Ihmiset ja suhteet

Rakkaus opettaa

Teksti: Anna.fi

Rakkaus opettaaOletko joskus lähtenyt suhteesta sydän tyhjänä tai korkeintaan kädet täynnä tavaroita yhteisestä asunnosta? Tosi asiassa suhteesta jää käteen paljon muutakin, mukaan jää arvokasta tietoa itsestä ja toisesta: olisi vaikeaa kohdata ihmisiä oppimatta heiltä samalla jotain. Myös itse jättää jälkensä toiseen ihmiseen, vaikka ei jäisikään hymyilemään hääkuvassa pianon päälle. Joten jos siis tuntuu, että ainoa mitä opit ihmissuhteista, on kuinka vaihtaa kadunpuolta kaupungilla nopeasti ja huomaamattomasti, mietipä uudestaan.

Käytännöntaidot

Kliseisesti voisi ajatella, että nainen oppii mieheltä remonttitaitoja ja autonhuoltotoimenpiteitä, kun taas naiset opastavat miehiä pukeutumisessa, hygieniassa ja kodinhoidossa. Joskus käy toisinkin: ”Nykyiseltä poikaystävältä olen oppinut, että on ostettava laadukkaita, hyvinistuvia vaatteita”, sanoo parikymppinen Kaisa, ” En tosin ikinä saisi ostettua mitään, jos hän kulkisi mukanani kaupoissa, hän on niin tarkka!”. ”Ekalta poikaystävältäni, joka harrasti vaeltamista, opin miten pakata paljon vaatteita rinkkaan ilman, että ne rypistyvät”, kertoo 26-vuotias Milla ” Taidosta on ollut hyötyä, kun uusia ja kauniita vaatteita on tahtonut tuoda kassikaupalla matkoilta kotiin!”.

Seurustelu voi avata urheilunmaailman aivan uudella tavalla. Lapsena helsinkiläinen Sini ei juuri urheilua harrastanut tai seurannut. Nyt aviomiehensä kanssa hänet on tavattu huutamasta jalkapallostadioneilla niin Suomessa kuin ulkomaillakin. ”Tapailin miestä, joka kävi juoksemassa todella pitkiä lenkkejä. Tapailua ei kestänyt pitkään, mutta minä juoksen edelleen” kertoo 30-vuotias Essi. ”Olen opettanut avomiehelleni rintauinnin oikean sammakkopotkun ja hän on opettanut minua purjehtimaan”, toteaa puolestaan Eeva.

Käytännöntaitojen opettelu arjessa voi olla monen sanaharkan aihe, kun toisen tapa viikata lakanoita tai täyttää jääkaappia on ”väärä”. Laura kertoo, että hän on viimein oppinut laittamaan puurolautasen likoamaan, jotta sen tiskaaminen olisi myöhemmin siedettävämpää ”Mutta muuten kyllä minä olen saanut valistaa miestäni siitä, että kotityöt eivät koskaan lopu ja niitä on tehtävä aika usein. Ja että biojätteelle on oma astia ja likaiset sukat kuuluvat pyykkikoriin”.

Keittiö ei ole ainoastaan naisten valtakunta, vaan myös mies voi opettaa siellä yhtä ja toista. ” En ollut koskaan aikaisemmin perannut kalaa, nyt osaan senkin”, kertoo Eeva. Laura taas on oppinut tekemään etnistä ruokaa ” Se ei ole lainkaan niin hankalaa, kun vain käy oikeissa kaupoissa”.  

Levyhyllyt ovat useille miehille pyhiä alttareita, joihin naisen on parasta olla koskematta. Voiko miehen musiikkimakua laajentaa?  ”Vannoutunut hevimieheni on alkanut kuuntelemaan myös minun valitsemaani musiikkia” Kaisa ilmoittaa. Milla taas kertoo oppineensa entiseltään yhtä ja toista konemusiikin tekemisestä ja rumpujen soittamisesta.

Henkistä kasvua

Tunneälyä ei voi kehittää yksin, sillä ihminen tarvitsee muita ihmisiä peileiksi itselleen. Kumppanin kommentointi saattaa tuntua turhauttavalta, mutta hän tekee palautteellaan joskus suuren palveluksen. ”Olen vasta nyt tajunnut, että jotkut vitseiksi tarkoittamani letkautukset oikeasti sattuvat”, Laura kertoo. Kun itselle oma toimintamalli tuntuu täysin selkeältä ja oikealta, tarvitaan yhteentörmäyksiä, että ymmärtää, että maailmaa voi katsoa toisinkin. ”Olen oppinut, että kiireelläni ja hosumisellani en saa yhtään enempää vapaa-aikaa, vaan pelkästään stressin ja pahan mielen”, Eeva kuvailee. Millakin sanoo päässeensä hiukan eroon sisäisestä suorittamisen tarpeestaan: ”Poikaystäväni myötä olen oppinut, että voi lökötellä koko viikonlopun tekemättä yhtään koulutöitä”.

Vaikka suhde päättyisi sydänsuruihin, se ei tarkoita, ettei olisi sen jäljiltä monta kokemusta rikkaampi. ”Olen itse aina ollut huono tekemään päätöksiä. Kun tajusin, että entinen kumppanini oli siinä vielä huonompi, päätin, että minun on opittava tämä asia. Lähdin suhteesta ja vaikka se teki kauhean kipeää, olin samalla myös ylpeä itsestäni. Tiedän, etten enää jää odottelemaan, että mies päättää mitä haluaa ja samalla pitää minua varalla”, Essi kertoo.

Kokoelma erilaisia ja eripituisia suhteita ei siis ole mikään hävettävä ansioluettelo, vaan sitä mitä myös elämänkokemuksesi nimitetään. Ja siinä missä töihin tahdotaan kokemusta hankkineita osaajia, myös ihmissuhdetaidot palkitaan. Parhaiten omia kykyjään kartuttaa antautumalla tutustumaan uusiin ihmisiin.

Tia

Mitä sinä olet oppinut ihmissuhteistasi? Kommentoi!

X