Ihmiset ja suhteet

Terveydenhoitoa ruokakaapin antimilla

Teksti: Anna.fi

Miten nainen varmistaa olevansa kaunis ja pirteän hyväkuntoinen? Tietenkin hieromalla omenaviinietikkaa hiuksiinsa ja nauttimalla ennen juhlia keräkaalia pohjiksi. Näin ainakin Kirsten Santelmannin mukaan: hän neuvoo teoksessaan Naisten niksejä läheltä ja kaukaa, että hiukset eivät harmaannu niin nopeasti, jos niihin hieroo säännöllisesti laimennettua omenaviinietikkaa. Krapulaa taas voi ennaltaehkäistä syömällä keräkaalia.

Terveydenhoitoa ruokakaapin antimilla

Apu on aina lähellä

Norjalainen Kirsten Santelmann on kerännyt kirjaansa ohjeita ympäri maailmaa. Hän innostui kotikutoisista lääkintämenetelmistä ja sai idean teokseensa oltuaan muutaman viikon Tansaniassa ja osuttuaan juttusille paikallisen naisen kanssa. ”Mutta, uusi ystäväni hymyili, kyllä hätä keinot keksii! – – Hän osoitti pientä, vaatimatonta rikkaruohoa, jota kasvoi aivan postitalon nurkalla portaitten vieressä. ’Tuo on kuumeiselle lapselle paras lääke’, nainen kertoi. Lisäksi hän osoitti minulle isoa, kaunista puuta, jonka varjossa istuimme. Sain kuulla, että oli neem-puu. Neem tarkoittaa swahilin kielellä 40 käyttöaluetta, ja puun väitetään pystyvän parantamaan 40 eri vaivaa ja tautia”, Santelmann kirjoittaa. Hän on aikaisemmin julkaissut Norjassa useita kirjoja mm. ruoasta, yrteistä ja valkosipulista.

Santelmannin keräämissä ohjeissa lääkkeet löytyvät joko luonnosta tai ruokakaapista, erilaisia kasvikunnan tuotteita siis. Hoidettavat asiat taas ovat yleensä erilaisia fyysisiä vaivoja ja tauteja, vaan tietääpä Santelmann konstin myös uupuneen miehen piristämiseksi erityisellä herrainkeitolla. Seksielämäänsä voi piristää Coca-Colalla; sekä Jamaikalla että Afrikassa käytetään tätä kolajuomaa kuulemma lemmenrohtona. Kirjan ohjeiden avulla voi myös sekoittaa näppärästi itse oman hiustenhoitoaineensa tai valmistaa vaikkapa yrttiviiniä unettomuuteen:

10 g valeriaanaa
10 g humalankukkia
10 g melissanlehtiä
10 g mäkikuismaa
5 g laventelinkukkia

Pane yrtit huhmareeseen, murskaa hienoksi ja kaada litran pulloon. Täytä pullo keskitäyteläisellä punaviinillä ja ravista hyvin. Lisää kanelitanko ja anna olla 10 päivää, välillä pulloa ravistaen. Siivilöi viini, jolloin se on valmista. Juo pieni liköörilasillinen yrttiviiniä joka ilta ennen vuoteeseen menoa. Se edistää unen saantia. Santelmannin tietojen mukaan myös puoli litraa olutta höystettynä ruokalusikallisella hunajaa toimii hyvin nukahtamislääkkeenä.

Kirsten Santelmannin kirja on hauska ja nopealukuinen, ja sellaisena mukava lahja vaikkapa vaihtoehtoisista hoitomuodoista kiinnostuneelle ystävälle. Kepeydestä huolimatta mukana on asiaakin, ja monia hoitomuodoista kannatetaan ”virallisestikin”. Lääkäritkin neuvovat itsehoitamaan virtsatietulehdusta runsaalla juomisella, ja apteekit myyvät kannuja, jolla tukkonenäisen on helppo suorittaa naisten niksikirjassa suositeltu nenän huuhtelu suolavedellä. Kannattaa tutustua myös teoksen lopussa olevaan kirjallisuusluetteloon.

Kirsten Santelmann: Naisten niksejä läheltä ja kaukaa. (Man tar det man har. Kjerringråd fra fjern och ner). Suom. Veijo Kiuru. Bazar Kustannus, 2003. 184 s. n. 25 €.

Teksti: Jenni Saarilahti / A4 Media Oy
 

X