Ihmissuhteet

Tämä joulu on ensimmäinen, jonka Satu Hassi viettää leskenä: ”Outouden tunne oli voimakkaimmillaan heti Jukan kuoleman jälkeen”

”Jukka arvosti viimeistä joulua kotona”, kertoo kansanedustaja Satu Hassi.

Teksti:
Terhi Harper
Kuvat:
Sampo Korhonen

Meren äärellä Satu Hassi kokee olevansa lähellä edesmennyttä Jukka-puolisoaan.

”Jukka arvosti viimeistä joulua kotona”, kertoo kansanedustaja Satu Hassi.

Viime jouluna kansanedustaja Satu Hassi oli kattanut pöydän kauniiksi kuten aina, mutta jouluruokia oli vähemmän kuin aiempina vuosina. Tampereen-kodissa joulua vietettiin poikkeuksellisesti kahden. Sadun pitkäaikainen puoliso Jukka Valjakka oli saanut muutaman päivän lomaa sairaalasta, jonne hän oli siirtynyt kuukautta aiemmin ALS-sairauden uuvuttamana.

Syksyn aikana puhuttiin ne asiat, jotka ennen poismenoa pitikin puhua.

Kun Jukan diagnoosi oli selvinnyt elokuussa, molemmat tiesivät, että tuleva joulu jäisi viimeiseksi yhteiseksi. Syksyn kuluessa oli ehditty puhua valmiiksi kaikki ne asiat, jotka pitikin puhua ennen toisen poismenoa.

Vielä ennen joulua Jukan oli ollut vaikea hyväksyä muuttoa sairaalaan. Kun Satu joulunpyhinä heräsi öisin moneen kertaan asettelemaan paikoilleen Jukan kasvoilta pois lipsahtanutta hengitysmaskia, mies totesi, ettei kotona asuminen ollut enää vaihtoehto.

Satu kertoo Jukan arvostaneen sitä, että viimeinen joulu oli mahdollista viettää kotona.

– Joulutunnelmaa meille loi ystävän metsästä hakemani pieni kuusi. Sen ainoana, mutta merkityksellisenä koristeena oli Jukan aikoinaan ostama DDR:läinen sähkökynttiläsarja. Kun led-lamput yleistyivät, Jukka vaihtoi valosarjan kynttilät niihin ja matkatuliainen sai jatkoaikaa.

Satu Hassin takana on elämän kokoisen muutoksen vuosi.
Satu Hassin takana on elämän kokoisen muutoksen vuosi.

Yli 40 vuotta Sadun joulunalusajat ovat kuluneet kokkaamalla ’hullun lailla’, kuten hän asian muotoilee. Lasten ollessa pieniä sekä tortut että piparit leivottiin itse tehdyistä taikinoista. Kun tyttäret kouluiässä hurahtivat dinosauruksiin, teeman mukaisia pipareita ripustettiin roikkumaan kuusen oksille.

Sadun aloitettua kansanedustajana 1990-luvun alussa piparien paisto jäi harmittavan usein viime tinkaan, jos siihenkään. Miesvaltaisen eduskunnan työrytmi perustui olettamukseen, että kansanedustajien vaimot hoitaisivat perheen kotihommat – ja jouluvalmistelut.

– Eräänäkin vuonna ensimmäinen istuntovapaa päivä joulun alla oli jouluaaton aatto, joka osui vieläpä sunnuntaipäivälle. Eduskunnan työ järkeistyi monin tavoin 1990-luvun puolivälissä, kun puhemieheksi valittiin Riitta Uosukainen. Budjetitkin valmistuivat niin, että juhlapyhiin jäi pari päivää aikaa varautua.

”Pian puhelun jälkeen istuin sairaalahuoneessa”

Kun Satu ja Jukka viettivät ensimmäistä jou­luaan Sadun vanhempien mökillä Kuhmoisissa vuonna 1994, he kävivät yhdessä läpi listaa tarjottavista jouluruoista. Selvisi, että maut sopivat harvinaisen hyvin yksiin.

– Kinkun sijaan runsas kalapöytä on ollut juttumme alusta asti. Jukka, joka oli kotoisin Kotkasta, oli taitava kalastaja ja hallitsi myös kalojen graavaamisen.

Yhdessä Satu ja Jukka kehittelivät myös uusia reseptejä, joista yksi oli runebergintorttutaikinasta tehty kakku. Sellaisen Satu oli nostanut uunista eräänä lauan­taina viime tammikuussa, kun sairaalasta pyydettiin käymään – Jukka vaikutti levottomalta.

– Pian puhelun jälkeen istuin jo Jukan sairaalahuoneessa syöttämässä hänelle kakkupalaa. Ystävällinen hoitaja toi meille vielä kahvitkin.

Jukka rauhoittui, ja Satu palasi kotiin. Maanantaina hän sai puhelimessa tiedon miehensä kuolemasta.

”Tänä vuonna annan itselleni lahjaksi joutilaisuutta”

Tämä joulu on ensimmäinen, jonka Satu viettää leskenä.

– En vielä tiedä, miltä se tulee tuntumaan. Ajattelen, että Jukan poismenoon liittyvä outouden tunne oli voimakkaimmillaan heti hänen kuolemansa jälkeen. Sen tiesin jo viimeisenä joulunamme, että tänä vuonna annan itselleni lahjaksi lepoa ja joutilaisuutta.

Osan joulunpyhistä Satu aikoo viettää koronarajoitusten salliessa lasten ja lastenlasten kanssa. Yksi valmiista pitopöydistä odottaa merellisissä maisemissa.

– Rannalla on hyvä kävellä ja muistella Jukkaa, jonka tuhkat on siroteltu lähelle, samaan mereen.

Lue myös: Leskeksi jäänyt kirjailija Pirjo Tuominen, 82: ”Rakkauden kaipuu ei ole ikäkysymys, läheisyys on perusinhimillinen tarve”

X