Ihmiset ja suhteet

Simulaatiovauvan arkipäivä

Teksti: Anna.fi

Voisiko tietokonepeliä pelaamalla oppia hoitamaan vauvaa? Ellit testasi tuoreen äidin kanssa maailman suosituimman ihmissuhdepelin ”The Simsin”.

Simulaatiovauvan arkipäivä

Maailman suosituimmassa tietokonepelissä, ihmissimulaatiossa ”The Sims” voi adoptoida tai ”tehdä” vauvan. Vauva kehtoineen ilmestyy Simien taloon ja itkee säännöllisin väliajoin. Kun parkuminen alkaa, vauvaa on syötettävä, sen kanssa on leikittävä tai sille on laulettava. Jos itku jatkuu, sosiaaliviranomaiset hakevat lapsen pois. Jos vauvaa hoitaa hyvin, se muuttuu neljän päivän kuluttua itsenäiseksi koululaiseksi.

Minkälaista simulaatiovauvan hoito on verrattuna oikean vauvan hoivaamiseen? Tuoreen vauvan äiti Siiri, 32, kokeili sim-hoivaamista ja vertasi sitä todellisuuteen.

Siiriä sim-vanhempien ahdinko hymyilytti: ”Kyllähän se näin naurattaa, mutta silloin kun omat mittarit on nollassa, niin ei naurata yhtään.”

Virtuaalimaailmassa ei ole vaipparumbaa

Simulaatiovauvaa hoidetaan ohjaamalla vanhempien tekemisiä. Vanhemmat toimivat mielihalujensa mukaan, joita seurataan mittareilla. Kun mittarit ovat vihreällä, kaikki on hyvin, mutta niiden vaipuessa punaiselle asiat ovat menossa vinhaa vauhtia päin mäntyä.

Ensimmäiseksi Siiri siirtää kehdon vanhempien sängyn viereen, jotta molemmat vanhemmat kuulisivat lapsen itkun. Aluksi vauva nukkuu ja Sim-äiti lähtee syömään. Yhtäkkiä vauva parkaisee. ”Nyt saa äidin ruoka jäädä lautaselle” Siiri toteaa.

Sim-vauva nukkuu 3-6 tuntia kerrallaan ja hoitaminen kestää Sim-ajassa aina kolmisen tuntia. Siirin mielestä hoito on helppoa, koska molemmat vanhemmat syöttävät vauvaa tuttipullolla. Tosielämässä se onnistuu vain, jos vauva juo Tuttelia. ”Imetys on äidin puuhaa, mutta jos on mahdollista, isä voi syöttää vauvaa lämmittämällä pakastettua äidinmaitoa.”

Siiri huomauttaa, että Sim-vauvanhoidosta puuttuu vaipparumba. ”Oikean vauvan kanssa meneteltäisiin siten, että kun vauva alkaa itkeä, sitä syötettäisiin. Sen jälkeen vaihdettaisiin vaipat, joka on pienen vauvan mielestä tosi tylsä juttu, ja vaipanvaihdon aiheuttamaa kurjuutta lohdutettaisiin syöttämällä uudestaan. Josta saattaa aiheutua taas uusi vaipanvaihto.”

Apua, huostaanotto lähestyy!

Vauvanhoidon jatkuessa Sim-vanhempien mielialaa ja tarpeita kuvaavat mittarit vaipuvat punaiselle. Vanhempien ahdinko vaikeuttaa hoitamista. Molemmat vanhemmat yrittävät nukkua, mutta uni jää lyhyeksi. Äidin energiataso on lopussa, ja hygieniakin alkaa pettää. ”Tutulta kuulostaa”, Siiri hymyilee.

Sim-äiti yrittää mennä suihkuun, mutta Siiri ei tätä salli. ”Kukaan ei tee mitään ennenkuin vauva on hiljaa”. Pelissä isä ja äiti kiroavat huvitusten puutetta, ja lopulta isä purskahtaa itkuun. Perheen isän hauskuusmittari on kokonaan punainen. Mutta Siiri pysyy tiukkana: ”Ei auta ennen kuin lapsi on ok.” Lopulta Sim-isä nukahtaa väsymyksestä lattialle.

Vanhemmat selviävät yön yli, mutta tilanne on kaoottinen. Vauva itkee, ja vanhemmat nukahtelevat. Sosiaaliviranomaiset soittavat ja nuhtelevat perhettä vauvan laiminlyömisestä. Jos toinen soitto tulee, lapsi haetaan huostaan.

Itse pelitilanne on rauhallinen. Onni, 2 kk, nojaa Siirin olkapäätä vasten ja Iida, 3, syö keksiä. Siirin mielestä Sim-vauvan hoito on vaikeaa, koska vauvaa ei voi kanniskella mukana, jolloin voisi samalla puuhata muita asioita. Myös tottumattomuus pelin käyttöliittymään hankaloittaa hoitoa.

Pelihetki loppuu ilmoitukseen, että perheen äiti saa potkut, koska ei tullut kahtena peräkkäisenä päivänä paikalle. ”Mitäs yritti tehdä töitä, ja hoitaa vauvaa samanaikaisesti”, Siiri naurahtaa. Game over – onneksi äitiyslomalla olevalta Siiriltä sujuu lastenhoito todellisessa elämässä huomattavasti paljon paremmin!

Tutustu The Sims -peliin

Marjaana Laakkonen /A4 Media Oy (23.6.2004)
 

X