Ihmiset ja suhteet

Toisella kierroksella

Teksti: Niina Rapo-Puustinen

Second_roundEi hätää eronnut – jos etsit kumppania, niitä riittää myös toiselle kierrokselle! Yksinhuoltaja ei ole enää kirosana – yhä useampi on valmis uusperheeseen. Toinen kierros voi tuoda myös entistä ehomman suhteen – tai varmuuden siitä, että selviät yhtä hyvin itseksesi.

Jennin, 32, eron jälkeinen kesä oli menevää aikaa. ”Vietin railakasta baarielämää ne viikonloput kun lapsemme oli isällään hoidossa. Olin pelännyt, etten kelpaa enää kenellekään. Oli ihana huomata, että olin täysin väärässä! Suuri osa tapaamistani ihmisistä oli eronneita, eikä äitiyteni tuntunut olevan este tutustumiselle.”

Jenni ei halunnut sitoutua vaan nauttia pienistä vapauden tuulahduksista. Kunnes kävi klassisesti. Jenni tapasi Ilkan. Nyt he ovat seurustelleet vuoden verran. ”En etsinyt ketään eikä meille pitänyt tulla mitään”, Jenni nauraa. ”Ilkka oli baarituttavuus, joka kolahti. Olin ennättänyt olla puoli vuotta vapaa. Minun ei ole tarvinnut kuitenkaan miettiä mitään. Kaikki on sujunut niin luonnollisesti.”

Alussa Jenni halusi pitää Ilkan täysin ulkona perhekuvioista. ”Vietin toisaalla äitielämää, toisaalla kävin deittailemassa. Muutaman kuukauden päästä tapasimme kuitenkin yhdessä myös Ilkan lasten kanssa. Siitä lähtien olemme viettäneet aikaa yhdessä säännöllisesti.”

Jenni ei ole vielä valmis muuttamaan yhteen. ”Meidän on toistaiseksi todella hyvä ja helppo olla yhdessä näinkin.” Jenni kokee oppineensa ensimmäiseltä kierrokselta paljon. ”Tiedän minkälaista suhdetta en ainakaan halua. Olen myös oppinut, ettei kaikki ole niin vakavaa”.

Myös Merja, 50, opastaa eronnutta heti takaisin ihmisten ilmoille. ”On hyvä lähteä liikkeelle heti. Kaikilla on haavoja edellisistä suhteista, mutta niistä voi oppia. Mitä kauemmin haavojasi hoidat, sitä suurempaa pelkoa tunnet. Ne jotka eivät pelaa, eivät voi voittaa”, Merja lataa. ”Kaikista pahinta oli tuntea turtuneensa. En enää koskaan uskonut voivani rakastaa tai tuntea voimakkaasti. Flirtti auttoi pääsemään kiinni tunteisiin, jotka olin luullut menettäneeni.”

Merja erosi ensimmäisestä miehestään viisi vuotta sitten. Sen jälkeen hän on ollut kolmessa vuoden kestävässä suhteessa. ”Epätoivoinen en ole ollut, siksi etteikö miesystäviä olisi löytynyt. Mutta olen miettinyt pystynkö enää pitkäaikaiseen suhteeseen. Nyt kun katson taaksepäin, näen miten nämä kaksi suhdetta opettivat minua. Olen valmis uuteen avioliittoon.” Merjan toisia häitä vietetään kuukauden kuluttua. ”Pikkuhiljaa sydämeni oli alkanut taas aueta. Uskalsin päästää toisen lähelle.”

Merja astuu uuteen avioliittoon monin kerroin viisastuneena. ”Uuden suhteen onnistuminen vaatii päätöksen ja rauhan edellisestä avioliitosta. Jos elää katkeran hyljätyn roolia, ei pysty vastaamaan tunteisiin vaikka uusi suhde tarjottaisiin hopealautasella. Elämässä ei ole virheitä, ainoastaan kokemuksia.” Merja elää elämänsä aikaa. ”Kun tapasin tulevan mieheni, elin rikasta kasvun aikaa. Tunsin olevani oma itseni pitkästä aikaa. Tältä pohjalta löysin miehen, jonka kanssa aion nyt viettää elämäni toisen puoliskon.

Toinen kierros on usein vahva kasvun ja pysähtymisen paikka. Kun Linda, 36, erosi, päätti hän ensin hankkia oman elämän ja sitten vasta kumppanin – jos enää koskaan.

Hän jäi erossa yksin kahdeksan kuukautta vanhan vauvan kanssa. ”Turvattomuudestani huolimatta oli selvää, etten voi sännätä uuteen liittoon. Miesystävän puuttuminen on ollut viimeisin huolenaiheeni. Olen ollut aina suhteessa enkä ole osannut elää yksin. Ero lapseni isästä oli käännekohta. Päätin, että seison omilla jaloillani, ennen kuin aloitan uuden suhteen.”

Ei se kuitenkaan helppoa ole. Linda on kärsinyt yksinäisyydestä ja kaivannut arkeensa toista aikuista. ”Kun epätoivoni oli suurimmillaan, hakeuduin intenetin keskustelupalstoille. Kirjoittelin erään ihanan miehen kanssa, jonka kanssa olimmekin enemmän ystäviä. Päätimme ettemme tapaa, sillä hän oli naimisissa. Toinen internetissä kohtaamani mies vannoi minulle heti rakkauttaan ja minäkin hullaannuin häneen. Mies palasi kuitenkin yllättäen ex-vaimonsa luokse. Minä sain lisää vettä myllyyni. Ei enää heppoisia suhteita.”

Linda ei usko, että toiselle kierrokselle riittää ns. normaaleita miehiä. ”Normaalit miehet menevät sisäpiirin kauppoina eteenpäin. Kun ikää tulee, panokset kovenevat. Todennäköisyys, että löytäisin vapaan, lapsettoman, menneisyytensä kanssa sujut olevan, täysjärkisen miehen, on häviävän pieni.”

Uusperhettä ei Linda oman kokemuksensa myötä suosittele kenellekään ilman vakavaa pohjustusta ja rakkaudentyötä. ”Uusperhe on naiselle haasteellisempi kuin miehelle. Haasteellisinta on se, että olet vastuussa itsesi, kumppanisi ja parisuhteesi lisäksi myös aluksi vieraista lapsista. Toki jos menneisyyden asiat ovat kunnossa, uusperhe voi olla hieno ja rikastuttava juttu”.

Lindaa ei ole pelottanut se, etteikö hän enää kelpaisi markkinoille.Linda luottaa elämän tarkoitukseen. ”Tärkeintä on luoda hyvä ja kaunis arki itselleen ja läheisille ihmisille. Kumppani saapuu, kun sydämessä tila sille on valmis. Suhdetta ei kannata etsiä jos pelkää olevansa vähemmän ilman toista. Odottelen sitä herra Oikeaa kaikessa rauhassa. Sekään ei ole maailmanloppu, jos sellaista ei löydy.”

X