Ihmiset ja suhteet

Rakkauden viisi kieltä – puhuako vai pussata?

Teksti: Anna.fi

-Rakkauden viittä kieltä osaa puhua jokainen. Siihen ei tarvita edes kummoista kielipäätä. Sitä voi joko puhua mukavia tai pussata, ryhtyä huushollaamaan, yllättää kumppaninsa lahjalla tai antaa vaikkapa aikaa.

Se, mitä rakkauden kielistä itse kukin ryhtyy viljelemään omassa arjessaan, onkin lopulta sitten itsestä kiinni. Gary Chapmanin teoksen ”The five love languages” mukaan rakkauden maailmassa kieliä on olemassa kaikkiaan viisi.

Yksi kokee rakkauden sanojen kautta. Toinen kaipaa kosketusta. Kolmas syttyy yhteisestä ajasta ja yhdessä tekemisestä. Neljäs nauttii lahjoista ja viides tuntee rakkauden poltteen arkisten tekojen kautta. 

On selvää, että puolisot eivät suinkaan puhu aina samaa kieltä rakkaudessa, vaikka yhteinen kieli kumppanien välillä muuten olisikin yksi ja sama. Yhdessä kodissa rakkauden kieltä puhuu essu päällä keittiössä hääräilevä hellapoliisi, joka loihtii edellispäivän tähteistä arkiruokaa. Niinpä. Jonkunhan on perheessä ruoka laitettava, mutta onko kyse sittenkään pelkästä hernesoppakattilan kauhanvarressa pakollisesta vääntyilystä? Ettei vain kyse olisikin arkisesta rakkaudenosoituksesta. Puolisosi ilmaisee ehkä sen näin yhdellä rakkauden kielistä: rakkauden teot tällä kertaa tulkkinaan.

Toisessa kodissa oma kulta puolestaan kehutaan maasta taivaisiin – tai ainakin sen verran, että lähtee leijailemaan – ja vähintään kerran päivässä, joskus useamminkin. Kukapa ei nauttisi peiton alta aamulla tukka pörrössä kurkistaessaan, kun puoliso vilpittömän hyväntuulisena tokaisee: ”Näytätpäs suloiselta tänään!” Saati että noita hyvän mielen sanoja putoilisi sitten enemmänkin pitkin päivää mitä yllättävimmissä väleissä. Se, jos jokin, antaa potkua suhteeseen!

Myönteisten sanojen mahti

Moni vannoo rakkauden maailmassa nimenomaan sanallisten viestien nimeen. Kertoisiko kirjeessä, syntyisikö säpinää sähköpostissa, tulittaisiko tuntein tekstiviestissä vai lurittelisiko lempeitä lausein ja äheltäisi innosta ääneen? Sanojen mahti on se suurin ja arjessa kantavin voima. Sanat voivat olla ystävällisiä, rohkaisevia, kannustavia tai nöyriä. Ne voivat olla hunajaisia, pehmeitä, lämpöisiä ja humoristisen hauskoja. Ja mikä parasta: niitä ei tarvitse rakkaudessa säästellä lainkaan.

Itse asiassa vain mielikuvitus on sanasirkalla ja -sepolla rajana silloin, kun puhe maalaa tunteet korvien hellästi hyväiltäväksi. Sanoissa on niiden sopivasti soidessa sellaista positiivista voimaa, joka kannattelee itse kutakin kylmien päivien ylitse ja pimeydestä takaisin valoon.

Lahjat lemmen lupauksina

-Meissä on niitä, jotka rikastuttavat rakkauselämäänsä lahjoihin ja pienin yllätyksin. On niitä, jotka nauttivat lahjojen saamisesta. Heistä lahjat kertovat välittämisestä parhaimmillaan.

Mikäli rakkauden kielet kohtaavat parisuhteessa, tulppaanikimppu saattaa hyvinkin tehdä maanantaista astetta makeamman ja suklaa sulattaa todennäköisesti jäätyneenkin katseen. Mikäli puoliso ei sitten puhukkaan rakkaudessa tuolla samaisella lahjojen kielellä ja toinen sitä tahollaan odottaa, voi toinen kumppaneista tuntea rakkauselämän lähes yskivän pahaa oloa.

Lahjojen saaminen ja niiden antaminen voi hyvinkin piristää. Ja etenkin silloin jos yllätyksiä ei ole ollut tapana antaa. Vaikutus voi olla suorastaan häkellyttävä!

Laatuaikaa ja lemmentaikaa 

Nykyisin kaikilla tuntuu olevan hirmuinen kiire. Opiskelujen, työn, kotitöiden, lapsenhoidon ja harrastusten ristipaineessa joutuu usein etsimään hyvän tovin löytääkseen puolisonsa. Kumppanit eivät toisinaan ehdi päivän mittaan edes saman pöydän ääreen kuulumisia vaihtamaan, kun ollaan jo menossa ja otetaan askelta toisen eteen. 

Aikaa on vaikea antaa, jos kaikilla on koko ajan kädet täynnä työtä tai jos toinen ei huomaa sitä antaa ja vaikkapa töistä tultuaan rientää tietokoneen äärelle ja liimautuu ruutuun kiinni loppuillaksi. Toisaalta asioiden tärkeysjärjestykseen laittaminen nostaa yhteisen ajan arvoonsa. Kun antaa aikaa, siinä on lemmentaikaa, on moni pannut merkille pysähtyessään arjen kiireen ja kaaoksen keskellä puntaroimaan. Yhteiseen aikaan satsaaminen kantaa ennen pitkää hedelmää suhteessa kun suhteessa. 

Eivät pienet sanat, vaan arjen teot

-Toivo Kärjen ja Juha Vainion hittikappaleessa julistettiin jo taannoin, että pelkät sanat eivät riitä kertomaan ja siihen tuskin on kenelläkään nokan kopauttamista: rakkauden kentällä nimittäin puhuvat usein myös teot. Eikä kyse olekaan mistä tahansa teoista, vaan arjen pienistä kotoisista töistä, joiden kautta rakkauttaan myös moni päivittäin ansiokkaasti osoittaa.

Jospas laittaisikin ruokaa, viikkaisi pyykit, silittäisi paidat tai kipaisisi auraamaan lumet pihalta. Joku miettii nyt epäuskoisena tahollaan: Ettäkö muka lattian luuttuaminen ja tiskivuoren selättäminen sulattaisivat mukamas sydämiä ja rehevöittäisivät rakkauselämää?! Jonkunhan ne on joka tapauksessa pakko tehdä. Mutta kun asiat ottaa puheeksi, niin jo vain: kiitosta tulee moneltakin taholta. Eikä jää epäselväksi, etteikö pyyteetön kotipuuhastelu lunastaisi paikkaansa ja sulattaisi sydämiäkin.  

Vuoroin tietysti vieraissa rakkauden kielillä puhuttaessakin. Kaikilta eivät nimittäin kotityötkään suju luonnostaan. Tällaiset tapaukset vaativatkin todennäköisesti oppitunnin saadakseen tehtäväkeskeisen rakkauden kielen kieliopista kiinni. Haasteellinen juttu, mutta kuten sanottu, rakkauden maailmassa kielipäätä ei kysellä, eivätkä kielioppisäännötkään muistia kuormita. Sitten ei kun töihin!

Kosketuksen voimaa

Fyysisen kosketuksen voimaa ei voi rakkaudessa vähätellä. Puolison halaaminen ennen töihinlähtöä lämmittää hyisenäkin pakkasaamuna muistoissa pitkään. Kevyt taputus tai hellä silitys arkiaskareiden lomassa piristää ja kukapa voisi vastustaa jalkahierontaa illan päätteeksi. Ja se, joka puhuu pusujen kieltä, lienee sisäistänyt kosketuksen perimmäisen voiman rakkauden kentällä…

Ninette

Mikä on sinun oma rakkauden kielesi?

Katso tilanne vastaamatta

X