankin etu jo ihan eroon liittyvien käytännön järjestelyjen kannalta. Jos eroavilla on yhteisiä lapsia, ex-pariskunnan olisi hyvä säilyttää ainakin puhevälit, seksuaali-, perhe- ja parisuhdeterapeutti Sinikka Savander sanoo.

Vihanpito ei kannata

Ero on aina kriisi. Eroajien tunteet ovat erohetkellä usein todella pinnassa ja ystävyys ex-kumppanin kanssa saattaa tuntua jopa mahdottomalta ajatukselta. Riidoissa eroamista kannattaa Savanderin mukaan silti välttää, se vaikeuttaa eron jälkeisen elämän järjestelyä.

– Se, että on riidoissa entisen kumppanin kanssa, on sama kuin olisi riidoissa kenen tahansa kanssa. Se on henkisesti raskasta. Lisäksi viha saattaa alkaa varjostaa suhteeseen liittyviä hyviäkin muistoja. Jos ex-pariskunnalla on lapsia, lapset aistivat vanhempien tulehtuneet välit ja kärsivät niistä. Tulee muistaa, että ero ei ole lasten syy.

Savanderin mukaan erokriisissä kaikenlaiset tunteet kannattaa tunnistaa ja tunnustaa. Eroon liittyy myös vihan tunteita. Ajan myötä ymmärrys toista kohtaan usein kuitenkin lisääntyy ja vihan tunteet laantuvat tämän ymmärryksen myötä.

Ystävyys ei saa olla keino roikkua toisessa

Savanderin mukaan kannattaa miettiä motiiviaan ystävyyteen ex-kumppanin kanssa: ketä ystävyys palvelee?

– Jos jompikumpi on vielä rakastunut toiseen, ystäväksi jääminen on rakastuneelle rakkauden tunteen ruokkimista ja itsensä kiusaamista. Ystävyys ei saa olla kummallekaan keino roikkua toisessa, Savander tiivistää.

Pulmia saattaa aiheuttaa myös uteliaisuus entisen kumppanin uusista tekemisistä.

– Ongelmaksi voi muodostua se, että toiselta udellaan liian paljon kaikkea ja halutaan tietää toisen elämästä sellaisia asioita, jotka eivät enää kuulu toiselle. Esimerkiksi uudet parisuhdeasiat eivät enää kuulu ex-kumppanille, mikäli toinen päättää olla puhumatta niistä.

Ja tietenkin myös uusilla kumppaneilla voi olla sanansa sanottavana ystävyydestä.

– On uudesta kumppanista kiinni, miten he ymmärtävät ja sietävät kumppaninsa ystävyyttä ex-puolison kanssa. Siitä voi seurata mustasukkaisuutta.

Joskus välien katkaiseminen on perusteltua

Täydellinen välien katkaiseminen ei ole ideaalitilanne suhteen päättyessä. Silti Savander suosittelee miettimään, miten lähelle omaa elämää esimerkiksi päihde- tai väkivaltaongelmaisen ex-kumppanin haluaa päästää.

– Myöskään uhkailevan tai muuta häirintää harrastavan entisen puolison kanssa ei kannata kaveerata. Tällöin tarvitaan ulkopuolista apua asioihin ja varsinkin lasten turvaamiseksi, mikäli ex-kumppanin kanssa lapsia on, Savander sanoo.

X