Ihmissuhteet

Seura: Haudat eivät kuulu Aira Samulinin ja lapsenlapsen Kitin jouluun – ”Toivotan hyvää joulua Pirjon ihanalle kuvalle mieluummin kuin kivelle”

”Muistot läheisistä ovat ympärillämme läpi vuoden”, sanoo Aira Samulin, 94. Tytär Pirjo kuoli kolme vuotta sitten.

Teksti:
Tiina Torikka
Kuvat:
Tommi Tuomi

Aira Samulin ja lapsenlapsi Kiti Hyrsylän Mutkassa.

”Muistot läheisistä ovat ympärillämme läpi vuoden”, sanoo Aira Samulin, 94. Tytär Pirjo kuoli kolme vuotta sitten.

Aira Samulinin jouluperinteisiin ei lukeudu suomalaistyylinen haudoilla vierailu. Hän kertoo Seuran haastattelussa joulun vietostaan yhdessä rakkaan pojantyttären, Kiti Samulinin kanssa.

”Toivotan hyvää joulua Pirjon ihanalle kuvalle mieluummin kuin kivelle”, sanoo Kiti Seurassa. Airan Pirjo-tyttären kuvia on näkyvillä useita sekä Hyrsylän Mutkassa että Airan Helsingin kodissa.

”Muistot läheisistä ovat ympärillämme läpi vuoden”, Aira sanoo. ”Ei kulu päivääkään, etten muistelisi Pirjoa.”

Joulukodin katossa on himmeli, ikkunalaudoilla lopetetuilta kouluilta pelastettuja olkipukkeja ja pöydällä sotilaan puhdetyönä tekemä kynttelikkö.

”En löydä joulun tunnelmaa koriste- ja krääsäpaljoudesta. Jouluperinteeni on koruttomuus ja aitous eikä tingelitangeli”, Aira miettii Seuran haastattelussa.

Lapsena Aira ei saanut pitää kaikkia joululahjojaan. Osa Viipurin-sukulaisten lähettämistä paketeista lahjoitettiin kylän köyhille lapsiperheille. Airan mieleen ovat jääneet erityisesti puiset nukenrattaat joulupukilta, jotka piti antaa pois.

”Se harmitti, mutta vanhemmille ei voinut sanoa vastaan.”

Lue myös: Parhaat joululahjaideat: kokosimme 125 ideaa ja vinkkiä joulun lahjaostoksille – katso Annan suuri joululahjalistaus!

Kitin lapsuuden joulut vietettiin aina Hyrsylän Mutkassa. Niihin kuului Airan keittämä, maailman paras riisipuuro. Tänä vuonna Aira viettää jouluaaton ystävänsä Jorma Uotisen kanssa, Kiti sisaruksinaan puolestaan kokoontuu äitinsä luokse. Aira ja Kiti järjestivät Hyrsylän Mutkassa kaksi viikkoa ennen joulua perinteisen yhteisjuhlan läheisille ja yhteistyökumppaneille.

”Tykkään perinteistä, mutta on kiva aloittaa myös uusia”, sanoo Kiti Seurassa.

Perinteenä on kuunnella joulurauhan julistus; jouluna pitää olla astetta hartaampi tunnelma kuin muulloin. Aikanaan pienten lastenlastenlasten hälinä sai Airan huomauttamaan asiasta, ja häntä saatettiin nuhdella tunnelman pilaamisesta.

”Täyttäessäni 90 vuotta ilmoitin, että siitä eteenpäin sanon mitä tykkään, eikä kenelläkään ole siihen nokan koputtamista. Monissa asioissa kannattaa kuunnella vanhempia. Jo Lotta Svärdin Kultaisissa sanoissa sanotaan, että ’kunnioita vanhuksia, he ovat tehneet enemmän kuin me’”, Aira muistuttaa Seurassa.

Aira ja Kiti Samulinin haastattelun voi lukea kokonaan Seura-lehden numerosta 51–52/2021.

X