"Menetin äitini pikkupoikana, viisivuotiaana. Sen vuoksi olen joutunut oppimaan kantapään kautta sen, että naisetkin ovat ihan tavallisia ihmisiä", Roman Schatz sanoo.
Ihmissuhteet

Roman Schatz, Matti Esko ja Tommy Hellsten paljastavat: Tämän olemme oppineet naisista

Laulaja Matti Esko, teologi-terapeutti Tommy Hellsten ja toimittaja-kirjailija Roman Schatz kertovat, mitä he ovat oppineet elämänsä naisista ja parisuhteesta. Mitä he tekisivät nyt toisin?
Teksti: Pirjo Kemppinen Kuvat: OM-arkisto

Matti Esko: ”Enää en pidä vaimoani itsestäänselvyytenä”

”Kun palasin keikkamatkalta kotiin vuonna 1980, silloin kahdeksan- ja kuusivuotiaat tyttäreni alkoivat itkeä. Olin ajanut reissun aikana viikset pois, eivätkä he enää tunnistaneet minua. Olin välillä useitakin viikkoja tien päällä. Merimiehetkin olivat enemmän kotona kuin minä, keikkamies.

Pirjo hoiti tyttöjä kotona kouluikään asti ja teki samalla kampaajan töitä. Kun olin kotona, hän hoiti minutkin. Varmasti se koetteli välillä hänen hermojaan.

En sitä silloin osannut ajatella, mutta se oli upea alku yhteiselle matkalle. Nyt osaisin arvostaa hänen panostaan, enkä pitäisi sitä itsestäänselvyytenä. Olisin enemmän kotona ja auttaisin hoitamaan lapsia. Vävyä seurattuani olen todennut, että isät ovat nykyään ihan erilaisia.

Matti Esko osaa arvostaa nyt vaimonsa panosta kodin hoidossa enemmän kuin nuorempana.

Olin jollain lailla suosion sokaisema ja menin joka paikkaan, mihin pyydettiin. Menetin paljon, kun lapset kasvoivat enkä ollut riittävästi paikalla. Tytöille ei kuulemma jäänyt siitä traumoja, mutta minulle jäi.

En koskaan kertonut Pirjolle ajatuksistani enkä muistakaan murheista. Jätin kaiken sisälleni. Suomalainen mies ei ole tottunut puhumaan, ei ainakaan tällainen 1940-luvulla syntynyt.

Sain maksaa vaikenemisesta kalliisti. Sairastuin masennukseen vuonna 1997. Kävin hulluuden rajamailla puhumattomien asioiden ja ylettömän keikkailun vuoksi. Pirjo pelasti minut. Hän hankki minulle apua. Toivuin terapian ja vuoden lääkityksen avulla.

Viisastuin. Nyt puhun ja puran itseäni Pirjolle enkä potki kiviä ja kiroa kädet taskussa. Olisi pitänyt tehdä se jo aiemmin.

Kun Pirjo sai sydänkohtauksen vajaat kaksi vuotta sitten, pelästyin todella. Miten pärjäisin yksin? Kaikki olisi menettänyt merkityksensä, jos hän olisi lähtenyt. Onneksi hän toipui.”

Laulaja Matti Esko, 69, tapasi vaimonsa Pirjo Eskonniemen vuonna 1966. Naimisiin he menivät vuonna 1970.

Tommy Hellsten: ”Olen oppinut arvostamaan naistani”

”Nainen elää lähempänä taivasta kuin mies, mikä tarkoittaa sitä, että hän on miestä intuitiivisempi. Oman feminiinisyytensä kautta hän auttaa minua miehenä tutustumaan tunteisiini, tarpeisiini ja sisäiseen ihmiseeni. Sitä en nuorena ymmärtänyt.

Tommy Hellsten on oppinut kuuntelemaan naista.

Kun olin nuori ja nainen halusi sanoa jotain, mitä en halunnut kuulla, minusta tuli puolustautuva. Rähisin ja hyökkäsin. Nykyään yritän olla läsnä ja kuunnella. Laitan iPadin syrjään tai keskeytän tekemiseni. Olen oppinut arvostamaan naistani.

Nuorena solmitussa liitossa taisteltiin siitä, kenen tunteet ja tarpeet ovat tärkeimmät. Kumpikaan ei osannut laittaa omiaan syrjään, mistä seurasi krooninen rähinä.

Omat tarpeet olivat niin suuret, ettei lopulta kumpikaan tullut kuulluksi. Siitä syntyi vain pahaa oloa ja pahantahtoisuutta.

Nykyisessä liitossani vallitsevat vastavuoroisuus ja hyväntahtoisuus. Meillä on turvallinen liitto, jossa uskallan myös olla heikko ja luopua omista tarpeistani. Virittäydyn kuuntelemaan toista ja luotan siihen, että minunkin vuoroni tulee. Naiset ovat verbaalisesti miehiä lahjakkaampia, ja siksi mies voi huomata joutuneensa alakynteen. Mies pelkää myöntää olevansa väärässä, sillä silloin hän menettää munansa, mitätöityy. Hänen täytyy jopa keinoja kaihtamatta ottaa valta takaisin.

Tarvitaan nöyryyttä, jota ilman suhteessa ei voi olla vastavuoroisuutta. Enää en taistele parisuhteessa. Se tekee yhdessäolon helpoksi. Tiedän, että konfliktin läpi pääsee aina, kun asiat eivät muutu arvovaltataisteluksi. Nuorena en tätä ymmärtänyt.”

Teologi, terapeutti, valmentaja ja kirjailija Tommy Hellstenin, 65, ensimmäinen avioliitto kesti 25 vuotta. On ollut yhdessä nykyisen vaimonsa Carita Hellstenin kanssa vuodesta 1999 lähtien.

Roman Schatz: ”Nyt olen naisia kohtaan suvaitsevampi”

”Menetin äitini pikkupoikana, viisivuotiaana. Sen vuoksi olen joutunut oppimaan kantapään kautta sen, että naisetkin ovat ihan tavallisia ihmisiä.

Vielä nuorena miehenä minulla oli naisista yliluonnollinen kuva. Halusin pitkään nähdä heissä jotain elämää suurempaa.

Oli sokeeraavaa huomata ajan kuluessa ja kokemusten karttuessa, että naiset ovat aivan yhtä kieroja, valehtelevia, itsekkäitä ja lyhytnäköisiä sekoboltseja kuin miehetkin. Varmaan totuttelen siihen vieläkin.

Nykyisellä elämänkokemuksella olisin huomattavasti suvaitsevaisempi naisia kohtaan kuin olin nuorena. Asettaisin riman alemmas ja odottaisin vähemmän.

Roman Schatz tunnustaa pitäneensä nuorempana naisia lähes yliluonnollisina olentoina.

Juttelin isäni kanssa naisista ja rakkaudesta vähän ennen kuin hän kuoli neljä vuotta sitten. Hänellä oli aika monta naista elämänsä aikana, muusikko kun oli. Hän sanoi: ”Tunnen joka ikisen naisen elämässäni olleen se oikea. Vika oli aina minussa.” Mitä vanhemmaksi tulen, sitä paremmin ymmärrän, mitä isä tarkoitti.

Nuorena yritin aina löytää naisen, joka rakastaisi minua kunnolla. Nyt epäilen, että on tärkeämpää löytää joku, jota itse jaksan rakastaa.

Suhteet lapsiini kestävät loppuelämäni, joten se puoli on hoidettu. Toki loppuelämän kestävä suhde aikuiseen naiseen olisi myös mukava asia. Se on yksi vaihtoehto. Tällä elämänkokemuksella vaatisin vähemmän, antaisin paljon enemmän anteeksi, osaisin nauttia pienistä asioista ja ehkä ymmärtäisin paremmin kuin aiemmin.

Olen oppinut, että vaikka naiset ovat ihania, jumalaisen kauniita ja muutenkin mahtavia, he voivat olla järkyttävän epävarmoja omasta itsestään. Siitä syntyy absurdejakin hetkiä. Himoitsen naista enemmän kuin mitään muuta, ja hän suree sitä, että hänen takapuolensa on rupsahtanut.”

Kirjailija ja toimittaja Roman Schatz, 56,  on eronnut kaksi kertaa.

Lue myös:

Lukijat kertovat: Nämä asiat tekevät avioliitosta onnellisen – poimi vinkit

7 sinkkumiestyyppiä, joihin suomalaisnainen elämänsä aikana törmää

Onko rakkaallasi traumoja aiemmista ihmissuhteista? Huomioi nämä asiat – 5 ohjetta

X