Paluu yhteen exän kanssa – näin asiasta kannattaa kertoa läheisille
Vaikka kerran eronnut pari säteilisi uutta onnea, läheiset saattavat olla huolissaan.
Ihmissuhteet

Takaisin yhteen exän kanssa – näin asiasta kannattaa kertoa läheisille

Sanonnan mukaan vanha suola janottaa, mutta toisinaan myös oikea rakkaus voi leimahtaa uudestaan. Kysyimme asiantuntijalta, miten entisen kumppanin kanssa yhteen palaamisesta kannattaa kertoa lähipiirille.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: iStock

Entisen kumppanin kanssa uudestaan yhteyden löytäminen ja yhteen palaaminen ovat iloisia asioita – ainakin rakkauden uudestaan löytäneelle parille.

Läheiset saattavat kuitenkin olla huolissaan yhteen palaavien suhteen tulevaisuudesta. Kysyimme Väestöliiton psykologi ja Vanhemmuus-tiimin esimies Suvi Larulta, miten asia kannattaa esittää läheisille.

Ennen kertomista asiaa käsiteltävä kahdestaan

Ennen läheisille kertomista uutta elämäntilannetta eli yhteen palaamista kannattaa käsitellä rauhassa kahden kesken. On tärkeää tiedostaa, että ero on muuttanut sekä itseä että kumppania.

– Jos vain pystyy, kannattaa ajatella, että tutustuu kokonaan uuteen ihmiseen. Silloin suhteeseen lähdetään uudella tavalla ja solmitaan uudet pelisäännöt, kehottaa Laru.

Yhteen palaavien kannattaa pohtia myös, minkä takia yhteinen suhde aikaisemmin kariutui ja mitkä asiat suhteessa eivät toimineet.

– Näiden asioiden tiedostamisen jälkeen voidaan pohtia, miten molemmat voivat jatkossa huomioida toisiaan niin, että kumpikin pysyy toisen kartalla, ettei pari enää kadota toisiaan.

Parisuhdeasiat eivät lähtökohtaisesti kuulu muille

Kun yhteen palaamisesta ilmoitetaan perheelle ja muille läheisille, eivät liiat selittelyt ole tarpeen.

– Lähtökohta on se, että parisuhteen asiat eivät kuulu kellekään ulkopuolisille. Ne ovat pariskunnan välisiä asioita. Kenelläkään aikuisella ei lähtökohtaisesti pitäisi olla nokan koputtamista, mikäli kyse ei ole aikuisten tai lasten turvallisuuteen tai lakiin liittyvistä asioista, Suvi Laru sanoo.

On hyvä muistaa, että kyseessä on iloinen uutinen. Kannattaa korostaa, että kumpikin on toisen uudelleen löytämisestä onnellinen ja ylpeä.

Jos läheiset siitä huolimatta ovat huolissaan parisuhteen tulevaisuudesta, heille kannattaa kertoa, että suhdetta on työstetty ja asioiden selvittämiseen on käytetty aikaa.

– Yhteen palaamisesta kertoessa voi tuoda esiin, että tämä on kahden aikuisen päätös, jota kumpikin haluaa. Asioita on käyty läpi ja pohdittu yhdessä, jonka takia menneetkin asiat nähdään kenties nyt uudessa valossa. Läheisille voi kertoa, että kumpikin toivoo heidän olevan tukena.

Mutta entä, jos joku läheinen ei toiveesta huolimatta pysty siihen?

– Mahdolliset eriävät mielipiteet suhteesta voi siinä tapauksessa pyytää pitämään omana tietonaan, Laru sanoo.

Takaisin yhteen exän kanssa

Yhteen palaamiseen kannattaa suhtautua samalla tavalla kuin siihen, että tutustuisi kokonaan uuteen ihmiseen. Silloin suhteeseen lähdetään uudella tavalla ja solmitaan uudet pelisäännöt, neuvoo asiantuntija.

Läheisiä voi kiittää tuesta

Oletko kertonut ex-kumppanistasi ja parisuhteestasi eron hetkellä hyvin yksityisiä asioita läheisillesi? Tällaisessa tilanteessa läheiset saattavat kokea, että heidät on ikään kuin vedetty mukaan parisuhdeasioihin. Se ei Larun mukaan kuitenkaan tarkoita sitä, että jatkossakin heidän täytyisi saada kuulla suhteen yksityiskohdista.

– Läheisiä voi tällaisessa tilanteessa kiittää siitä, että he ovat auttaneet silloin, kun tukea on tarvittu. Kenenkään elämä ei ole yksiselitteistä ja suoraviivaista. Kaikilla meillä tulee elämässä kriisejä, joista me opimme. Se kuuluu elämään. Läheisille voi kertoa, että myös heille haluaa olla tukena vaikeina hetkinä.

Lapsissa uutinen voi herättää monenlaisia tunteita

Lapsille tulee kertoa, että on rakastuttu uudestaan ja halutaankin elää yhdessä. Myös heille kannattaa kertoa, että kumpikin on asiasta todella iloinen ja ylpeä. Olivatpa lapset yhteisiä tai aiemmista liitoista, uutisen kuuleminen voi herättää heissä hyvin erilaisia tunteita, joita täytyy olla valmis käsittelemään.

Yhteen palaaminen voi tuntua lapsista hankalalta, oudolta tai jopa hieman hassulta, koska ero on tapahtunut jo kerran. Mutta pääsääntöisesti lapset ovat yleensä iloisia tällaisesta asiasta! Vanhemmille lapsille voi avoimesti kertoa, että asiaa on pohdittu paljon ja siihen on ehkä jopa haettu ulkopuolista keskusteluapua.

– Silloin myös lapset ymmärtävät, että asiaa on käsitelty. Näin toimimalla antaa lapsille mallin siitä, että asioita voi käsitellä, niistä voi päästä yli ja löytää uutta hyvää, Laru summaa.

Keskustele ja lue myös:

Onko noloa? Palasin exän kanssa yhteen

Anu Kiiveri ja Jyrki 69: Mehukirja toi ex-rakastavaiset yhteen

Ex-miehensä kanssa yhteen palannut Satu Tuomisto: ”Olen joutunut parisuhteissani terapeutiksi”

Vauvansa isän kanssa yhteen palannut Manuela Bosco: ”On ihanaa jakaa tämä onni toisen kanssa”

X