Ihmissuhteet

Rakkaus on välillä tylsää ja se on täysin ok – 10 todellisen rakkauden piirrettä

Rakkaus on muutakin kuin ruusuja: joskus se on tylsyyttä, kiukuttelua ja rumia kotivaatteita. Tosirakkaus on arkea, kumppanin hyväksymistä, empatiaa ja huonoja vitsejä, jotka vain te ymmärrätte.
Teksti: Janica Brander Kuvat: iStock

”Toista ihmistä kohtaan ei kannata ladata liikaa odotuksia. Parisuhteeseen mennään kauhean isoin toivein. Jos ajattelee, että puoliso voi täyttää kaikki mahdolliset tarpeet elämässä, tulee pettymään suuresti.”

Sanat ovat psykologi Ilona Rauhalan, joka kertoi Annassa asioista, joita oma avioero hänelle opetti. Puolisoon ja rakkauteen ladatut, epärealistiset odotukset voivat tuhota suhteen. Sen sijaan kumppanin vajavaisuuden hyväksyminen, empatia ja arjen sietäminen pitävät rakkauden elossa.

Älä siis ahdistu, jos suhteesi ei ole täynnä samppanjaa ja serenadeja. Olette oikealla tiellä, jos tunnistat suhteestanne näitä piirteitä:

1. Olette välillä kyllästyneitä

Ihastuminen on biologinen, päihtymystä muistuttava tila. On luonnollista, että huuma laantuu parin vuoden jälkeen ja tilalle astuu arki.

Se, että olette välillä kyllästyneitä, kertoo suhteen vakiintumisesta. Teidän ei tarvitse hurmata toisianne jatkuvasti, vaan voitte makoilla verkkareissa sohvalla. Yllätykset pitävät kipinän elossa, mutta myös tasaista arkea pitää arvostaa.

Keskustele: Missä menee raja parisuhteen arjen ja näkymättömyyden välillä?

2. Uskallatte kiukutella

Turvallisessa suhteessa taannumme joskus lapsen tasolle, sillä uskallamme kiukutella tutun ihmisen seurassa. Jatkuvaa äksyilyä ei tarvitse sietää, mutta älä säikähdä satunnaisia huonoja päiviänne. Hyvässä suhteessa nekin ovat sallittuja.

3. Nautitte myös omasta ajastanne

Hyvässä suhteessa kummankaan velvollisuus ei ole viihdyttää toista jatkuvasti. Molemmilla on myös omia kiinnostuksenkohteita, ystäviä ja menoja. Rakkautenne ei romahda, vaikka ette olisi koko ajan kylki kyljessä. Erot enemmänkin ruokkivat kipinää.

Lue myös: Jatkuva yhdessäolo voi ajaa eroon – oma aika on tärkeää parisuhteelle

4. Ette yritä muuttaa toisianne

Tosirakkaudessa on kyse hyväksymisestä. Ette lataa toisiinne ylimaallisia odotuksia ettekä yritä kitkeä toistenne virheitä. Rakkaasi ei ole väline, jonka avulla yrität paikata omaa epätäydellisyyttäsi.

5. Ette uhriudu ja syyllistä

Vaikka riitelisitte välillä, ette syytä toisianne automaattisesti pahasta olostanne. Ette uhriudu, heittäydy marttyyreiksi ja pakene vaikeita aiheita. Pystytte myöntämään virheenne, käsittelette ristiriidat ja pyydätte anteeksi.

Lue myös: Passiivis-aggressiivinen ihminen tiuskii ja mököttää – näin käytökseen kannattaa puuttua

6. Ette kyttää toisianne

Pieni mustasukkaisuus on imartelevaa, kyttääminen ahdistavaa. Rakkaudessa on kyse luottamuksesta, ei hysteerisestä omistushalusta. Annatte toisillenne vapautta. Ette tenttaa toisianne menoistanne tai ole sairaalloisen mustasukkaisia toistenne ystävistä.

Lue myös: Kuuluuko mustasukkaisuus arkeen vai tuhoaako se suhteen? Asiantuntija vastaa

7. Teette toisillenne arkisia palveluksia

Joskus suurinta rakkautta eivät ole lemmenluritukset, vaan saunan lämmittäminen työpäivän jälkeen. Älä hätäile, vaikka ette olisi verbaalisesti notkeita. Rakkautensa voi osoittaa myös palveluksilla, katseilla ja kosketuksilla.

8. Kestätte sen, että suhteenne muuttuu

Ihminen muuttuu koko ajan. On epärealistista olettaa, että suhde ja tunteet kumppania kohtaan pysyisivät aina samanlaisina. Hyväksyvä ja vahva rakkaus kestää suhteen muutokset.

Suvantokaudet ja muutokset eivät saa teitä paniikkiin, mutta ette myöskään pidä suhdettanne itsestäänselvyytenä. Teette töitä rakkauden eteen, käsittelette kriisit ja olette kiinnostuneita toistenne henkisestä kasvusta.

9. Teillä on oma hölmö huumorinne

Nauratte asioille, jotka eivät aina kestä päivänvaloa tai ovat muiden silmissä outoja. Rakastavaisilla on keskenään hauskaa, vaikka intohimo ei roihuaisi aina täysillä. Kiusoittelette toisianne, mutta ette käytä huumoria nöyryyttämiseen tai ilkeilyyn.

10. Ette väheksy toistenne tunteita

Rakkaudessa on kyse empatiasta ja toisen tunteiden tunnustamisesta. Et ahdistu, suutu tai pakene, jos kumppanisi on masentunut tai vihainen. Lohdutatte ja kuuntelette toisianne heikkoina hetkinä.

Lue myös: Oletko empaattinen ihminen? Siinä tapauksessa tunnistat nämä 10 piirrettä itsessäsi

Lähteet: Huffington Post, Väestöliitto ja Kiianmaa, Kari: Rakentava valinta – Toimivan parisuhteen puolesta (2005, Kehityksen avaimet)

X