Ihmissuhteet

Nämä parisuhteen vaiheet jokaisessa pitkässä suhteessa koetaan – asiantuntija kehottaa pareja keskustelemaan siitä, mikä vaihe on menossa

Pitkästä parisuhteesta voi tunnistaa kolme vaihetta, jotka kaikki pariskunnat käyvät läpi. Paripsykoterapeutti kertoo, mikä näille vaiheille on tyypillistä ja miten niihin kannattaa suhtautua.

Teksti:
Karoliina Kakko
Kuvat:
iStock

Pitkässä parisuhteessa on mahdollista rakastua toiseen aina uudelleen.

Pitkästä parisuhteesta voi tunnistaa kolme vaihetta, jotka kaikki pariskunnat käyvät läpi. Paripsykoterapeutti kertoo, mikä näille vaiheille on tyypillistä ja miten niihin kannattaa suhtautua.

Parisuhteen vaiheet – mitä ne ovat? Pitkään parisuhteeseen kuuluu luonnollisesti erilaisia vaiheita. Yleismaailmallisesti on tunnistettu kolme parisuhteen vaihetta, jotka tulevat tietyssä järjestyksessä jokaisessa suhteessa.

Parisuhteen vaiheet: symbioosi- tai ihastumisvaihe

Parisuhteen ensimmäistä vaihetta kutsutaan symbioosivaiheeksi tai ihastumisvaiheeksi. Vaiheeseen kuuluu tyypillisesti vahva halu tutustua toiseen, kertoo psykologi ja erityistason paripsykoterapeutti ja Parisuhdekeskus Kataja ry toiminnanjohtaja Suvi Laru.

Toisesta halutaan tietää aivan kaikki lempiruoasta lapsuuden lemmikin nimeen. Yleensä läsnä on myös vahva fyysinen halu tutustua toiseen.

– Kaikilla fyysisyyden ja  henkisyyden ja näin myös biologisesti kaikilla tasoilla halutaan oppia yleensä tuntemaan ja tietämään ja tutustumaan, kuka ja millainen toinen on, Laru sanoo.

Parisuhteen vaiheet: eriytymis- tai itsenäistymisvaihe

Kun symbioosivaiheessa ei meinaa saada toisesta tarpeekseen, niin seuraavassa vaiheessa oma tila alkaa tuntua tervetulleelta. Tätä parisuhteen toista vaihetta kutsutaan eriytymisvaiheeksi tai itsenäistymisvaiheeksi.

– Voi tuntua hassulta, että sellaiset teemat ja asiat, jotka aikaisemmin yhdistivät ja tekivät toisesta kiehtovan ja kiinnostavan, voivatkin tuntua jopa häiritseviltä, sanoo Laru.

Kun suhde alkaa tuntua arkiselta ja alkuhuuma on karissut, voi herätä epävarmuus suhteen toimivuudesta. Eriytymisvaihe on kuitenkin täysin normaali asia. Sitä ei kannata säikähtää, vakuuttaa Laru.

Itsenäistymisvaiheessa pohditaan isoja kysymyksiä: Saako suhteesta sitä mitä tarvitsee? Onko suhteella potentiaalia pidemmäksi parisuhteeksi?

Tämä vaihe usein haastaa pariskuntia, mutta suuret kysymykset tulee käydä läpi ennen kuin suhde voi syventyä kumppanuudeksi. Joskus tämä erillisyyden etsimisen kohta ja tarve voi vaikuttaa myös siihen, että suhteesta halutaan erota.

Lue myös Kotilieden artikkeli: Nämä 7 kysymystä paljastavat, onko parisuhteellasi tulevaisuutta – selvitä, missä olette vahvoilla ja missä teillä on parannettavaa

Parisuhteen vaiheet: kumppanuusvaihe

Parisuhteen alkuvaiheessa helposti idealisoidaan uusi tuttavuus, eli nähdään toinen vaaleanpunaisten linssien läpi. Kolmannessa vaiheessa, eli kumppanuusvaiheessa, nämä kuvitelmat on jätetty jo taakse.

– Silloin nähdään toisemme tavallisina, epätäydellisenä ihmisenä, mutta kumppaneina, sanoo Laru.

Vaikka kolmannessa vaiheessa kumppani koetaan kenties juuri ystävyyden kautta, niin se ei vie pois parisuhdetta.

– Nyt suhde vain syvenee ja kumppanit voivat jakaa aidommin tunteita ja fantasioita toistensa kanssa, Laru sanoo.

Lue myös: Oletko paritietoinen? Se on ominaisuus, joka auttaa pitkän parisuhteen luomisessa ja haasteiden ylittämisessä

Kun parisuhteen vaiheet on käyty kaikki kerran läpi, voi alkaa uudestaan esimerkiksi eriytymisvaihe, jossa kaivataan enemmän omaa tilaa. Samalla tavoin voi kumppaniin myös rakastua aina uudelleen myös pitkässä parisuhteessa.

– Elämän aikana voi tulla uudelleen myös erilaisia lähentymisen vaiheita. Tavallaan se on ihmisyyden suola, sanoo Laru.

Me muutumme koko ajan. Näin yhteiselle suhteellekin tulisi antaa tilaa joustaa ja muuttua.

Larun mukaan jokainen yksilö ja parisuhde on kuitenkin omanlaisensa ja suhteen eri vaiheita ei arjessa aina niin suoranaisesti tunnista, eikä siihen aina ole tarvekaan. Oleellista on, että aina pyrkisimme ylläpitämään kumppanimme kanssa halua jakaa tarpeitamme ja toiveitamme. Tämä auttaa suhteen vuorovaikutuksen ylläpidossa.

Parisuhteen vaiheet – kuinka kauan mikäkin vaihe kestää?

Siihen, kuinka nopeasti eri parisuhteen vaiheet ilmenevät suhteessa, vaikuttaa aina suhteen laatu ja esimerkiksi aika.

Karkeasti voi arvioida, että symbioosivaihe kestää puolesta vuodesta noin kahteen vuoteen, joskus toki pidempäänkin. Eriytymisvaiheen kestoon vaikuttaa aikaisempi koettu elämä, eli elämänkokemuksemme ja suhteen laatu. Tämäkin vaihe voi kestää suhteellisen lyhyen ajan, mutta toisinaan sen kesto voi olla vuosia. Jokainen parisuhde on kuitenkin yksilöllinen, joten kovin tarkkoja aikamääriä on mahdotonta sanoa.

Myös muut asiat kuin aika vaikuttavat.

Jos heti alusta asti pariskunta on kuin paita ja peppu, voi symbioosivaihe kestää lyhyemmän aikaa.

Luonnollisesti myös elämäntilanne ja se, mitä muita asioita elämässä on, vaikuttaa siihen, miten suhde muotoutuu. Osapuolten temperamentilla on myös oma vaikutuksensa siihen, miten parisuhteen vaiheet ilmenevät.

Larun mukaan biologia ohjaa ihmisiä tutustumaan toisiin, koska se on edellytys suvunjatkamiselle. Halu tutustua on osa ihmisyyttä, vaikka kaikkien parisuhteeseen eivät lapset kuulukaan. Kun rakastavaisten tutustuminen etenee, kuuluu siihen luonnollisesti myös erilaiset parisuhteen vaiheet.

Parisuhteessa tarpeet muuttuvat jatkuvasti

Oli parisuhteessa menossa mikä tahansa vaihe, on luonnollista, että aina kumppanusten toiveet eivät kohtaa. Vaikka kompromissit ovat välttämättömiä parisuhteessa, niin myös terve itsekkyys tulee Larun mielestä kuulua suhteeseen.

– Isoissa asioissa on myös tärkeää kuulla, mitkä ovat minun omat unelmani, Laru painottaa.

Jotta parisuhde pysyy tasapainoissa, on tärkeää, että molemmat pystyvät sanoittamaan omat tarpeensa ja toiveensa.

Kannattaa kirjoittaa ylös asioita, joita tarvitsee suhteeseen juuri nyt, Laru vinkkaa.

Listaa tehdessä voi unohtaa sen, onko haluamiasi asioita ollut suhteessa aikaisemmin, koska tarpeet muuttuvat jatkuvasti. Kun kumppani tekee samanlaisen listan, niin molempien toiveista voidaan keskustella ja yrittää toteuttaa toiveita paremmin.

Parisuhteen vaiheet: nainen kirjoittaa muistikirjaan.
Parisuhteen hyvinvointiin voi yrittää vaikuttaa esimerkiksi listaamistehtävän avulla.

Jos suhde ei kuitenkaan tunnu turvalliselta ja on jo pitkään kokenut, että ei tule kuulluksi, niin parisuhdetta on turhaa väkisin jatkaa. Asia kannattaa ottaa toisen kanssa esille ja pyytää mahdollisesti myös ulkopuolista apua.

Laru kehottaa mieluummin aina hidastamaan kuin painamaan kaasua, jos ero alkaa olla mielessä. Suuret kysymykset kannattaa pohtia rauhassa, varsinkin jos takana on pidempi yhteinen historia. Mutta toki joskus on myös niin, että tarpeemme ja toiveemme ovat elämän myötä niin muuttuneet, että helpompi on jatkaa matkaa yksilöinä eri teitä.

Välillä ihmisen voi olla vaikea erottaa, miksi elämä tuntuu vaikealta. Näissä hetkissä elämän muut haasteet voi sekoittaa parisuhteen ongelmiksi. Silloin kannattaa yrittää ratkaista muut ongelmat ensin ja vasta sen jälkeen alkaa pohtia parisuhteen tilannetta.

Lue myös: Parisuhdekriisi vai sittenkin oma identiteettikriisi? Päiväkirjaharjoitus auttaa huomaamaan kriisin syyt ja välttämään turhan eron

Toimivassa suhteessa kumpikin tietää, missä mennään

Mutta miten parisuhteen vaiheet kannattaa ottaa huomioon arkielämässä? Toimivan suhteen kannalta tärkeintä on kommunikointi omista tarpeista ja tunteista sekä aito kiinnostus toista kohtaan.

Arjen tiimellyksessä saattaa helposti olettaa, että toinen tietää ja ymmärtää, mitä tarvitsemme. Parisuhde vaatiikin Larun mukaan paljon rohkeutta ja heittäytymiskykyä, jotta uskaltaa paljastaa aidon itsensä toiselle.

Laru näkee, että kumppani olisi hyvä pitää kartalla siitä, missä parisuhteen vaiheessa itse on menossa.

– Välillä pariskunnan osapuolet saattavat olla eri vaiheissa, Laru muistuttaa.

Kun näin on, haastavammassa vaiheessa olevalle on hyvä antaa tilaa. Yhdessä voidaan miettiä, voidaanko tilanteeseen löytää joku yhteinen ratkaisu. Toisen hoputtaminen ei kuitenkaan kannata.

– Ihminen muuttuu koko ajan. On tärkeää olla kiinnostunut siitä, millainen kumppani on tänään, eikä siitä, millainen hän oli kymmenen vuotta sitten.

X