Ihmiset ja suhteet

Tietoa raskaudesta skarpeille naisille

Teksti: Anna.fi

Ällöttävätkö vauvalehdet sinua? Saatko näppylöitä internetin raskausaiheisista keskusteluryhmistä? Mietitkö, miten ja mistä saada asiallista tietoa raskaudesta, ilman että se olisi paketoitu vaaleanpunaiseen mammahössötykseen? Jos vastaat kyllä, silloin toimittaja Sari Helinin ja ravintoterapeutti Sinikka Pakemanin Ra(s)kas raskaus saattaa olla sinulle sopiva kirja.

Tietoa raskaudesta skarpeille naisille

Ra(s)kas raskaus koostuu kolmekymppisen uranaisen raskausajan muistiinpanoista, joissa äitiyden luutunut myytti saa huutia. Tämän kirjan tuleva äiti ei nimittäin aio lässähtää lihavaksi ja tylsäksi sohvaperunaksi, vaan juoksee kuntosaleilla, kerää terveystietoa ja lakkaa Chanelilla varpaankyntensä vielä raskausajan viimeisinä kuukausinakin.

Ja synnytyksen jälkeen, elämä jatkuu. Ura ja naiseus eivät ole mennyttä, vaan aikaa löytyy niin kuntoilulle, kirjoittamiselle – kuin brasilialaiselle vahauksellekin.

Kuulostaako pinnalliselta ja ulkonäkökeskeiseltä? Sitä Helinin teksti juuri onkin, ja hyvä niin! Ra(s)kas raskaus puolustaa huumorilla naisen oikeutta itsekeskeisyyteen raskaudenkin aikana. Äitiyden ei siis tarvitse tehdä naisesta epäseksuaalista, pyyteetöntä pyhimystä, joka ei muuta enää ajattelekaan kuin tulevaa vauvaansa ja tämän vaippoja. Yksi tapa osoittaa itsenäisyyttään on pitää huolta ulkonäöstään. Raskaana oleva nainen saa olla vetävän näköinen.

Huolehtiessaan ulkonäöstään Helin kuitenkin myös miettii, miksi elämä ei saa jättää meihin naisiin jälkiään. Äitiys on naisen elämän ensimmäinen suuri taitekohta, ja silti siitä pitäisi selvitä ilman raskausarpia, liikakiloja tai roikkuvia rintoja.

Niinpä. Ulkonäköpaineet ja niihin liittyvät ristiriidat ovat meille naisille piinaavan tuttuja. Tässä ikeessä kun ollaan, niin eipä siinä sitten muu auta kuin ottaa huumori käteen, rasvata vatsaansa ja toivoa parasta. Onneksi äidinvaistot osoittautuvat Helinilläkin loppujen lopuksi kuitenkin pettämättömiksi: tärkeintä on oman lapsen hyvinvointi.

Uusinta terveystietoa

Helinin päiväkirjanomaisten pohdintojen rinnalla kulkevat ravintoterapeutti Pakemanin terveysaiheiset tekstit, jotka kertovat mitä syödä ennen raskautta ja raskauden aikana. Ajatuksena nimittäin on se, että isän ja äidin elintavat vaikuttavat olennaisella tavalla lapsen terveyteen. Isän elintavat vaikuttavat lapseen siittiöiden ja äidin elintavat sikiön kautta.

Kirja tarjoaa paljon hyödyllistä uusimpiin tutkimuksiin perustuvaa terveystietoa. Itse luin kirjaa suurella mielenkiinnoilla, mutta kyllä minua sanalla sanoen harmittikin. Kirjasta kun välittyi sellainen kuva, että jos äiti sauhuttaa yhdenkin tupakan tai hörppää pienenkin lasillisen viiniä, niin jo silloin seuraukset voivat sikiön kannalta olla kauheat. Ja kirjan mukaan hyvät elämäntavat pitäisi mieluiten aloittaa jo vuosi ennen hedelmöittymistä ja mieluiten pitäisi tietysti syödä luomuruokaa.

Onkohan se nyt ihan näin? Tänä terveystiedon kultakautena olenkin alkanut kaivata sellaista kirjaa raskaudesta ja hyvinvoinnista, jonka olisi kirjoittanut vaikkapa joku kriittinen humanisti. Helinin ja Pakemanin suosittelema elämäntapa on kovin kontrolloitu, suurpiirteisyyttä ja leppoisuutta siitä löytyy vähemmän.

Ra(s)kasta raskautta voi terveyspaatoksestaan huolimatta kuitenkin suositella. Siinä on raikkautta, asennetta ja huumorintajua – mitä ei tosiaankaan voi sanoa suurestakaan osasta siitä lässyttävän kliseisestä sisällöstä, mitä nykyäideille vauvabisneksessä tänä päivänä tuotetaan.

Sari Helin ja Sinikka Pakeman: Ra(s)kas raskaus, Otava 2004. 200 s. n. 31,90 €.

Teksti: Tyyne Pennanen /A4 Media Oy

X