Ihmiset ja suhteet

Retroseksuaali ei anna periksi naisistuvalle kulttuurille

Teksti: Anna.fi

Uusvanhat äijät saivat tarpeekseen metroseksuaaleista.

Retroseksuaali ei anna periksi naisistuvalle kulttuurille

Se alkoi miesten parroista. Yhtäkkiä Tuomas Enbuskella oli parta – ja sen jälkeen risuleukoja alkoi näkyä yhä useammalla alle kolmekymppisellä pojalla.

Eikä se loppunut metsämies-lookiin. Jos nyt höristää korviaan helsinkiläisissä trendibaareissa, saattaa kuulla miten nuoret miehet kertovat harrastavansa perinteisten extreme-lajien lisäksi isoisien aikaisia lajeja, kuten kalastusta tai metsästystä. Ja kun näitä poikia katsoo hieman tarkemmin, voi huomata, etteivät he ole juurikaan panostaneet ulkonäköönsä: kauhtuneet farkut, virttynyt college ja linttaan astutut lenkkarit saavat riittää.

Mistä siis on kyse? No, retroseksuaalin iskusta, tietenkin. Perinteinen ”tosimies” on nimittäin saanut tarpeekseen kaiken maailman metroseksuaaleista, homoista, pehmoisistä ja kotirintamamiehistä. Nuoret miehet etsivät nyt miehen mallia menneisyydestä, ajasta jolloin ”miehet olivat miehiä ja naiset naisia”.

Jäähyväiset kauneudenhoidolle

Ensimmäisen kerran retroseksuaalin-käsitteestä puhuttiin pari vuotta sitten, salon.comin David Beckhamia käsittelevässä artikkelissa, ja nyt se on levinnyt internetin keskusteluryhmiin.

“Nyt riitti. Joka kerta kun telkkari on päällä, siellä sipsuttelee naismaisia miehiä, jotka sisustavat asuntoja ja käyttävät outoja käsitteitä, kuten ”tyyli” tai ”feng shui”. Heteroseksuaali, homoseksuaali, biseksuaali, transseksuaali, metroseksuaali, aseksuaali – kaiken maailman määritelmät ovat vallanneet maailman!”

Näin valitti tuskastunut amerikkalainen mies keskustelupalstalla vuosi sitten ja julisti samalla miesten retroseksuaalisen liikkeen alkaneeksi. Kyseinen suivaantunut retroseksuaali listaa manifestissaan tosimiehen elämänfilosofian pääpointit, joista ehkä tärkeintä on ulkonäön rehvakas laiminlyöminen.

Retroseksuaali ei piittaa pukeutumisesta eikä missään nimessä omista enemmän iho- ja hiustuotteita kuin nainen. Ja mikäli retroseksuaali ylipäänsä joutuu käyttämään kauneustuotteita – luoja häntä siltä varjelkoon – hän tekee sen vain äärimmäisen pakon edessä.

Retrot eivät ruikuta

Mutta kyllä tärkeää on sekin, miten retroseksuaali käyttäytyy. Retro ei nimittäin ole mikään juopotteleva jätkä, vaan oikeastaan aika perinteinen mies, sellainen, joka avaa naisille ovia, maksaa deitti-laskut ja tykkää puuhastella autojen tai muiden teknisten vempaimien parissa.

Epävarmassa ja kaoottisessa maailmassa retroseksuaali lupaa olevansa luottamuksen arvoinen: oikean miehen sanaan voi aina luottaa ja kädenpuristus saakoon riittää. Lisäksi retroseksuaali kestää kaikki maailman vastoinkäymiset – oli kyse sitten bänistä tai tsunamista – valittamatta.

Retromiestä voisi toki kutsua toisellakin nimellä. Konservatiivi kertonee paremmin, mistä ”uudessa miestyypissä” on kysymys.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (14.4.2005)

X