Ihmissuhteet

Riidat parisuhteessa voivat satuttaa pahasti ja jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa – nämä tekijät tekevät riidoista erityisen vahingollisia

Jäikö riita kalvamaan mieltä? Riidat parisuhteessa voivat jättää pitkät jäljet. Pariterapeutti listasi kiukun ilmaukset, joita tulisi välttää kaikissa tilanteissa.

Teksti:
Kia Toivanen
Kuvat:
Istock

Riidat voivat olla erityisen vahingollisia, jos kiukun ilmaukset ovat epäreiluja.

Jäikö riita kalvamaan mieltä? Riidat parisuhteessa voivat jättää pitkät jäljet. Pariterapeutti listasi kiukun ilmaukset, joita tulisi välttää kaikissa tilanteissa.

Riidat parisuhteessa voivat satuttaa ja jäädä vaivaamaan pitkäksi aikaa, jos toisen kiukun ilmaukset eivät tunnu reiluilta tai tilanne tuntuu muuten turvattomalta.

Erimielisyydet ja satunnaiset riidat ovat kuitenkin luonnollinen osa ihmissuhteita. On tärkeää, että läheisten kanssa voi käsitellä ristiriitoja ja purkaa tunteitaan, joskus melko ärhäkästikin. Parhaimmillaan hyvä riita tuulettaa sekä suhdetta että omaa päätä.

Mehiläisen pariterapeutti Jouni Pölönen listasi viisi kiukun ilmaisemisen tapaa, jotka tekevät riidat parisuhteessa erityisen vahingollisiksi ja joita pitäisi siksi välttää kaikissa tilanteissa.

Riitely ei vaadi vertauksia muihin ihmisiin

Ihmiset kokevat erityisen loukkaavana vertaukset muihin ihmisiin, kuten omiin sukulaisiin.

”Olet rasittava kuten äitisi” tai ”koko sukusi on outoa porukkaa ja alkoholisteja” tuntuvat erityisen pahalta ja jäävät helposti kummittelemaan, sillä kukaan ei kaipaa tällaisia vertauksia tai yleistyksiä. Kukaan ei myöskään voi valita omaa sukuaan.

Riidat parisuhteessa
Riidat parisuhteessa eivät saa toimia tekosyynä esittää loukkaavia vertauksia tai ilmauksia puolisosta.

Piikit toisen olemukseen tai persoonaan liittyen

Voimakkaasti toiseen persoonaan tai fyysiseen olemukseen meneviä asioita tulee välttää. Toisen ulkomuodon loukkaus on halpa tapa yrittää alentaa toisen arvoa.

Ihminen on herkkä muistamaan myös riitatilanteissa lausutut naljailut vielä pitkänkin ajan jälkeen, vaikka niitä korjattaisiin myöhemmin kehuilla.

Parisuhteessa esimerkiksi seksuaalisuus on herkkä asia, johon voi liittyä väärinkäsityksiä sekä kommunikaatio-ongelmia.  Niitä ei silti kannata ottaa tulistuspäissään esille. ”Sinusta ei ole sängyssä mihinkään” -tyyliset tuomiot voivat jäädä kytemään pinnan alle ja vaurioittaa parisuhteen intiimiä luottamusta pitkään.

Riidat parisuhteessa eivät ole syy nostaa esille toisen haavoittuvuuksia

On tärkeää, että riidan keskellä käsitellään vain asioita, jotka todella liittyvät sen hetkiseen ristiriitaan. Toisen haavoittuvuuksia ei ole tarpeen nostaa esille, kuten ei myöskään muita asioita, joita toinen on jakanut aiemmin luottamuksella. Tällaisia asioita voivat olla vaikkapa häpeälliset kokemukset tai esimerkiksi sosiaaliset ongelmat työpaikalla.

Jos näin tapahtuu, suhde on jo rakenteiltaan suurissa ongelmissa. Toisen alistaminen haavoittuvuuksien kautta lähestyy henkistä väkivaltaa, jota kenenkään ei pitäisi joutua kestämään.

Riidat parisuhteessa ovat normaaleja, mutta mitä tahansa ei tule sietää.
Riidat parisuhteessa ovat normaaleja, mutta kaikki kiukun ilmaukset eivät ole hyväksyttäviä.

Riidat lasten tai muiden ihmisten kuullen

Esimerkiksi riidat parisuhteessa ovat yleensä hyvin henkilökohtaisia, eikä niitä ole automaattisesti tarkoitettu muiden korville. Riidat lasten tai muiden ihmisten kuullen, esimerkiksi julkisilla paikoilla, koetaan erityisen ikävinä. Niitä on vaikea unohtaa pitkänkään ajan kuluessa, sillä syyllisyys tai häpeä voivat jäädä mielen taka-alalle.

Fyysinen väkivalta

Vaikka riidat parisuhteessa kiristäisivät kuinka hermoja, on riitatilanteissa aina muistettava, että fyysinen väkivalta ei saa astua mukaan missään olosuhteissa. Tällaisissa tilanteissa tulee aina hakea ulkopuolista apua.

X