Ihmiset ja suhteet

Siinä täytyy olla kemiaa

Teksti: Anna.fi

Deittailu on nykyään tehty jännittäväksi. Sähköisten viestimien avaamien maailmojen mahdollisuudet ovat loputtomia; voit sopia sokkotreffit netitse tai tekstiviestitse, kirjautua käyttäjäksi eri palveluihin ja tutustua uusiin ihmisiin kaikessa rauhassa chattailemalla nimimerkin taakse piiloutuen.

Siinä täytyy olla kemiaa

Telkkari pursuaa myös kaikenlaisia sinkkusarjoja ja reality tv -ohjelmia, jotka tyydyttävät ainakin voyeristien ja juoruja janoavien tarpeet. Unelmien poikamiestyttö löysi unelmamiehensä ja sai kuorrutukseksi kakkuun vielä unelmahäätkin. Jopa Suomessa on siirrytty formaattien mukana Napakympistä Escortiin ja onhan meille tulossa ikioma Miljonääri Jussikin.

Hakusanoilla ”deittailu” ja ”dating” löytyy tuhansittain eri sivustoja. Mahdollisuuksia löytää juuri se oikea näyttäisi olevan lukuisia. Loppujen lopuksi se on sama löytyykö deitti sydämiä ja amorin kaaria lupaavien palveluiden avulla vai jotain muuta kautta. Mikä merkitsee, on minkälainen tyyppi deittisi on ja sovitteko yhteen. Jopa Miljonääri Joe taisi shown jälkeen ilmoittaa jääneensä ilman unelmiensa naista, koska tämä lemppasi Joen kemioiden uupuessa.

Unelmadeittien resepti

Mikä tekee deiteistä ikimuistettavan ihanat? Pieni gallup paljasti, että unelmadeitit eivät rakennu pelkästään ruusuista ja romantiikasta. Tärkeintä haastateltujen ellien mielestä on, kuten Neon 2 sen jo aikoinaan ilmaisi, juuri oikeenlainen kemia. ”Ei niinkään se paikka tai aika vaan ilmassa leijuva taika”, Katri kiteyttää.

Etenkin yllätysdeitit tekevät vaikutuksen. Esimerkiksi Katrin ystävänpäivän deitit saivat mieluisan käänteen, kun poikaystävä Marko veikin hänet aiotun mökkireissun sijasta unelmatreffeille Haikonkartanoon.

Yllätyksellisyys olisi myös Saaralle mieleen. ”Arvostaisin unelmadeiteillä sitä, että toinen osapuoli olisi valmiiksi suunnitellut jotain yllätyksellistä ohjelmaa. Tämän ei edes tarvitsisi olla mitään ihmeellistä vaan ajatus on tärkeintä.”

Annelin edellytyksenä koko deiteille lähtöön on, että hän on edes vähän ihastunut kyseiseen tyyppiin. ”Muunlainen deittailu on mielestäni turhaa, koska sen kyllä tietää aika nopeasti, kenen kanssa käyvät kemiat yhteen”, hän korostaa.

Treffit eivät aina suju mahdollisimman mallikkaasti, vaikka kemiaa löytyisikin. Kankealta tuntuneet deitit voivat silti poikia harvinaisen hedelmän. ”Nykyisen avomieheni kanssa meillä oli jäykimmät ja tylsimmät deitit, mitä mulla on koskaan ollut. Menimme Suokkiin kävelemään, mutta romanttinen ympäristö ahdisti vieraan ihmisen kanssa, emmekä keksineet juuri mitään keskusteltavaa vaikka toisistamme pidimmekin. Olin deittien jälkeen aivan maani myynyt. Aamulla yllätyin iloisesti, kun kello kahdeksalta hän lähetti viestin kiittäen minua mukavista deiteistä ja toivoen, että näkisimme uudelleen. Nyt olemme asuneet jo yli vuoden yhdessä”, Anneli iloitsee.

Lauran mielestä on ahdistavaa, jos treffikumppani on nähnyt kauheasti vaivaa ja yrittänyt koota romanttiset unelmatreffit. ”Siinä tulee vaan hirveät paineet. Ensitreffit ovat hyvät, jos ne tapahtuvat esimerkiksi arki-iltana, ilman mitään romanttisia puitteita ja molemmat maksavat oman osuutensa.”

Saara ei pidä itseään yltiöromanttisena ihmisenä ja hänen unelmadeitteihinsä liittyisi myös jotain muuta kuin viulukonsertto ja kynttilöitä. ”Täydellistä olisi, jos tämä komea ja uljas hemmo olisi juuri se, jota olisin sivusilmällä koko illan ihaillut. Kohteliaasti hän tuppautuisi seuraani ja hetken juteltuamme pyytäisi saada numeroni. Kuten kaikki tuhkimotarinat, tämäkin ilta päättyisi liian aikaisin. Mutta sen korvaisi seuraavan päivän jännitys ja kutina: soittaako hän?”

Lulun unelmadeitit puolestaan ovat aika poikkeavat. ”Parempi, että koko deittejä ei ole. Treffit ovat kaiken kaikkiaan ahdistavia, etenkin ensitreffit. Mulla menee aina sanat ja ajatukset jännityksestä niin sekaisin, että saatan puhua ihan mistä sattuu. Kerrankin höpötin puoli tuntia vahingossa itsemurhasta.”

Nettideittailu ei sovi kaikille

Suhde syntyy netissä, väitetään Sinkut.net-palstalla. On varmasti totta, että yhä suurempi määrä rakkaustarinoita on saanut alkunsa netistä. Chattailu voi olla hyvä tapa esimerkiksi mielipiteiden vaihtoon. Mysteeri siitä, minkälaisen tyypin kanssa tässä nyt kirjoittelee kutkuttaa. Toisaalta haastatellut ellit tyrmäsivät nettideittailun kokonaan.

Tiina kertoo kaikkein kauheimpien treffikokemustensa olleen juuri nettideittejä. ”Mies oli kuvannut itseään netissä todella laadukkaaksi kaveriksi. Kun sitten tapasimme, hän ei puhunut sanaakaan. Jotta pääsin pois tukalasta tilanteesta, käytin klassista ’ystäväni on sairastunut äkillisesti’ -tekosyytä ja liukenin paikalta”, Tiina puistelee päätään.

Tiinan kokemuksen mukaan Helsingistä alkavat kohta miehet loppua. ”Olin nettitreffeillä ihan kivan tyypin kanssa. Hommasta ei kuitenkaan tullut mitään, koska kaverilla oli niin monta rautaa tulessa. Parin kuukauden kuluttua työtoverini sanoi, että voisi järjestää minulle sokkotreffit poikaystävänsä serkun kanssa. No, eikös kaveri ollut sama kuin alkusyksyn nettimies. Kyllä alkoi olla huumori vähissä”, Tiina huoahtaa.

Monien epäonnisten kokemusten jälkeen Tiina jaksaa kuitenkin olla positiivinen ja sanoo osallistuvansa deittailuun kevyin mielin ja pilke silmäkulmassa. Nettideittailuun hän kuitenkin on kyllästynyt ja pettynyt.

Samoin tuntee Laura. ”Kirjoittelin kerran pitkään todella samantyyppiseltä ja kiinnostavalta tuntuneen miehen kanssa. Odotimme molemmat tapaamiselta paljon. Heti alkuminuuteilta kuitenkin tunsin, ettei hän ollut ollenkaan minun tyyppiäni luonnossa, pelkästään tietokoneruudun toisessa päässä.”

Jotkut kokevat, että pitää koko ajan olla ”haku päällä”, ettei vahingossa kulje onnensa ohi. Toiset puolestaan uskovat, että kaikki on ennalta määrättyä, kohtaloa. Asioita ei kannata pohtia liikaa. Jokainen deittailkoon niin kuin parhaimmalta tuntuu.

On kuitenkin hyvä pitäytyä avarakatseisena ja muistaa, että ei anna ensivaikutelmalle liikaa painoarvoa. Allekirjoittanut ei esimerkiksi olisi onnellisessa avoliitossa, jos olisi ensitapaamisella antanut kumppanin liian lyhyiden lahkeiden ja valkoisten urheilusukkien puhua puolestaan..

Teksti: Inka Ikonen / A4 Media Oy / PF

X