Ihmissuhteet

Suomalaisnaiset kertovat: nämä henkiset ominaisuudet ovat kumppanissa tärkeimpiä

Annan lukijapaneelin jäsenet valitsivat, mitkä kolme henkistä ominaisuutta ovat kumppanissa kaikista tärkeimpiä. Luotettavuus nousi selvästi kärkeen.
21.1.2018 Teksti: Johanna Jantunen Kuvat: iStock

Jos kumppani on luotettava, huumorintajuinen ja vastuuta ottava, hän on Annan lukijapaneelin mielestä todellinen aarre.

Kysyimme lukijapaneeliltamme, mitkä ovat kumppanin kolme tärkeintä henkistä ominaisuutta. Kyselyyn vastasi 618 naista, jotka olivat iältään 16–82-vuotiaita.

Kolme eniten ääniä kerännyttä ominaisuutta olivat:

1. Luotettavuus

85 prosenttia vastaajista valitsi luotettavuuden yhdeksi kumppanin tärkeimmistä ominaisuuksista. Luotettavuus keräsi kaikissa ikäryhmissä selvästi eniten ääniä.

”Luotettavuus on se tärkein.”

”Rehellisyys on tärkeää kaikin tavoin. Ihmiseen on voitava luottaa.”

”Arvostan miestäni, joka pitää aina sanansa siitä, mitä lupaa. Ja jos ei pysty pitämään, ei myöskään lupaa. Toisin sanoen hän on luotettava kuin peruskallio.”

2. Huumorintajuisuus

Parisuhteessa on oltava huumoria. Kyselyn vastaajista 53 prosenttia valitsi huumorintajun kolmen tärkeimmän ominaisuuden joukkoon. Huumorintajuisuus oli erityisen arvokasta alle 40-vuotiaiden vastaajien mielestä, sillä heistä lähes 60 prosenttia valitsi ominaisuuden yhdeksi tärkeimmistä.

”Jos kumppani kykenee ilmaisemaan itseään huumorin kautta, kaikki mahdolliset karikotkin tuntuvat helpommilta.”

”Hän saa minut nauramaan huonoinakin hetkinä.”

”Pilkettä silmäkulmassa, tilannekomiikan tajua, itselleen ja omille mokilleen nauramista.”

3. Vastuullisuus

Kykyä ottaa asioista vastuuta piti erittäin tärkeänä 37 prosenttia vastaajista. Mitä vanhempi vastaaja oli kyseessä sitä todennäköisemmin hän valitsi kolmen tärkeimmän ominaisuuden joukkoon vastuullisuuden.

”Arvostan vastuullisuutta itsestä ja omasta hyvinvoinnista sekä vastuun ottamista suhteesta: halua keskustella hyvistä ja vaikeistakin asioista.”

”Hän kantaa vastuunsa perheen yhteisen arjen pyörittämisessä ja osallistuu tasapuolisesti kotitöihin.”

Elämänmyönteisyys ja huomaavaisuus pääsivät 5 tärkeimmän joukkoon

Myönteinen elämänasenne sai neljänneksi eniten ääniä. Sen valitsi tärkeimpien ominaisuuksien joukkoon 36 prosenttia vastaajista.

”Elämänmyönteisyys ja positiivisuus on iso plussa.”

”Iloitaan arjen pienistä asioista ja tehdään niistä yhdessä juhlaa.”

”Sellainen asenne, että ei jää jurnuttamaan pieniin turhiin asioihin.”

Vastaajista 30 prosenttia puolestaan valitsi huomaavaisuuden yhdeksi kumppanin tärkeimmistä piirteistä. Niin kotitöihin osallistuminen, aamupalan tekeminen kuin oman ajan antaminenkin ovat Annan lukijapaneelin mukaan rakkautta.

”Osaa elää hyvin arkea kanssani, ottaa minut tasavertaisena huomioon ja on tässä ja nyt.”

”Hän tekee minulle aamupalan valmiiksi. Kun lähden automatkalle, niin hän varmistaa soittamalla, että olen saapunut turvallisesti perille.”

”Hyvä kumppani on henkisesti niin vahva, että hän ymmärtää ja kykenee antamaan kumppanilleen tilaa elää myös omaa elämäänsä ja elää myös itse omaansa – tietenkin molemminpuolisen, arvostavan kumppanuuden ehdoilla.”

Runsaasti mainintoja keräsivät myös älykkyys, kuuntelevaisuus ja toisen hyväksyminen omana itsenään

Älykkyys, jolle 24 prosenttia antoi äänensä, ja avoimuus, jonka 20 prosenttia vastaajista valitsi kumppanin kolmen tärkeimmän ominaisuuden joukkoon, nousivat kyselyssämme myös selvästi esiin.

Avoimissa vastauksissa puolestaan mainittiin useaan kertaan kuuntelemisen taito sekä kyky hyväksyä toinen sellaisena kuin hän on.

”Halua ja kykyä kuunnella. Kykyä myöntää olevansa väärässä tai toisen olevan oikeassa. Taitoa antaa ja vastaanottaa palautetta.”

”Hän on todellinen sielunkumppanini, voin luottaa hänen tukeensa tilanteessa kun tilanteessa. Lisäksi hän on rehellinen ja hyväksyy minut juuri sellaisena kun olen.”

”Hän jaksaa kestää minua kaikista puutteistani huolimatta. Kiitos, rakas!”

Näin kysely toteutettiin

Annan lukijapaneelilta kysyttiin tammikuussa 2018, mikä heidän mielestään ovat kumppanin kolme tärkeintä henkistä ominaisuutta. Vastaajat valitsivat ominaisuudet 12 kohdan listasta. Listalla olivat:

 • Anteeksiantavaisuus
 • Avoimuus
 • Elämänmyönteisyys
 • Herkkyys
 • Huumorintajuisuus
 • Huomaavaisuus
 • Itsevarmuus
 • Kärsivällisyys
 • Luotettavuus
 • Rohkeus
 • Vastuullisuus
 • Älykkyys

Lisäksi vastaajat saivat kertoa, millaisia muita kuin listassa mainittuja asioita he arvostavat kumppanissa.