Ihmissuhteet

Seura: Mika Lintilän hoitajatytär Netta, 28, piti ministeritasoa kartalla pandemiassa – ”Minulle hän on koronan sankarin ruumiillistuma”

Mika Lintilän tyttärelle Netta Lintilälle koronapandemian mustin hetki oli nähdä ensimmäisen potilaansa menehtyvän.

Teksti:
Tiina Torikka

Mika Lintilä lupasi viedä tyttärensä Netan syömään, kun pahin on ohi. Sekin aika viimein koitti.

Mika Lintilän tyttärelle Netta Lintilälle koronapandemian mustin hetki oli nähdä ensimmäisen potilaansa menehtyvän.

Kun elinkeinoministeri Mika Lintilän, 55, oli tartuttava täysin vieraisiin asioihin maan johdossa, tytär Netta Lintilä eli sairaanhoitajana myös mullistavaa arkea. Seuran yhteishaastattelussa isä ja tytär myöntävät, että jotkin koronapandemian tuomat uudet linajukset tuntuivat molemmista pahalta.

Netta Lintilä, 28, kommentoi isälleen kärkkäästi hallituksen päätöksiä.

– Totta kai ymmärsin, että yrityksille pitää antaa rahaa, samalla oli paha mieli siitä, että hoitajat eivät saa mitään, Netta Lintilä sanoo Seurassa.

Nytkö se alkaa, hän ajatteli, kun hänen ensimmäinen potilaansa menehtyi. Potilas hyvästeli läheisensä puhelimessa, ja se tuntui raadolliselta.

– Potilas pyysi, voisimmeko näyttää kasvomme ikkunan takaa. Hän halusi nähdä häntä hoitaneet ilman maskia. Heilutin kättä ikkunasta, hymyilin ja purin hammasta, etten ala itkeä.

Netta Lintilä kertoo haastattelussa pysäyttävästi myös kylmäkontista, joka ilmestyi työpaikan pihalle koronaan kuolleiden ruumiita varten.

Netta ja Mika Lintilä pitivät toisensa kartalla koko pandemian ajan. Netta Lintilä pystyi auttamaan konkreettisesti, kun ministeritasolle piti saada tietoa suojamaskien riittävyydestä ja muista käytännön yksityiskohdista.

Suojamaskien etsiminen oli yksi toimista, joihin työ- ja elinkeinoministeriössäkin oli osallistuttava.

– Varautuminen oli erittäin huonoa sillä hetkellä, Mika Lintilä sanoo Seurassa. Hän on varma, että kokemuksen jälkeen Suomessa ymmärretään huoltovarmuuden merkitys.

Mika Lintilän tytär: Tämä kerta isän seurassa tuntui erilaiselta

Yksi jossittelun aihe haastattelussa nousee. Mika Lintilä uskoo, että tiedottamisen sekavuuteen olisi auttanut paljon puhuttu koronanyrkki. Pandemiassa ajauduttiin tilanteeseen, jossa jokainen taho on halunnut viestiä erikseen.

– Pitää kuitenkin muistaa, että olimme tilanteessa, jossa ei ole oltu koskaan aiemmin. Olimme alueella, jossa ei käytännössä ollut lainsäädäntöä.

Mika Lintilä muistaa riittämättömyyden kokemuksen.

– Välillä ei tiennyt, mitä ajatella, jos HUS:n johto halusi rahaa koronalaboratorioon, ja samaan aikaan Netalla oli huoli siitä, mistä saa työkaverin seuraavaksi aamuksi, hän kertaa.

– Edelleen käymme keskustelua siitä, kun hoitajilta lähtee työkavereita hoitamaan Prismaan hedelmä- ja vihanneshyllyjä. Minulle hän on (isä nyökkää tyttäreen päin) koronan sankarin ruumiillistuma.

Pandemian alussa Mika Lintilä lupasi viedä tyttärensä syömään, kun pahimmasta on päästy. Aika koitti alkukesästä helsinkiläisessä huippuravintolassa.

– Se tuntui mukavalta, Vaikka käymme usein syömässä yhdessä, tämä kerta tuntui erilaiselta, koska sillä oli tarkoitus, tytär miettii.

Mika ja Netta Lintilän yhteishaastattelu on julkaistu kokonaisuudessaan Seuran numerossa 40/2021.

Lue myös: Sairaanhoitaja Seikku Pohja ja hänen kollegansa kannattelivat korona-Suomea: ”Ei meiltä kysytty, haluammeko eturintamaan”

X