Ihmiset ja suhteet

Toisena naisena – toisena miehenä

Teksti: Niina Rapo-Puustinen

”Ajaudun aika usein tietynlaisiin tilanteisiin, koska elän tätä hetkeä ja uskon ihmiseen.”

Satu, 37, elää kymmenvuotisessa avoliitossa, mutta hänellä on ollut suhteen aikana lähes koko ajan samanaikaisesti toisia miehiä.

Nykyisen suhteen ulkopuolisen kumppaninsa Satu tapasi rennoissa, isoissa juhlissa.

”Aloimme jutella vessan eteisessä. Haastoin hänet verbaaliseen ilotulitukseen ja kommunikoimme todella suoraan. Suutelimme jo 5-10 minuuttia tapaamisen jäkeen, vaikka olimme paikalla avopuolisoinemme. Sen jälkeen juttelimme. Ja juttelimme. Emme tanssineet tai jatkaneet suutelua, sillä halusimme käyttäytyä muiden takia korrektisti. Sovimme, että mies pyytää minut syömään, jos idea tuntuu vielä seuraavana aamuna kotioloissa hyvältä. Tekstiviestit alkoivat kulkea ja mopo karkasi käsistä.”

Satu tapaili miestä puistoissa, parkkipaikoilla, ruokaravintoloissa, baareissa ja hotelleissa pari kertaa viikossa.

Tyly ja itsekäs

Nyt Satu on kuitenkin ensimmäistä kertaa toinen nainen, sillä mies on tahollaan liitossa. Aikaisemmat suhteet ovat olleet sinkkumiesten kanssa. Miltä tuntuu olla toinen nainen?

”Toinen nainen on usein tunteiden ja hetkessä elämisen vinkkelistä ensimmäinen. Yhdessäolon hetkinä se tuntuu ihanalta, erossa olon hetkinä ikävältä kun miettii, mitä mies tekee vaimonsa kanssa.”

Satun mielestä mitä vanhemmaksi ihminen tulee, sitä monimutkaisemmaksi asiat käyvät.

”Uskon tunteisiin ja kohtaloon, joten joskus saatan kohdata elämäni ihmisen, joka on jo tahollaan varattu. Itseni kannalta en näe asiassa ongelmaa, mutta moraalisesti tuntuu pahalta tehdä miehen avopuolisolle väärin. Koen kuitenkin, ettei ongelma ole yhtä paljon minun kuin miehen. Kun tapasimme miehen kanssa, hän ei heti kertonut elävänsä liitossa. Asian tekee siedettävämmäksi se, ettei heillä tai minulla ole lapsia.”

Satu myöntää olevansa tyly ja tiettyyn rajaan asti itsekäs.

”Uskon siihen, että jotkut ihmiset on tarkoitettu kohtaamaan. Jos minun on hyvä olla miehen kanssa, jolla sattuu olemaan nainen, niin silloin täytyy poistaa yhtälöstä se ylimääräinen tekijä. Joka toivottavasti en ole minä. Tai vaikka olisinkin, niin haluan silti elää huuman, rakastumisen ja onnentunteen läpi”, Satu pohtii.

”Tunnen syyllisyyttä siitä, että tilanne on kinkkinen. Olemme kuitenkin aikuisia ja tiedämme, mitä teemme. Tai ainakin otamme riskit tietoisesti.”

Satun ja miehen tilanne on nyt jäähyllä.

”Sydän sanoo toista, mutta lopetimme yhteydenpidon jälleen kerran. Odotamme helpompia aikoja. Tai kenties olemme jo pala kaunista historiaa. Tilannetta ei ole tänään edes yhden tekstiviestin vertaa. Yhteistä tulevaisuutta ei lyhyellä tähtäimellä ole. Pitkällä tähtäimellä saatamme tahoillamme kasvaa ihmisinä ja saada toisemme jonakin häikäisevän kauniina päivänä.”

Vihan ja pettymyksen tunteet tutuiksi

Jussi, 38, on elänyt ”toisena miehenä” jo vuoden päivät.

”En ollut kyllä koskaan kuvitellut joutuvani tällaiseen tilanteeseen. Mutta tässä sitä ollaan. Mutta minä se ensimmäinen olen ja sen toisen kanssa naiseni asuu. Kun olemme naisen kanssa, hän on 110% minun.”

Jussi ei ole tuntenut syyllisyyttä missään vaiheessa.

”Jos mies olisi naiselle paras mahdollinen, nainen ei olisi rakastunut minuun. Todisteluksi riittää, että tiedän naisen rakastavan minua oikeasti. Me kuulumme yhteen. Hänen kanssaan on parempi olla kuin kenenkään koskaan.”

Rakastuneet tapasivat toisensa musiikkifestareilla.

”Kiistelemme edelleen, kumpi teki aloitteen, mutta minä se taisin olla. Menin kaljajonossa juttelemaan. Nainen kertoi heti, että on varattu. Halusin silti liittyä seuraan. Jatkoimme yhdessä kaupungin yössä.

Eikä heidän pitänyt tavata enää koskaan.

”Laitoin naiselle kuitenkin tekstiviestin heti sunnuntaina ja kerroin, että hänen kanssaan oli hyvä olla. Tapasimme kahvilassa heti maanantaina. Viikonloppuun mennessä tajusimme olevamme todella rakastuneita toisiimme.”

Nainen viettää Jussin kanssa paljon aikaa. Jussi asuu yksin, joten on antanut naiselle omat avaimet asuntoonsa.

”Lisäksi käymme joskus ulkona, elokuvissa, kävelyllä ja kaupassa, ihan kuin mikä tahansa pariskunta. Välillä näemme päivittäin, välillä kerran viikossa.

Nainen on myös muutamia kertoja koettanut ottaa etäisyyttä Jussiin selvitelläkseen tunteitaan. Näin vihan ja pettymyksen tunteet ovat tulleet Jussille tutuiksi.

”Olen ollut vihainen kun nainen on luvannut joitakin kertoja tulla eikä olet tullut. Olin myös hyvin pettynyt kun nainen karkasi aurinkolomalle avomiehensä kanssa. Vaikka nainen kertoikin kaivanneensa minua koko loman ajan.”

Jussi ei kuitenkaan ole erehtynyt uhkailuun tai kiristykseen epätoivon hetkistä huolimatta.

”Nainen ottaisi vielä nokkiinsa. En ole myöskään vetänyt toisia naisia kehiin, vaikka aluksi nainen kehotti etsimään muita kumppaneita.”

Jussi on myös miettinyt naisen ilmiantamista.

”Jos käräytän naisen, menetän hänet. En halua hänelle pahaa. Heillä on miehen kanssa omistusasunto, enkä halua naisen joutuvan lähtemään nopeasti ja pakolla. Hänellä on omaisuus asunnossa kiinni.

Jussi jaksaa odottaa niin kauan kuin on tarpeen.

”Kuulumme yhteen ja saamme toisemme. Hän on luvannut rakastaa minua ikuisesti ja luvannut yhteisen tulevaisuuden kunhan hänen asuntoasiansa saadaan selvitettyä. Tilanne ei ole ihanteellinen, koska en saa nukahtaa ja herätä toisen vierestä, mutta parempi nähdä kaksi kertaa viikossa kuin ei lainkaan. Hän tuo onnea elämääni ja uskon, että minä hänen.”

X