Ihmiset ja suhteet

Puhtia suhteeseen parisuhdeoppaista

Teksti: Anna.fi

Kaipaatko lisää puhtia parisuhteeseesi? Vaikka suhdetta hoidetaan yhdessä kumppanin kanssa, ei pienestä ulkopuolisesta avusta ole haitaksi! Siksi Ellit kysyi asiantuntijoilta vinkkejä hyvistä parisuhdeoppaista. Tule siis hakemaan lukuvinkit itsellesi!

Parisuhdeoppaat

Asiantuntijoiden suosittelemina tähän juttuun päätyi viisi erilaista teosta, joissa käsitellään parisuhdetta ja siihen liittyviä ristiriitoja monin eri tavoin. Mukaan valikoitui myös kaksi muuten vain kiinnostavan oloista kirjaa, joissa kerrotaan pitkien parisuhteiden salaisuuksista.

Kirjojen ulkonäköä ja sisältöä arvosteli tämän jutun kirjoittajan lisäksi kolme naista. Parisuhteessa elävä Sofia, 22; kihloissa oleva Katja, 29, ja vajaat kaksi vuotta sitten naimisiin mennyt Elina, 26, tutustuivat kirjoihin niitä silmäilemällä. Jutun kirjoittaja puolestaan sukelsi opuksiin pintaa syvemmälle.

Suorasukaisen miehen mielipiteen takana on Elinan aviomies Jani, 25. Jutun lopusta voit lukea Elinan ja Janin mielipiteen parisuhdeoppaista ylipäätään. Kurkkaa samalla myös asiantuntijan arvio parisuhdeoppaiden hyödyllisyydestä.

Useimpia jutun oppaista saa tavallisista kirjakaupoista, osaa tavarataloistakin. Varsinkin vanhempia kirjoja on tarjolla myös kirjastoissa ainakin kaukolainana.

Asiantuntijoiden suosikit:

Kaikki se rakkausKaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu; Harville Hendrix. WSOY 1988. 264 sivua.

Tämä kirja nousi ylitse muiden, kun Ellit kysyi viideltä asiantuntijalta heidän mielestään parasta parisuhdeopasta. Harville Hendrix on amerikkalainen psykologian tohtori, joka on kirjoittanut muitakin kirjoja samasta aiheesta. Teos on ollut maailmanlaajuinen myyntimenestys.

Suosittelija: Kirjaa suositteli muun muassa Väestöliiton pari- ja perheterapeutti Sinikka Kumpula, joka kuvasi teosta näin: ”Kaikki se rakkaus mikä sinulle kuuluu on erittäin hyvä koko suhdetta ja sen parantamista palveleva tavallisille pareille tarkoitettu kirja. Kirjassa on parisuhteen perusongelmia ja kuvioita selitetty selkeästi ja havainnollisesti. Kirjassa on myös hyödyllisiä harjoituksia. Pariterapia-asiakkaani ovat hyötyneet kirjasta.”

Lähtökohta: Hendrixin mukaan avioliitto on psykologinen matka, ja tie kestävään suhteeseen kulkee itsetuntemuksen kautta. Jotta voisimme elää onnellisessa parisuhteessa, meidän täytyy muun muassa käsitellä lapsuutemme turhautumat ja tiedostaa omat toimintamallimme. Kirja jakaantuu kolmeen eri osaan, joista viimeinen koostuu peräti 16 monipuolisesta harjoituksesta.

Ulkonäkö: Kirjasta on otettu useita painoksia. Tätä juttua varten hankittu kirja on vuodelta 1988, eikä ainakaan siinä ole kuvitusta sisäsivuilla.

Sisältö: Tämä kirja jakoi testiryhmän mielipiteitä melko voimakkaasti. Toisten mielestä kirja on liiankin psykologinen ja epäselvä. Voiko kaikkeen tosiaan olla ratkaisu lapsuudessa?Toiset puolestaan kokivat kirjan selkeäksi ja hyvin kirjoitetuksi. Asiasta kiinnostuneita varmasti ilahduttavat lukuisat konkreettiset neuvot ja kirjan lopussa olevat lukuisat harjoitukset. Paksuhkoa teosta voi suositella erityisesti lukijalle, joka ei säikähdä psykologian termejä ja malttaa paneutua teokseen.

Miehen mielipide: ”Tämä on minusta turhan tieteellinen. Otsikot kuten Imago ja rakastuminen tai Kadonneen itsen etsiminen eivät kerro mitään. En jaksaisi lukea tätä.”

Pysytään yhdessäPysytään yhdessä; Raisa Cacciatore, Sanna Heinonen, Essi Juvakka, Minna Oulasmaa. Otava 2006. 135 sivua.

Kirjan kirjoittajat ovat Väestöliiton Perheverkon työntekijöitä.  

Suosittelija: Kirjaa suositteli perheneuvoja Mia Kähärä Etelä-Kymenlaakson perheasiain neuvottelukeskuksesta. Kähärän mielestä kirja voisi olla hyvä lahjaidea esimerkiksi nuorille aviopareille. ”Yhteen teemaan ei ole sivumäärällisesti uhrattu paljon sivuja, mutta kirja sisältää kuitenkin yllättävän paljon asiaa. Esimerkit tuovat käsiteltävät asiat lähelle ja lukijan on helppo löytää oman parisuhteensa piirteet. Itselleen saattaa pystyä jopa nauramaan. Kirja saattaa innostaa etsimään enemmän tietoa itseä ja parisuhdetta koskevista ’lainalaisuuksista’. Uskoisin, että jopa parisuhdeoppaita karttavat miehet voisivat jaksaa lukea tämän.”

Lähtökohta: Parisuhde on taitolaji ja suhteen voi saada toimimaan elämän eri vaiheissa. Erityisesti eväitä annetaan lapsiperheille.

Ulkonäkö: Kirja on houkuttelevan näköinen, sillä siinä on hauska piirroskuvitus myös sisäsivuilla.

Sisältö: Kirjassa on järkevää sisältöä nopealukuisessa muodossa. Teksti on käytännönläheistä ja siitä saa selvän, vaikkei olisi ikinä ennen parisuhdeasioihin perehtynytkään. Joku voi innostua tekemään kirjassa olevia tehtäviäkin. Kertomukset esimerkkipareista ovat tosi hyviä. Suuressa kriisissä tarpojaa kirja saattaa joko ärsyttää tai lohduttaa, sillä kuvat ja teksti ovat välillä hyvinkin humoristisia ja keveitä.

Miehen mielipide: ”Tämän kirjan kuvista ja tehtävistä tulee yläasteen tai lukion kirja mieleen. Voisin lainata tämän kirjastosta, mutta ostamaan en lähtisi. Tämä saattaa olla jo liiankin helppolukuinen, sillä kappaleita on typistetty ehkä liikaa. Yksi suosikeistani tämä silti on.”

Läsnä ja lähelläLäsnä ja lähellä, seksuaalinen viisaus parisuhteessa; Kaija Maria ja Lari Junkkari. Otava 2006. 334 sivua.

Kirjan on kirjoittanut suomalainen aviopari. Kaija Maria Junkkari on perheneuvoja ja seksuaaliterapeutti, Lari Junkkari seksuaaliterapeutti.

Suosittelija: Tämä kirja päätyi muun muassa Kouvolan perheasianneuvottelukeskuksen perheneuvojan Leena Merikallion listalle. Merikallio toteaa: ”Kirjan plussana on varmasti parisuhteen tarkastelu laaja-alaiselta pohjalta, ymmärrettävästi ja haastavasti.”

Lähtökohta: Kirjassa käsitellään erityisesti seksuaalisuutta parisuhteessa. Siinä on silti muutakin tietoa esimerkiksi rakastumisesta, hellyydestä sekä ahdistuksesta suhteessa. Omat lukunsa on annettu kahdelle useaa parisuhdetta koettelevalle ongelmalle: haluttomuudelle ja uskottomuudelle.

Ulkonäkö: Kirja on kirjoitettu perinteiseen romaanimuotoon. Sisäsivuilla ei ole kuvitusta.   

Sisältö: Kirja herätti testiryhmässä ristiriitaisia tunteita ja kysymyksiä, kuten mitä on seksuaalinen viisaus. Kirja on hieman oppikirjamainen, sillä sen teksti on paikoitellen vaikeaselkoista. Toisaalta teoksessa on kattava sisältö, jonka parhaita paloja voi halutessaan poimia sisällysluettelon avulla. Nuorin lukija koki kirjan hieman moralisoivana. Siitä huolimatta opasta voi suositella varsinkin niille naisille tai pareille, joiden suhde on solmussa seksiin liittyvien ongelmien takia.

Miehen mielipide: ”Tämä kirja on mielestäni jo ehkä liiankin paksu, sillä lähes 350 sivua parisuhdekirjaa on paljon. Selailisin tätä, mutta en jaksaisi lukea kokonaan. Ehkä jos olisi ongelmia, yrittäisin löytää tästä apua.”

Amerikkalaiset klassikot

DR PhilDr. Phil: Pelasta parisuhteesi; Phillip C. McGraw. WSOY 2004. 363 sivua.

Televisioista tuttu amerikkalainen psykologi ehtii ohjelmansa isännöinnin lisäksi kirjoittaa kirjoja. Yksi tätä juttua varten haastatelluista parisuhdeasiantuntijoista kuvaili kirjaa näin: ”Nykyään puhutaan paljon parisuhteen vaativan työtä. Tämä kirja näyttää, mihin voi ryhtyä! Kirjan suorasukainen haastavuus ja vastuuttaminen ovat tervetullut ote.”

Lähtökohta: Kirjan perusolettamus on se, että lukijan parisuhde on kriisissä. McGraw tarjoaa kriisistä selviämiseen kymmenen kohdan ohjelman.

Ulkonäkö: Ainakin vuoden 2006 painoksessa on tyypillinen Dr. Phil-kansi. Muuten kirjassa ei ole kuvia. Muutamia kuvioita kyllä löytyy. Suurimmaksi osaksi romaanitekstiä.

Sisältö: Kirja on koulukirjamainen, sillä siinä on paljon testejä ja tehtäviä. Lukiessa kannattaakin pitää kynä lähettyvillä. Jos ei ole innostunut tehtävistä, joutuu pomppimaan paljon, mikä häiritsee lukemiseen keskittymistä. Teksti on käytännönläheistä ja humoristista, mutta amerikkalainen kirjoitustyyli voi ärsyttää joitakin. Kirjassa käydään sievistelemättä läpi parisuhteen ongelmakohtia. Kirja on paksu ja kappaleet ovat melko pitkiä. Parhaiten kirja sopinee heille, joiden suhde on kriisissä, suhtautuminen Dr. Philiin myönteinen ja motivaatio kohdallaan.

Miehen mielipide: ”Tämän lukisin jo kannen perusteella huumorimielessä: kaveri kun on telkkarissa. Tämä voisi olla hyvä kirja, sillä Dr. Philin mukaan kaikki on itsestä kiinni, sillä vain itseensä voi vaikuttaa.”

Miehet MarsistaMiehet ovat Marsista, naiset Venuksesta; John Gray. WSOY 1995. 330 sivua.

Tämä kirja oli 1990-luvun suosituin kirja Yhdysvalloissa. Filosofian tohtori, terapeutti John Gray on kirjoittanut muitakin maailmanlaajuisia menestysteoksia samalla Mars-Venus-teemalla. Tämä on niistä kirjoista ensimmäinen.

Lähtökohta: Kirjassa käsitellään sen nimen mukaisesti miehen ja naisen välisiä eroavaisuuksia.

Ulkonäkö: Kirjaa saa niin kovakantisena kuin pokkariversionakin. Kummassakaan ei ole kuvitusta sisäsivuilla.

Sisältö: Testiryhmä löysi kirjasta sekä hyviä että huonoja puolia. Yksi kritisoi sitä, että kirjan lähtökohtana tuntuu olevan se, etteivät miehet ja naiset tule toimeen keskenään. Toisen ryhmäläisen mielestä lähtökohta on hyvä, sillä siinä vain tunnustetaan tosiasiat. Myös konkreettisuus on hyvää: niin miehille kuin naisillekin annetaan suoria neuvoja siitä, mitä he voisivat tehdä. Vertauskuvat selventävät asiaa entisestään. Esimerkitkin ovat hyödyllisiä ja kirja on mukavan leppoisaa luettavaa.

Luvuissa on paljon väliotsikoita, joten teksti ei ole raskasta. Toisaalta kirjassa on myös nostoja itse tekstistä, mikä on toistoa. Amerikkalaishenkisyys saattaa ärsyttää.

Miehen mielipide: ”Nimen perusteella tämä kirja kiinnostaa minua, mutta takakannen ja selaamisen perusteella ei. Nimi taitaa olla tämän oppaan paras puoli. Tuskin lukisin.”

Pitkän suhteen salaisuuksia:

Kestävä parisuhdeKestävä parisuhde; Kaarina Määttä. WSOY 2000. 196 sivua.

Kirja pohjautuu osin Yhteishyvä-lehden lukijoiden lähettämiin kirjoituksiin omista pitkistä parisuhteistaan. Kirjoittaja Kaarina Määttä on kasvatuspsykologian professori, jota tituleerataan joskus myös ”rakkausprofessoriksi”. Määttä on kirjoittanut useita rakkautta ja parisuhdetta käsitteleviä yliopistojulkaisuja sekä kirjoja.

Lähtökohta: Pitkä parisuhde vaatii yhteistyötä, mutta antaa paljon.

Ulkonäkö: Kannen kuvitus koettiin suorastaan uskonnolliseksi. Kirjassa ei ole kuvitusta sisälehdillä.

Sisältö: Testiryhmälle jäi hieman epäselväksi se, kenelle kirja on tarkoitettu: pitkään naimisissa olleille vertaistueksi vai nuorille oppaaksi parisuhteen kiemuroihin. Teksti on paikoin hieman vaikeaselkoista ja tieteellistäkin. Toisaalta kirjassa olevat lukijoiden kuvaukset suhteistaan ovat mielenkiintoista ja helppoa luettavaa. Ne myös tuovat kirjan aiheet astetta konkreettisimmiksi. Omaan suhteeseen voi saada suoraa apua esimerkiksi ristiriitojen selvittämistä koskevista kohdista.

Miehen mielipide: ”Jo kansi on sellainen, että vaikka olisi pahojakin ongelmia suhteessa, jättäisin tämän hyllyyn. Tämän kirjan kappaleet ovat liian pitkiä. Voihan tämä tietysti jollekin sopia, mutta itse en jaksaisi lukea tätä loppuun.”

Lujan liiton salaisuusLujan liiton salaisuus; Anja ja Ilkka Porio. Kirjapaja 2005. 208 sivua.

Kirjan kirjoittanut aviopari on avioitunut yli neljäkymmentä vuotta sitten ja tehnyt pitkään parisuhdetyötä. He ovat julkaisseet muitakin teoksia.

Lähtökohta: Sitoutuminen parisuhteeseen kannattaa, vaikka suhteessa olisikin joskus vaikeuksia.

Ulkonäkö: Alun perin kovakantisena julkaistu kirja ilmestyi tänä vuonna pokkarimuotoisena. Kirjassa ei ole kuvitusta sisäsivuilla.

Sisältö: Kovassa kriisissä olevia voi ärsyttää se, että toiset antavat neuvoja ja kertovat kukoistavasta suhteestaan. Kirjaa voi suositella erityisesti vanhemmille pariskunnille, jotka voivat samaistua kirjoittajiin. Teoksesta voi saada uskoa siihen, että omakin parisuhde voi kestää vaikeuksista huolimatta. Rakkaustarinoiden ystäville kirja tarjoaa myös viihdykettä. Varsinkin yhden testiryhmän jäsenen mielestä kirja on hyvänoloinen ja sopivan pituinen.

Miehen mielipide: ”Kannen perusteella sanoisin tämän olevan vanhojen ihmisten kirja. Voisin silti lukea tämän, varsinkin kun jotkin kirjan väliotsikot tuovat omia kokemuksia mieleen.”

Pariterapeutin vinkit:

Väestöliiton pari- ja perheterapeutin Sinikka Kumpulan mukaan parisuhdeoppaista voi olla todellista hyötyä niiden lukijoille. Hänen mielestään kirjat voivat tarjota niihin paneutuville sekä uusia näkökulmia että realistista tietoa parisuhteesta.

”Oppaat voivat esimerkiksi auttaa tunnistamaan mistä suhteessa ja sen ongelmissa on kysymys, ja antaa siten mahdollisuuden muuttaa suhdetta parempaan suuntaan. Lukeminen voi myös nostaa esiin ja vahvistaa sitä, mikä suhteessa on hyvää ja toimivaa. Huomaamme usein vain ongelmat, emme hyviä puolia”, Kumpula sanoo.

Kumpulan mukaan kirjojen annista voi halutessaan keskustella kumppanin kanssa. Oikea tapa voisi olla kysyä kumppanin mielipidettä jostakin kirjassa kerrotusta asiasta. Hän varoittaa käyttämästä kirjoista ammennettuja asioita väärin.

”Aina on kysymys siitä, miten tietoa käyttää. Sitä ei tule käyttää lyömäaseena kumppania vastaan tyyliin ’oppaassakin sanottiin näin’. Ei kannata analysoida kumppania kirjan kanssa, sillä se toimii vain suhdetta vastaan.”

Parisuhteen osapuolista jompikumpi on yleensä innostuneempi lukemisesta kuin toinen. Pariterapeutin mukaan kumppanin erilaisuutta tulee kunnioittaa, eikä kumppania pidä painostaa lukemaan kirjaa.

”Ihmiset oppivat eri tavoilla: toiset kirjoista, toiset esimerkiksi vuorovaikutustilanteista. Miehet ovat harvoin innostuneita parisuhdeoppaista. Jos itse muuttuu kirjaa lukiessa, toinenkin voi innostua kirjasta”, Kumpula toteaa.

Avioparin ajatukset:

Kirjoja selaillut aviopari valitsi nopeasti oppaista omat suosikkinsa. Elinan suosikkeja arvosteltavana olleista kirjoista olivat Pysytään yhdessä, Läsnä ja lähellä sekä Kestävä parisuhde. Jania miellyttivät eniten Pysytään yhdessä, Lujan liiton salaisuus ja Pelasta parisuhteesi.

Elina on lukenut joitakin parisuhteeseen liittyviä kirjoja osana opintojaan, kun taas Jani ei ole kirjoihin aiemmin tutustunut. Molemmat uskovat, että kirjaan tulisi herkimmin tartuttua, jos suhteeseen tulisi ongelmia tai kriisi.

”Silloin hakisi neuvoja tai jotain. Onnen kukkuloilla ollessa sitä tuskin tulisi ajateltua. Vaikka voisihan sitä periaatteessa lukea köykäistä kirjaa ihan muuten vaan”, Jani toteaa.

Aviopari on kuitenkin yhtä mieltä siitä, että kunnon kriisissä he ennemmin menisivät parisuhdeterapeutin pakeille. Kirjoja he suosittelisivat kaikille muille paitsi todella nuorille, jotka ovat seurustelleet vasta vähän aikaa. ”Näitä juttuja voi muuten ruveta vatvomaan liikaa”, Elina selventää.

Teksti: Meri Liukkonen

Oletko sinä joskus hyötynyt parisuhdekirjojoista?

X