Ihmissuhteet

”Rakkauden kuuluukin sattua” ja muut huonoimmat parisuhdevinkit – näihin vanhoihin totuuksiin ei välttämättä kannata uskoa

Pariskunnille jaellaan hyväntahtoisia neuvoja, jotka vaikuttavat oikeilta, mutta voivatkin olla suhteelle haitallisia. Asiantuntija kertoo, mitkä neuvot usein johtavat harhaan.

Teksti:
Susanna Sarimaa
Kuvat:
Istock

Rakkaus asettaa haavoittuvaiseksi. Silti suhteen on oltava turvallinen.

Pariskunnille jaellaan hyväntahtoisia neuvoja, jotka vaikuttavat oikeilta, mutta voivatkin olla suhteelle haitallisia. Asiantuntija kertoo, mitkä neuvot usein johtavat harhaan.

Kaikki parisuhdevinkit eivät osu napakymppiin tai edes tauluun, vaikka niiden tarkoitus olisikin hyvä. Pyysimme parisuhdetyön asiantuntijaa listaamaan rakkauselämään liittyviä käsityksiä, jotka ovat usein pelkkää tarua.

Laura Huuskonen Parisuhdekeskus Katajasta kuitenkin muistuttaa, että jos jokin neuvo ei toimi yhdessä parisuhteessa, se ei tarkoita, etteikö sama neuvo voisi toimia toisen parin kohdalla. Vaikka seuraavat väittämät ovat elähtäneitä, ainakin ne voivat johtaa antoisaan, syvälliseen sananvaihtoon oman rakkaan kanssa.

– Kannattaa käydä näistä keskustelua kumppanin kanssa, hän kannustaa.

1. Rakkauden kuuluukin sattua

Rakastaessa on aina sydänsurujen vaara, kun asettuu toisen ihmisen eteen haavoittuvaiseksi. Kuitenkaan parisuhteessa rakkauden ei kuuluisi satuttaa niin, että suhde tuntuukin turvattomalta.

– Jatkuvasti ei voi tulla loukatuksi. Jos omia rajoja rikotaan, voiko parisuhde jatkua? Laura Huuskonen kehottaa pohtimaan.

– Usein meille kerrotaan vaikeuksien kautta voittoon tarinaa, mutta kaikki vaikeudet eivät kyllä kuulu rakkaustarinaan.

2. Jos kumppani ei ole mustasukkainen, hän ei välitä

Mustasukkaisuus on inhimillinen tunne, jota ei kannata säikähtää, Huuskonen muistuttaa. Jos se kuitenkin lyö yli, eli on jatkuvaa ja tarpeetonta, parisuhteeseen muodostuu vääränlainen dynamiikka.

– Mustasukkaisuus voi olla seurausta edellisestä parisuhteista tai lapsuudesta, jos rakkautta on näytetty kontrolloinnilla.

Parisuhde saattaakin voida mallikkaasti, vaikka mustasukkaisuuden tunteet puuttuisivat.

– Jos ei ole mustasukkainen, se kertoo arvoista ja luottamuksesta toiseen.

Mustasukkaisuus on yksi kontrolloinnin tapa parisuhteessa.
Mustasukkaisuus on yksi kontrolloinnin tapa parisuhteessa.

3. Jos muutut erilaiseksi, sitten kumppani rakastaa sinua

Aito rakkaus ei vaadi toista muuttumaan. Huuskonen painottaa, että jokainen voi löytää kumppanin, joka rakastaa itseä kaikkine piirteineen.

– Kaikilla on haasteet ja kehittymisen paikat, jotka tekevät meistä inhimillisiä. Me tarvitsemme rinnallemme henkilön, joka hyväksyy meidät ja tykkää piirteistämme.

4. Eri vuoteissa nukkuminen kuihduttaa parisuhteen

Vai kuihduttaako sen pikemminkin huonosti nukkuva pari? Nukkuminen on kulmakiviä ihmisen hyvinvoinnissa ja palautumisen kannalta ratkaisevaa.

Väsyneenä ja ärtyneenä kumppanin huomioiminen on myös paljon vaikeampaa, Huuskonen huomauttaa.

Lue myös: Yhdessä nukkuminen ei ole hyvän parisuhteen edellytys – asiantuntijalla on kuitenkin tärkeä neuvo eri sängyissä uinuville

”Jotkut parit päättävät, että arki toimii eri osoitteissa.”

– Kaikki tekevät omat ratkaisunsa siinä, miten viettävät yötä – tai arkea ylipäätään. Nykyään jotkut parit jopa päättävät, että arki onkin toimivampaa, kun asutaan eri osoitteissa.

Lue myös: 5 syytä, miksi erillissuhde toimii niin paljon paremmin kuin perinteinen parisuhde, jossa asutaan saman katon alla

5. Pariterapiassa käyvät vain epätoivoiset parit

Parisuhteesta huolehtiminen jo ennalta kannattaa, Laura Huuskonen korostaa. Parisuhde on parhaimmillaan turvapaikka ja voimavara, jos elämä koettelee.

Silti monet parit ottavat liian myöhään yhteyttä tukipalveluihin, kun suhde kärsii jo suurista haasteista.

– Ainakaan apua ei valitettavasti haeta liian aikaisin. Avun hakemisessa on yhä jokin stigma. Todellisuudessa se on kuitenkin normaalia hyvinvoinnista huolehtimista, samoin kuin mikä tahansa muukin, kuten vaikka jumppaaminen.

X