Ihmissuhteet

Kun suhde loppuu, mutta rakkaus ei – miten päästä vanhan suhteen yli?

Kun suhde loppuu, rakkaus saattaa jäädä elämään. Miten vanhan suhteen yli pääsee?

Teksti:
Tarja Vilén
Kuvat:
Istock

Kun suhde loppuu, rakkaus saattaa jäädä elämään. Miten vanhan suhteen yli pääsee?

Jarno kohtasi elämänsä rakkauden, mutta olosuhteet ajoivat parin erilleen. Kaisa jää haikailemaan saavuttamattomia ihastuksia, eikä uskalla heittäytyä suhteeseen.

Onko mitään tehtävissä, kun jää kiinni edelliseen suhteeseen eikä pääse eteenpäin elämässään?

Kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä sanoo, että rakkauden yli pääsemiseksi pitäisi suunnata kohti tulevaa ja tehdä itselleen selväksi ainakin järjen tasolla, että paluuta entiseen ei enää ole.

– Kun luopuu elättelemästä toiveita, kaipauksen kanssa voi olla helpompi elää.

Ja jäljelle jäi rakkaus

Jarno oli päättänyt, ettei koskaan ryhdy kaukosuhteisiin. Silti rakkaus vaihto-opiskelijaan syttyi.

– Tavattiin. Treffailtiin ja homma luisti. Tiesin, että kyse on vaihto-opiskelijasta ja suhde loppuisi siihen, kun tyttö lähtisi.

Vaikka rakkaus oli molemminpuolista, Jarno päätti, että suhteella ei ole tulevaisuutta.

–  Tyttö lähti Suomesta, jatkoimme yhteydenpitoa ja lopuksi päätimme, että olemme toistaiseksi yhdessä. Jouluksi tyttö tuli käymään Suomeen. Se oli upeaa, mutta olin edelleen skeptinen jatkon suhteen, koska elämämme olivat eri puolilla maailmaa.

Tyttö haki uudestaan vaihtoon Suomeen. Kuitenkin päättämättömyys alkoi lopulta rasittaa suhdetta, ja tyttö väsyi odottamaan Jarnon lopullista sitoutumista suhteeseen.

Selviytymiskeinoja rakastuneelle

Kasvatuspsykologian professori Kaarina Määttä Lapin yliopistosta on erityisesti tunnettu rakkauden tieteellisestä tutkimuksesta.  Määtän mukaan monenlaiset eri selviytymiskeinot voivat auttaa lopulta vaikeimman yli.

– Tärkeintä on suunnata katse kohti tulevaa, vaikka välillä palaisikin menneeseen ajatuksissaan. Mielikuvia voidaan alkaa idealisoida ja aika kultaa muistoja. Kaipaus ja rakkaus voivat helposti kääntyä myös toiseen ääripäähän kuten vihaan ja katkeruuteen. Tunteiden tiedostaminen ja oppiminen elämään niiden kanssa auttavat elämää eteenpäin.

Jarnolle todellisuus iski liian myöhään vasten kasvoja.

– En silloin vielä tajunnut kuinka paljon hän minulle merkitsi ja kuinka paljon tulin häntä kaipaamaan. Kävin kesälomalla tapaamassa häntä. Haikeaa oli. Tyttö tuli syksyksi vaihtoon Suomeen ja tapasimme toisiamme usein, pussailimme jopa pari kertaa. Kumpikaan ei päässyt elämässään eteenpäin ja se oli aika raskasta.

Määttä sanoo, että tarkkojen ohjeiden anto rakkaudesta selviämiseen on mahdotonta.

– Tunteet ovat vaikea asia, ja niitä on ihmisen vaikea ja mahdotonkin hallita. Ainoa, mitä voit hallita, ovat omat teot. Ihmisen, joka on jäänyt kiinni menneeseen, tulisi perustaa tekonsa siihen, mikä on arkisessa elämänmenossa järkevää ja tärkeää.

Määttä kertoo haastatelleensa erästä eronnutta naista, joka oli lopulta päässyt eron yli oivallettuaan, että voi itse rakastaa itseään, vaikka kukaan muu ei voisi. Eron tuska oli tämän oivalluksen jälkeen helpottanut.

Rakkaus on utopiaa

Nyt Jarno on yksin, mutta palaa ajatuksissaan silti usein menneeseen.

– Vuodenvaihteessa tyttö lähti kotimaahansa. Ajattelen häntä usein ja ihmettelen, miksen älynnyt uskoa tunteisiini silloin kun minulla oli siihen mahdollisuus. Vertaan myös kaikkia nyt tapailemiani naisia häneen, mikä tietysti ei edistä näiden suhteiden kehitystä. Jos jälkeenpäin voisin valita uudestaan, olisin todennäköisesti kertonut hänelle, että haluan olla hänen kanssaan, olimme sitten samalla puolen maailmaa tai emme. Jos homma toimii, keinot yhdessäoloon todennäköisesti löytyvät.

Tunteet ovat Jarnolla jääneet elämään.

– Suhde olisi vaatinut rohkeutta ja hullua uskoa rakkauteen, enkä ole edelleenkään varma, olisinko pystynyt jälkeenpäin täyttämään lupaukseni. Joka tapauksessa olisi pitänyt yrittää. Hän oli mahtava, valloittava persoona, myös aika erilainen kuin itse olen.

Määttä haastaa yleistä parisuhdenäkemystä:

– Ei pidä luoda suhteesta käsitystä, että kumppani pelastaa ja tuo onnellisuuden. Ihminen on pitkälti itse vastuussa omasta onnellisuudestaan. Silti rakkauteen kuuluu utopiat ja unelmat, kuten elämään yleensä.

Määttä hahmottelee joitakin mahdollisia selviytymiskeinoja onnettomasti rakastuneelle.

– Tekemällä asioita, jotka tuovat iloa ja joita osaa, oman itsensä arvostus vahvistuu.

Pitää myös muistaa, että rakastunut helposti idealisoi rakkauden kohteensa, ja sokeutuu rakkauden lupauksiin ja mielikuviin.

– Kukaan ei ole täydellinen. Toisen idealisoimisesta voi päästä irti vain tekemällä itselleen selväksi, mikä elämässä tässä ja nyt on tärkeää, ja ettei paluuta entiseen enää ole. Kaipaus pysyy yllä, jos toive yhteyden uudelleen löytymisestä vielä elää.

Rakkauden myytti ainoasta oikeasta

Filosofi Platon esitti aikoinaan myytin, joka selittää rakkauden alkuperän.

Myytin mukaan alun perin oli olemassa vain yksi kokonainen ihminen. Ihmiset olivat hyvin vahvoja ja tekivät usein hyökkäyksiä jumalia vastaan. Tästä vihastuneena Zeus leikkasi ihmiset kahtia. Ihmiset kaipasivat toista puoliskoaan niin syvästi, etteivät ne sen jälkeen tehneet muuta kuin kietoutuivat toistensa ympärille.

Platonin käsitys rakkaudesta rakastavaisten yhteensulautumisena on yhä voimissaan myyttinä siitä ainoasta oikeasta. Tällainen rakkauskäsitys pitää sisällään ajatuksen, että vain löytämällä sen oikean ihmisestä voi tulla ehyt.

Monet haluavat uskoa myyttiin siitä ainoasta oikeasta, mutta kun rakkaussuhde on loppunut, on pakko järkeistää asioita, jotta pääsee elämässään eteenpäin.

Saavuttamattomat rakkaudet

On myös mahdollista, että suhteiden kehittämiselle ei anna edes mahdollisuutta, koska pelkää tulevansa satutetuksi. Kaisalla on takanaan useita lyhyitä suhteita, jotka yleensä loppuvat, koska perhosia ei tunnu vatsanpohjassa tai suhde loppuun alkuunsa ilman selityksiä.

Kaipaus jää kuitenkin aina elämään.

– Ainahan mä jään haikailemaan tällaisia saavuttamattomia ihastuksia, ja keskimäärin tarvitsen parin kuukauden suhteesta toipumiseen pari vuotta! Jollain tasolla se rakkaus toista kohtaan jää olemaan, vaikka tunteet muuttuisivatkin jopa inhoon tai katkeruuteen asti. Niin ja sitten on vaikeaa irrottautua muistoista. Esimerkiksi joku paikka menee pilalle, jos siihen liittyy liian vahvasti joku tärkeä tyyppi.

– Mietin myös paljon asioita, jotka olisi kannattanut tehdä toisin, mutta kun itselleen ei mitään mahda. Yhdestä ihastuksesta en meinannut päästä irti ja olin tosi kauan huonona. Luulen, että syynä oli se, kun en saanut ikinä mitään selityksiä suhteen loppumiselle. Minulle vaan annettiin yhtäkkiä ymmärtää, että en kelpaa, mutta ei mitään varsinaista syytä.

Suhde loppuu, mutta elämä jatkuu

Rakkauden suhteen jokainen ihminen on siinä mielessä aseeton, että tunteitaan ei voi hallita. Sitä mitä voi hallita, ovat omat teot.

Suuntaamalla katseen tulevaan ja opettelemalla rakastamaan itseään, kaipaus toista kohtaan voi helpottaa tai sen kanssa voi olla helpompi elää. Vaikka mieli palaisikin menneeseen, voi silti elämässään jatkaa eteenpäin.

Lue myös:

Annatko helposti anteeksi vai katkeroidutko? Tämän se sinusta kertoo

Unohda erokliseet! Erokirjailija Heli Thorén: ”Ero voi olla elämän paras asia”

Erosta selviäminen – Miten jatkaa elämää suhteen päätyttyä?

X