Ihmiset ja suhteet

Sinkkuna häissä: biletystä vai painajaista?

Teksti:
Anna.fi

Häät saattavat olla sinkuille joskus oikea koettelemus. Onnistuneiden häiden resepti onkin huomaavaisuus ja suvaitsevaisuus puolin ja toisin.

Sinkkuna häissä: biletystä vai painajaista?

Parin viime vuodan aikana Liisa, 28, on ollut yhdeksissä häissä. Noin viisi kutsua häihin vuodessa ei yllätä, kun kurkistetaan tilastoihin. Viime vuonna Suomessa solmittiin lähes 30 000 avioliittoa, mikä on ennätysmäärä 20 vuoteen. Parisuhdetta korostavia häitä on perinteisesti pidetty painajaisena sinkuille, joiden määrä avioliittojen tapaan on kasvussa.

Sukulaismiehen tai onnellisen pariskunnan sinkulle esittämä kiusallinen kysymys häissä on klassikko. Käynti Internetin keskustelupalstoilla kuitenkin paljastaa, että kysymyksillä tungetellaan muitakin. Lapsettomat pariskunnat muistuttavat, että heiltä udellaan lasten hankkimisesta. Ja heteroilla on usein helpompaa: vastakkaista sukupuolta koskevat kysymykset ovat piinallisimpia homoille ja lesboille, jos juhlailmapiiri ei tunne sanaa suvaitsevaisuus. Muut kuin sinkut ja lapsettomat taas valittavat, etteivät saa huomiota lainkaan, sillä harvaa kiinnostavat vanhat ja vakiintuneet.

Mikä tekee häistä sitten koettelemuksen juuri sinkuille? Kun on yksin, on yksin. Jos häissä ei tunne muuta kuin hääparin, on vaikea viihtyä. ”Eräissä häissä puolituttu pariskunta keskusteli kanssani kohteliaisuuden vaatimat kaksi minuuttia. Muita en juuri tuntenut. Tanssin aikana istuin pöydässä yksin ja naukkailin boolia. Ennen kaikkea yritin näyttää siltä, että en ole yksinäinen”, kertoo 30-vuotias Tanja.

Sinkun häärooli: työjuhta ja iskukohde

Kun on yksin, on toimeton vailla sosiaalisia velvollisuuksia. Toimettomia voi hyödyntää häiden järjestelyissä ja työtehtävissä. Mikko, 28, epäilee, että sinkkuja pyydetään muita helpommin töihin: ”Varsinkin huomaamattomat käytännön työt tuntuvat lankeavan minulle.” Samaan on törmännyt Jussi, 30: ”Minua pyydetään häihin kuin talkoisiin. Juhlinta typistyy, koska olen käytännössä töissä.” Liisakin on kuvannut kuudet häät. ”Yhdestä kuvauspyynnöstä tuli kieltäydyttyä, mikä suututti morsiamen.”

Sinkuista häiden suurin ongelma tuntuu olevan, että he rikkovat kuviota, johon heitä samaan aikaan yritetään ahtaa. Ahdistavinta häissä on niiden alleviivattu parisuhdeluonne. Tähän piiloviestiin sinkku törmää jatkuvasti. ”Ajatellaan, että sinkku ei ole valmis ja että hän on vasta matkalla kohti parisuhdetta. Kukaan ei usko, jos sanon, etten halua naimisiin”, sanoo Liisa.

Sinkkuja pidetään edelleen epätoivoisina hätävaroina, jotka rakastuvat jokaiseen vapaana olevaan. Kavereiden naittamisyritykset ovat kaikessa kömpelyydessään nöyryyttäviä. ”Jostain syystä minusta muistetaan mainita heti nimen jälkeen, että olen sinkku. Ennemmin tai myöhemmin kylkeeni liimautuu morsianehdokas, joka ei ymmärrä, ettei säpinää ole tiedossa, ennen kuin sanon olevani homo”, kertoo Jussi.

Pelkkää kateutta?

Jos sinkku sortuu arvostelemaan häitä tai avioliittoa vanhanaikaisena instituutiona, syytetään häntä helposti kateudesta. Liisan mielestä siitä ei ole kysymys: ”Olen onnellinen ystävieni puolesta ja juhlistan heitä mielelläni. Mutta häät on juhla siinä missä muutkin. Ja juhlan toivoisi olevan miellyttävä jokaiselle vieraalle, oli hän homo tai hetero, parisuhteessa tai ei.” Mikkokaan ei kadehdi naimisiin menijöitä: ”Kaikki kai rakkautta haluaa, mutta kukin omalla tavallaan ja omin ehdoin.”

Ehkä häitä kritisoivilla onkin muita sinkkuja helpompaa: he ovat mukautuneet ajan ilmiöön ja osaavat puolustaa elämäntapaansa tarpeen vaatiessa. Entä jos yksinelo onkin herkkä paikka? Häät ovat hankalat vieraalle, joka itse haluaisi saman kuin hääpari. Ainakin Mikon mukaan väitteessä on perää: ”Minulla on ystäviä, jotka ajattelevat, että elämässä kuuluu tapahtua tiettyjä asioita. Naimisiinmeno on näistä yksi. Jos näin ei käykään, niin ahdistaahan se.”

Hauskoissa häissä kaikki huomioidaan

Ristiriita sinkkujen ja seurustelevien välillä on pienellä vaivalla sovitettavissa, jos on sinkkuihin uskominen. Jokainen heistä on ollut onnistuneissa häissä. ”Häät ovat hauskoja, jos tunnet hääparin hyvin”, vakuuttaa Jussi. Järjestäjän tulee kuitenkin kiinnittää huomiota tunnelmaan jo juhlapaikkavalinnassa sekä vieraslistan ja istumajärjestyksen laadinnassa. Kysymys voi olla pienestä käytännön asiasta. ”Onhan se helpottavaa, jos biisilistalla on muutakin kuin paritanssimusiikkia”, toteaa Liisa.

Tuleva kesä tarkoittaa häitä ja kutsuja niihin. Loppujen lopuksi onnistuneiden häiden resepti on suvaitsevaisuus ja huomaavaisuus puolin ja toisin. Häihin ja kiusallisiin tilanteisiin on sallittua varautua ennakkoon. Joskus kannattaa kuunnella kokemuksiin perustuvia neuvoja. Ainakin Tanja on oppinut jotain: ”En enää koskaan mene häihin, jossa ainoa tuttu on morsiamen isosisko, hänkin vuosien takaa.”

Teksti: Johanna Laitinen / A4 Media Oy (24.6.2005)

X