Ihmissuhteet

Rokotevastaisen sukulaisen saarnat käyvät Merjan, 45, hermoille – ”Voin sanoa, että korona on rikkonut välimme”

Merjalla, 45, on äänekäs käly, joka tuputtaa mielipiteitään koko suvulle. Eriävät näkemykset koronasta, rokotteista ja lääketieteestä ovat rikkoneet naisten välit. Pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo auttaa Merjaa vetämään terveitä rajoja.

Teksti:
Marjo-Kaisu Niinikoski
Kuvat:
Istock

Merja ei jaksaisi kuunnella kälynsä paasaamista.

Merjalla, 45, on äänekäs käly, joka tuputtaa mielipiteitään koko suvulle. Eriävät näkemykset koronasta, rokotteista ja lääketieteestä ovat rikkoneet naisten välit. Pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo auttaa Merjaa vetämään terveitä rajoja.

Merja, 45, oli ennen hyvä ystävä miehensä siskon kanssa, mutta enää hän ei haluaisi olla tämän kanssa tekemisissä. Kälyn rokotevastaisuus ja äänekäs mielipiteiden julistaminen ovat Merjalle liikaa – hän kokee, ettei käly kunnioita hänen rajojaan. Pari- ja perheterapeutti Kirsi Heikinheimo tukee Kirsiä hankalassa tilanteessa.

Merja:

”Tapasin kälyni parikymmentä vuotta sitten yhteisten ystäviemme kautta. Meillä synkkasi heti, ja myös meistä tuli ystäviä.

Vähän myöhemmin tapasin hänen veljensä. Aloimme seurustella, ja muutaman vuoden kuluttua menimme naimisiin. Meillä on mieheni kanssa neljä lasta.

Viitisen vuotta sitten käly muuttui täysin. Hän hurahti vaihtoehtoiseen lääketieteeseen ja ryhtyi opiskelemaan väriterapiaa ja homeopatiaa.

Hän toi asiaa hyvin voimakkaasti esiin ja saarnasi ihan kuin olisi tullut uskoon. Olin hämilläni, ystäväni oli kuin eri ihminen.”

Terapeutti Kirsi:

”Me kaikki muutumme ja kehitymme pitkin elämänkaartamme. Useimmiten muutos tapahtuu hitaasti, jolloin sitä ei välttämättä itsekään selkeästi huomaa.

Kälysi kohdalla muutos vaikuttaa tapahtuneen vauhdilla.

Kun ihminen löytää jotain hänen omaa ajattelutapaansa mullistavaa, voi aatteen palo vaikuttaa läheisistä jopa pelottavalta. Äkkinäiset muutokset tavassa olla ja elää tekevät vanhasta tutusta yllättäen vieraan.”

Merja:

”Jo tuolloin kälyni alkoi paasata siitä, miten vahingollisia rokotteet ovat. Hän koki tehneensä äitinä ison virheen, kun oli vienyt lapsensa vauvaiässä rokotettaviksi.

Asumme kaikki itäsuomalaisessa pikkukaupungissa. Olimme aiemmin tosi paljon tekemisissä. Meillä on samanikäisiä lapsia, ja jaoimme lapsiperheen arjen asioita. Reissasimme perheinemme ulkomaita myöten.

Kälyn radikaalisti muuttunut maailmankuva alkoi pikkuhiljaa lyödä kiilaa välillemme. Hän on suulas ja rajaton nainen, joka täyttää tilan ja puhuu ennen kuin ajattelee.

Jokainen tapaamisemme on viime vuosina ollut enemmän tai vähemmän hänen omaa agendaansa.”

Terapeutti Kirsi:

”Läheisen kyvyttömyys hahmottaa omia tai toisten rajoja herättää ympärillä ärtymystä. Se saattaa myös loukata. Näin on tapahtunut myös sinun ja kälysi välillä.

Usein rajattomat ihmiset kokevat itse auttavansa muita ja tekevänsä toiminnallaan hyvää. Sisäisessä mielikuvassaan he saattavat jopa pelastaa läheiset oman tietonsa avulla.

Rajoja rikkomalla se kuitenkin harvoin onnistuu, kuten olet saanut kokea.”

Merja:

”Kälyn länsimaisen lääketieteen vastaiset puheet ovat alkaneet ärsyttää minua koko ajan yhä enemmän.

On ihan sama, otanko puheeksi olympialaiset vai sään. Kohta me joka tapauksessa puhumme homeopatiasta ja rokotuksista.

Käly tuputtaa jatkuvasti omia neuvojaan. Kerran tyttäreni poltti sormensa. Pyysin häntä pitämään kättä kylmässä vedessä. Käly tuli väliin ja painotti, että minun tapani oli ihan väärä. Hän sanoi, että se lähtee sillä, millä on tullutkin.

Käly käski tytärtäni laskemaan palovammaan kuumaa vettä. Minussa heräsi suojeleva naarasleijonaemo. Hermostuin täysin. Koin, että käly ylitti rajan.”

Terapeutti Kirsi:

”Hienoa, että sinussa elää joustavuuden lisäksi myös naarasleijonaemo, joka puolustaa ja suojelee omiaan. Rajojen asettaminen onkin usein vaikeinta, kun kyseessä ovat omat henkilökohtaiset rajat.

Hämmennys tai kiltteys saattavat estää jämäkän reagoinnin tilanteissa. Silloin päätyy helposti mukautumaan lähipiirissä olevan henkilön hyökkäävään ja tilaa vievään toimintatapaan.

Läheisille rajojen asettaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin vieraille.”

Merja:

”Korona-aika on kärjistänyt tilannetta entisestään. Voin sanoa, että korona on rikkonut välimme.

Kälyn koronapropaganda on ollut minulle viimeinen pisara. En kerta kaikkiaan kestä hänen palopuheitaan. En haluaisi olla hänen kanssaan missään tekemisissä.

Hän käy meillä edelleen säännöllisesti. Usein teen tikusta asiaa ja lähden koiran kanssa lenkille tai kauppaan.

Kälyn mielestä koko korona on täyttä huijausta ja isojen lääkeyhtiöiden rahastustemppu. Hän hokee sitä, miten rokotteet ovat jopa hengenvaarallisia.

Kerran aiemmin hän sanoi, että ihminen ei kuole syöpään vaan sytostaatteihin. Ja että syöpäpotilaiden hoitoon pitäisi käyttää ruokasoodaa.

Olin tyrmistynyt ja loukkaantunut, koska itse olin sairastanut syövän ja myös nyt edesmenneellä isälläni oli tuolloin syöpä.”

Terapeutti Kirsi:

”Informaation ja disinformaation erottaminen toisistaan saattaa olla vaikeaa. Korona on herättänyt tunteita meissä kaikissa.

Sukupolvemme ei ole kohdannut vastaavaa aikaisemmin, joten meillä ei ole tunteidemme suhteen valmiita reagointimalleja näkymättömän vihollisen varalle.

”Yhden totuuden” ajatusmalleja on silti aina ollut. Poissulkevat mallit estävät dialogin ja yhteisen ymmärryksen kehittymisen. Näin on käynyt myös sinun ja kälysi välillä.

Erityisen loukkaavaa toisen käytös on silloin, jos puhuja mitätöi kuuntelijan arvoja, elämänkokemusta tai kipupisteitä.”

Merja:

”Kälyn puheet vaikuttavat myös tyttäreeni. He tulevat hyvin juttuun. Sinänsä se on hyvä asia, onhan kyseessä tyttäreni täti. En silti halua, että tytärtäni manipuloidaan.

Tytär on teini-iässä ja altis ulkoisille vaikutuksille. Käly kertoilee hänelle horoskoopeista ja muista asioista, joita pidän höpöjuttuina. Se risoo minua.

Kälyn toiminta heijastuu myös parisuhteeseeni. Mies ottaa siskon touhut neutraalisti, varmaankin sukurauhan säilyttämisen vuoksi.

Ymmärrän, että kyseessä on hänen siskonsa. Silti toivoisin, että mies pistäisi kapuloita rattaisiin.”

Terapeutti Kirsi:

”Tyttäresi kannalta on hienoa, että hänellä on erilaisia, merkityksellisiä ihmissuhteita. Teini-ikäisen kanssa voi jo mainiosti puhua asiasta, jonka hän varmasti on jo aistinut.

Voit kysyä, mitä hän tätinsä katsomuksesta ajattelee ja mikä häntä kenties mietityttää.

Samoin voit kertoa mahdollisimman neutraalisti, mitä itse ajattelet terveysasioista ja mihin ajatuksesi perustuvat.

Tyttärelle on tärkeä viestiä, että hänellä on lupa pitää tädistään, vaikka tämä ajattelee asioista eri tavalla kuin äiti.”

Merja:

”Miehelläni on ollut terveysongelmia. Yhtenä päivänä hän totesi, että pitäisiköhän hänen jättää pois homeopaattiset rakeet, jotta saisi nukuttua. Selvisi, että käly oli tuonut ne hänelle. Olin raivoissani.

Kälyn edessä pidän mölyt mahassani. Nieleskelen kaiken, mikä ei tietenkään ole minulle itselleni hyväksi. Myönnän, että en osaa laittaa hänelle rajoja.

Mielestäni käly käyttää valtaa koko sukuun. Hän haluaa käännyttää kaikki muutkin rokotevastaiseksi. Hän julistaa tätä niin voimakkaasti, että hänen äitinsä on joutunut salaamaan ottamansa rokotukset.”

Terapeutti Kirsi:

”Miehesi perheeseen kasvanut puhumattomuuden ja vallankäytön kulttuuri on surullista.

Tämän eteen sinun ja miehesi kannattaa tehdä töitä, jottei se periydy teidän omille lapsillenne. Jämäkkyys ja rajoista huolehtiminen ovat hyveitä, joita kannattaa ehdottomasti opetella. Kyse on teidän perheenne rajoista.

Teidän olisi hyvä keskustella, kuka niistä päättää ja kuka saa tehdä perhettänne koskevat valinnat.”

Merja:

”Ystäväni ihmettelevät, miksi en lataa kälylle suoraan faktoja pöytään. En halua tehdä sitä, koska se olisi sama kuin väittelisi fundamentalistin kanssa uskonasioista.

Sairastin hiljattain itse koronan. Käly sai siitä erävoiton. Hän antoi ymmärtää, että tässäpä se nähtiin, eivät ne rokotukset suojaa taudilta.

Vaikeinta on hyväksyä välillämme oleva syvä arvoristiriita. Itse ajattelen, että rokotteet ovat ihmiskunnan paras keksintö.

Olen menettänyt ystävän ja päästänyt hänestä irti. En tee enää mitään aloitteita hänen suuntaansa.

Jos hän ei olisi sukulaiseni, en olisi hänen kanssaan enää missään tekemisissä. Yritän nyt opetella hänen suhteensa pehmeiden rajojen vetämistä.”

Terapeutti Kirsi:

”Kuten kuvasit, totuudesta kiistely tunnevoittoisessa ilmapiirissä ei useinkaan ole hyödyllistä.

Toisen mitätöivän käytöksen puheeksi ottaminen sinun omasta kokemuksestasi käsin on sen sijaan tärkeää.

Pahan olon nieleminen sairastuttaa ja vähentää sinun omaa toimintakykyäsi. Kälysi puolestaan on vastuussa siitä, miten hän valitsee sinua kuulla. Ja myös siitä, miten tulee mukaan keskusteluun.

Jos keskustelu kasvotusten tuntuu liian haastavalta, voit kirjoittaa hänelle kirjeen omista kokemuksistasi. Tällöin annat toiselle aikaa sulatella ja miettiä vastausta.

Hyvääkin tarkoittava norsu talloo innostuessaan ympäristönsä. Kälylläsi on oikeus tehdä omia valintojaan, mutta niin on myös teillä kaikilla muilla. Rajojen asettaminen on itsen ja toisten kunnioittamista.”

Juttu on ilmestynyt Kotilääkärin numerossa 3/2022.

X