Ihmiset ja suhteet

Sinkun uudenvuodenlupaukset

Teksti:
Anna.fi

Saan uudenvuoden juhlimisesta aina kolossaalisen päänsäryn ja vatsakrampin. Jo hyvissä ajoin ennen koko juhlia. Itse asiassa jo tässä ennen joulua alan ahdistumaan siitä, kenen kanssa uutta vuotta vietän, mitä teen ja  kestänkö nähdä rakastuneita pareja vai en.

pullo

Kysymyksiin ei ole oikeita vastauksia: Jos lähtee mökille kavereiden kanssa ei varmasti tapaa ilotulitusten tuoksinassa ketään uutta ihmistä. Jos jää kaupunkiin, baarien lihatiskimeininki on kaikkea muuta kuin tunnelmaa kohottava. Masennun.

Uusivuosi on viheliäinen muistutus omasta siviilisäädystä: yhtenä iltana ei paitsi murehdi sitä että on kyseisissä pirskeissä parittomana, vaan tekee tiliä koko menneestä vuodesta. Menneen vuoden mahdolliset romanttiset voitot eivät lohduta. Jossain vaiheessahan on täytynyt hävitä, kun on taas kohottamassa kuohuvaa maljaansa keskiyöllä ilman että pitää rakkaastaan kiinni.

Jollain kierolla logiikalla olen lääkinnyt suruani aina tekemällä mittavia uudenvuodenlupauksia, joilla aion taata itselleni romanttisesti kiinnostavamman elämän. Viime vuonna lupasin, että en enää koskaan valita kenellekään sitä, että minulla ei ole poikaystävää. Ajattelin, että se kannustaisi minua toimimaan. Keskusteleminen ystävien kanssa tyrehtyi aikamoisesti, kun mietin mikä kaikki tulkitaan valittamiseksi. Seurauksena erakoiduin pahasti. Se ei varsinaisesti edistänyt sosiaalista statustani.

Myöskään se lupaus, että laihdun seitsemän kiloa ennen pääsiäistä ei tuottanut toivottua tulosta. En muuttunut hemaisevan kauniiksi miesmagneetiksi. Väsynyt, neuroottinen ja paleleva itsesääliturilas kuvaa minua paremmin. Sitä paitsi painan taas saman verran kuin viime joulukuussa.

Aion nyt murtaa masennus – ja ahdistusperinteen. En myöskään enää aio soveltaa hätäratkaisumenetelmää jossa uuden vuoden aattona koetan löytää itselleni elämänkumppanin tai rakastajan. Epätoivo, vauhtisokeus ja kuohuviinihumala eivät ole ikinä siittäneet muuta kuin morkkiksen ja meriselityksiä. Lupaukseni kattavat paitsi tulevan juhlinnan, myös seuraavan vuoden.

Joten minä lupaan…

KOHTA 1: Että minulla voi olla uutenavuotena kivaa, vietinpä sen maalla, taksijonossa tai sohvalla.

KOHTA 2: Olla epätoivoisesti heittäytymättä sattumanvaraisen miespuolisen henkilön kaulaan kun vuosi vaihtuu.

KOHTA 3: Olla uskottelematta itselleni, että olenkin aina salaa rakastanut ystävääni Paavoa ja olla eksymättä tämän sänkyyn.

KOHTA 4: Että en tee koko vuoden mittaista miestilanne-ennustetta uuden vuoden yöni perusteella…

KOHTA 5: …tai tinastani ennustamalla.

KOHTA 6: Olla itselleni kiltti. Myös siinä tapauksessa että en pysty pitämään lupauksieni kohtia 2 ja 3. Osapuolien soimaamisen sijaan lupaan hihitellä.

KOHTA 7: Hymyillä enemmän (sillä se on ilmaista terapiaa; säästöillä voi ostaa uudet saappaat)

KOHTA 8: Että en tunne huonoa omaatuntoa laittautumisesta: turhamaisuus on suloista luksusta.

KOHTA 9: Että en tunne huonoa omaatuntoa meikittömyydestä. Pidänhän ystävistänikin olivatpa he huoliteltuja tai eivät, kohtelen siis itseäni samoilla säännöillä.

KOHTA 10: Antavani sukulaisten ja ns. kokemuksen syvällä rintaäänellä neuvovien setien ja tätien naimisutelujen mennä toisesta korvasta sisään ja häkellyttävän nopeasti toisesta korvasta ulos.

KOHTA 11: Itselleni oikeuden innostua jostain uudesta. Jos edes joskus, vaikkapa sunnuntai-iltapäivinä, tunnen että elämäni on tasaista ja että mitään ei tapahdu, minä lupaan että laitan asioita tapahtumaan.

KOHTA 12: Tehdä siirtoja suuren unelmani eteen.

KOHTA 13: Selvittää mikä suuri unelmani on, jos en ole sitä tehnyt. Lupaukseen kuuluu myös unelman ottaminen vakavasti olipa se sitten baletin tanssiminen tai lampaiden hoitaminen.

KOHTA 14: Soitella ihmisille. Vaikka minusta tuntuu että minulla ei olisi mitään kerrottavaa, se ei tarkoita ettenkö osaisi kuunnella.

KOHTA 15: Että annan rakkauslaulujen ja – elokuvien herättää minussa lämpöä ja toiveikkuutta sen sijaan, että ne voimistaisivat kokemusta yksinäisyydestä.

KOHTA 16: Olla utelias tulevan vuoden suhteen.

KOHTA 17: Että tulossa on hauskoja päiviä ja öitä. Ja aamuja.

Tiia

X