Tommy Hellsten suru
Tommy Hellstenille itselleen oli tärkeää, että häntä ei jätetty surun hetkellä yksin.
Ihmissuhteet

Surun kohdannut terapeutti Tommy Hellsten neuvoo: Näin surevaa kannattaa lohduttaa

Surevan lohduttaminen voi olla joskus vaikeaa. Mitä tehdä, kuinka löytää oikeat sanat? Kesällä vaimonsa menettänyt terapeutti Tommy Hellsten kertoo, millainen lohdutus hänestä on tuntunut hyvältä.
Teksti: Sanna Wirtavuori Kuvat: Pekka Holmström/Otavamedia

Kun terapeutti Tommy Hellsten, 65, menetti vaimonsa Caritan viime kesäkuussa, hänelle oli tärkeää, että häntä ei jätetty surussa yksin.

– Minulla oli paljon läheisiä ystäviä ja mielettömästi rakkautta ja osanottoa ympärilläni, Tommy sanoo.

Toisen surun kohtaaminen voi olla joskus vaikeaa. Miten surevaa voi auttaa, onko olemassa sanoja, joilla voi lohduttaa?

Tommy muistuttaa, että jokainen suru on yksilöllinen, mutta omien kokemustensa perusteella hän kertoo, millainen lohdutus häntä on eniten auttanut:

Ole saatavilla ja tarjoa apua

– Jokainen ystävällinen viesti on tärkeä, jokainen kukkalähetys, kaunis lause, halaus ja osanotto. Samoin kuin se että olet saatavilla, annat surevalle aikaasi ja tarjoat hänelle apuasi myös käytännön asioiden hoitamisessa.

Kysele ja kuuntele

– Puhuminen on auttanut ainakin minua. Olen halunnut kerrata tapahtuneen yksityiskohdat ystävilleni moneen kertaan. On tärkeää, että minulta on kyselty ja minua on jaksettu kuunnella.

Vältä ylisanoja

– Usein yksinkertainen osanotto riittää. ”Otan osaa” on oikein hyvä lause, mutta ”ymmärrän miltä sinusta tuntuu” -lausahdus saattaa jopa ärsyttää. Eihän toinen voi kuitenkaan koskaan täysin ymmärtää toisen surua.

Myös liiallinen kauhistelu ja tilanteen dramatisointi voi olla kiusallista. Joskus surevalle voi jopa tulla tunne, että kukas tässä nyt suree, pitäisikö hänen vielä kaiken lisäksi jaksaa lohduttaa ystäviäänkin.

Tarkkaile surevaa ja reagoi herkästi

– ”Kuinka sinä jaksat” -kysymys on usein huono, sillä surevan voi olla vaikea selittää, miten hän jaksaa. Sen sijaan ”kuinka sinä nyt tällä hetkellä jaksat” -kysymys on jo oikein hyvä. Siinä voi kertoa oman sen hetken vointinsa ja surun vaiheen. Surun syvyys vaihtelee sykleittäin, ja joskus voi olla hyvä hetki uppoutua suruun, toisella hetkellä sureva saattaa haluta keskittyä käytännön asioihin.

X