Ihmissuhteet

Päädytkö aina samanlaiseen suhteeseen? Asiantuntija kertoo, miksi monelle tuttu helvetti on parempi kuin vieras paratiisi

Moni huomaa päätyvänsä parisuhteeseen aina samankaltaisten kumppanien kanssa. Tämä johtaa helposti myös siihen, että eri parisuhteissa toistuvat samankaltaiset ongelmat. Kysyimme asiantuntijalta, mistä ilmiö johtuu.

Teksti:
Janna Nousiainen
Kuvat:
Istock

Samat ongelmat voivat kiertää parisuhteesta toiseen.

Moni huomaa päätyvänsä parisuhteeseen aina samankaltaisten kumppanien kanssa. Tämä johtaa helposti myös siihen, että eri parisuhteissa toistuvat samankaltaiset ongelmat. Kysyimme asiantuntijalta, mistä ilmiö johtuu.

Tuntuuko sinusta siltä, että riitelet parisuhteessasi aina samoista asioista, vaikka kumppani vaihtuisikin? Onko takanasi jälleen yksi raskas parisuhde, jossa toistuivat aiempien suhteidesi ongelmat? Jos vastasit kyllä, saattaa olla, että ajaudut aina suhteeseen samankaltaisen kumppanin kanssa.

– Kun epänormaalista on tullut normaalia, ovat odotukset suhteelle matalat. Ja kun odotukset ovat matalat, myös huono suhde pystyy täyttämään ne, Terveystalon vastaava psykologi-psykoterapeutti Lotta Heiskanen sanoo.

Raskas parisuhde voi houkutella enemmän kuin yksinäisyys

Ihminen ei välttämättä tarkoituksella valitse itselleen toistuvasti samankaltaista kumppania. Taustalla voivat vaikuttaa aiemmat huonot kokemukset ja turvattomuuden tunteet, jotka muokkaavat sitä, millaisia odotuksia parisuhteelle asetetaan.

Raskas parisuhde saattaa tuntua joskus jopa turvallisemmalta kuin yksinäisyys.

– Jos on hyvin vaikea olla yksin, voi olla vaikea valita hyvää kumppania – silloin saattaa päätyä myös itselleen haitalliseen suhteeseen, Heiskanen toteaa.

Kumppanin valintaan vaikuttavat monet eri asiat, eikä se ole välttämättä mikään helppo asia. Kyseessä ei myöskään ole vain yksilön omat valinnat, sillä onnistuakseen parisuhde vaatii molemminpuolista kiinnostusta. Sen jälkeen parisuhteen muodostumiseen vaikuttavat vielä monet tekijät, kuten tulevaisuuden haaveet ja toiveet parisuhteelle.

Ihmiselle on luontaista hakeutua itselleen tuttujen ihmistyyppien pariin. Sen myötä kumppaniksi saattaa valikoitua tietyiltä osin samankaltainen kumppani ilman, että ihminen itse edes tiedostaa sitä.

– Ihminen saattaa hakea sellaisia kumppaneita, jotka vastaavat hänen sisäisiä käsityksiään toisten kanssa olemisesta. Tuttu helvetti on parempi kuin vieras paratiisi, Heiskanen sanoo.

Raskas parisuhde voi toistua, jos päätyy aina yhteen samankaltaisen kumppanin kanssa. Mies ja nainen istuvat selät vastakkain sohvalla.
Asiantuntijan mukaan raskas parisuhde voi tuntua tutulta ja turvalliselta, jos sellaiseen on tottunut.

Aiemmat kokemukset vaikuttavat siihen, millaista kohtelua odotamme muilta. Sen lisäksi aiemmat kokemukset saattavat myös muokata ihmisen käsitystä omasta itsestään.

– Huonojen kokemusten jälkeen saattaa käydä niin, että ihminen alkaa pitää itseään huonona tai arvottomana, eikä usko ansaitsevansa tai saavansa mitään hyvää.

Vuorovaikutus ratkaisee 

Edellisen suhteen päätyttyä ihminen saattaa julistaa kovaan ääneen odotuksiaan seuraavaa kumppaniaan kohtaan.

Moni toivoo, ettei uuden puolison kanssa tarvitsisi käydä ainakaan samoja ongelmia läpi kuin aiemmassa suhteessa, mutta huomaa silti, että myös uuden suhteen riidat kiertävät jälleen samaa kehää.

Jos uusikin parisuhde on raskas, ei vikaa kannata etsiä pelkästään kumppanista. Heiskanen muistuttaa, että kumpikin parisuhteen osapuolista on valintoja tekevä yksilö. Jos parisuhde tuntuu raskaalta, kannattaa myös omaa osuuttaan tarkastella kriittisesti.

– Raskas parisuhde syntyy sen perusteella, millaiseksi kahden ihmisen vuorovaikutus muotoutuu. Ihmisen on yleensä helppo kiinnittää huomiota siihen, millä tavalla toinen on raskas ja mitä toinen tekee väärin. Omaa osuuttaan vuorovaikutuksessa voi olla hankalampi huomata.

X