Tämän takia älykkäiden voi olla vaikea löytää rakkautta – 4 syytä
Ihmissuhteet

Tämän takia älykkäiden voi olla vaikea löytää rakkautta – 4 syytä

Oletko joskus miettinyt, miten on mahdollista, että korkeasti koulutettu ja älykäs tuttavasi viipottaa vuodesta toiseen sinkkuna? Koetko itsesi älykkääksi ja viehättäväksi, mutta et ole silti löytänyt rakkautta? Listasimme neljä asiaa, jotka saattavat jarruttaa älykkäiksi miellettävien menestyjien ja uraohjusten parisuhde-elämää.
Teksti: Hilppa Wuokko Kuvat: 123rf

1. Opiskelu tai ura saattaa mennä parisuhteen edelle

Jos intohimona on kouluttautua pitkälle ja keskittyä elämässä ensisijaisesti uran luomiseen, saattaa ohi mennä monia hyviä tilaisuuksia muodostaa parisuhde. Uraan voi mennä jopa niin paljon aikaa, että kumppanille sitä ei enää jäisi. Mutta olisiko kaikkien otettava parisuhteen löytäminen ykkösprioriteetikseen? Ei ole. Jokaisella on oikeus päättää, mitä elämältään haluaa. Jos intohimosi on uran luominen, tee töitä sen eteen. Kenties alat tuntea kaipuuta parisuhde-elämään myöhemmin, ja silloin on aika lähteä kulkemaan sitä kohti.

Lue myös: Vain uraohjus menestyy – Nämä työmyytit eivät pidä paikkaansa

2. Kumppanilta vaaditaan samaa älykkyyttä kuin itseltä

Jos itse on korkeasti koulutettu, saattaa haluta samaa myös kumppaniltaan. Joskus edes omalla suhtautumisella asiaan ei ole väliä, sillä edelleen tänä päivänä haastetta parisuhteeseen saattaa aiheuttaa, jos nainen tienaa enemmän kuin mies. Parempituloisen naisen ei välttämättä tarvitse edes tuoda itse asiaa ilmi, vaan mies saattaa silti tuntea alemmuutta ilman naisen moitteitakin. Jotta parisuhde voi onnistua, näistä asioista täytyisi pystyä keskustelemaan hyvässä hengessä.

Lue myös: Ensitreffit alttarilla -pappi Kari Kanala: Mies, näin otat paikkasi parisuhteessasi!

3. Yksinelo tuntuu hyvältä

Yksin elävä ihminen voi olla täysin tyytyväinen omaan elämäänsä ja itseensä miehenä tai naisena – ja jopa paljon tyytyväisempi kuin huonossa parisuhteessa oleva. Viisas ihminen tietää, että parisuhde tai kumppani ei ole onnellisen elämän edellytys, eli parisuhteeseen ei rynnätä suin päin tai siinä roikuta hinnalla millä hyvänsä. Voi jopa olla, että omasta vapaudesta on vaikea luopua, kun yksin elämisen ilon on löytänyt. Suurin osa ihmisistä kuitenkin kaipaa läheisyyttä ja toista ihmistä rinnalleen. Ilman parisuhdetta näitä asioita voi toteuttaa esimerkiksi vakituisen seksikumppanin kanssa ja omaamalla laajan ystäväpiirin, jonka kanssa voi viettää vapaa-aikaa.

Lue myös: Onko sinulla seksiälyä?

4. Analyyttisen voi olla vaikea ottaa riskejä

Älykkäät ihmiset eivät ole sinisilmäisiä, vaan tiedostavat, että suurin osa parisuhteista päättyy eroon. Rakkaus sisältää siis aina riskin joutua satutetuksi. Jos sitä riskiä ei uskalla ottaa, ei rakkautta kuitenkaan välttämättä koskaan saavuta ja jotain ainutkertaista saattaa jäädä kokematta.

Lue myös: Mistä rakkaus alkaa?

Asiantuntijana pari-, seksuaali- ja psykoterapeutti Eeva Nevanen.

X