Ihmiset ja suhteet

Reidar Palmgren näyttelee yksinäistä Nyytiä

Teksti:
Anna.fi

”Jos Nyyti eläisi nykypäivänä, se olisi pohjoisesta Etelä-Suomeen muuttanut työtön poikamies, joka asuisi betonilähiössä, eikä tuntisi naapureitaan”, luonnehtii näyttelijä Reidar Palmgren Kuka lohduttaisi Nyytiä lastennäytelmän satuhenkilöä. Palmgren näyttelee nimiroolin Tove Janssonin klassikkosatuun perustuvassa näytelmässä, joka sai ensi-iltansa eilen Helsingin kaupunginteatterissa. Näytelmän on ohjannut Birgitta Ulfsson.

Alun perin vuonna 1960 ilmestynyt satu kertoo ujosta ja yksinäisestä Nyytistä. Eräänä päivänä Nyyti löytää rannalta pullopostin, jossa pyydetään apua. Ja niin seikkailu alkaa: Nyyti lähtee huimaan matkaan etsimään hätään joutunutta Tuittua – ja saa itselleen lopulta ystävän.

Nyytissä tärkeimmäksi teemaksi nouseekin ystävyys ja rakkaus. Kuka lohduttaisi Nyytiä -sadussa on samaa alakuloa – mutta myös lohtua – kuin monissa muissakin Muumilaakson tarinoissa. Janssonin pohdiskelevat sadut ovatkin aina puhutelleet lasten lisäksi myös aikuisia.

Muumien ystävä

Esimerkiksi Reidar Palmgren tunnustautuu Muumien ystäväksi. Muumi-satuihin hän tutustui jo pikkupoikana. Muumi-innostus on siirtynyt myös näyttelijän omille lapsille, 5- ja 9-vuotiaille pojille. ”Nyytin pojat osasivat ulkoa jo ennen kuin aloin itse tehdä näytelmää”, Palmgren kertoo.

”Oma suosikkini oli pienenä Vaarallinen juhannus, koska tulva-katastrofi oli niin jännittävä. Ja sitten tietysti se, että kirjassa löydetään kelluva teatteri ja henkilöt tutustuvat uuteen taikamaailmaan.”

Vaikka Muumit ovatkin Palmgrenille jo vanhoja tuttuja, lapsikatsomo onkin sitten ihan uusi juttu. ”Ennen en ole tehnyt lastennäytelmiä, ja tämä on tarjonnut minulle uusia haasteita”, Palmgren sanoo. ”Lapsiyleisö määrää näyttelemistä, joka ei voi olla samanlaista kuin klassisessa puhenäytelmässä. Tässä on ihan oma liike- ja muotokielensä, joka on stilisoitua, miimistä ilmaisua.”

Lapsille on Nyytin lisäksi tiedossa muutakin jännää Helsingin kaupunginteatterissa. Ennen näytelmää siellä nimittäin esitetään Niin ja näin –kabaree, jossa on Tove Janssonin lauluja. Lisäksi Palmgren lupaa, että lavalla on luvassa jokin suuri yllätys… Yhteensä esitykset kestävät noin puolitoistatuntia.

Uusi kirjaa kertoo toipumisesta

Tampereella asuva Palmgren on työskennellyt freelancerina jo kymmenisen vuotta. Työnsä puolesta hän joutuu reissaamaan paljon, ja Helsinki-Tampere –junaraide onkin käynyt taiteilijalle tutuksi. ”Onhan se välillä raskasta, mutta olen tottunut junassa istumiseen. Parhaimmillaan siellä voi tehdä töitä.”

Palmgren on tullut tunnetuksi myös kirjailijana. Hänen palkittu esikoisromaaninsa ”Jalat edellä” ilmestyi vuonna 2001. Toinen romaani ”Lentämisen alkeet” ilmestyy ensi syksynä.

”Jos esikoinen kertoi romahduksesta, tämä kertoo toipumisesta. Se on teatteriaiheinen juttu, jossa puretaan teatteriin liittyviä myyttejä näyttelijöistä ja taiteilijuudesta” taiteilija luonnehtii.

Lisäksi kirjailija-näyttelijä on tätä nykyä myös biisien sanoittaja. Tänä keväänä ilmestyneeltä Trio Niskalaukauksen uudelta levyltä ”Kylmä tila”, löytyy yksi hänen sanoittamansa kappale.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (2.4.2004)
Kuva: Helsingin Kaupunginteatteri

X