Ihmissuhteet

Traumat voivat sekä yhdistää että erottaa parisuhteessa, ja niistä on myös mahdollista selvitä – tunnista tuhoava käytös

Uudessa parisuhteessa traumat aktivoituvat alkuhuuman jälkeen. Pahimmillaan tunnekuohut synnyttävät suhteeseen toistuvia riitoja. Kysyimme asiantuntijalta, miten traumoja kannattaa parisuhteessa työstää.

Teksti:
Roosa Roivainen
Kuvat:
Istock

Traumat parisuhteessa ovat haaste, mutta niiden yli on mahdollista päästä.

Uudessa parisuhteessa traumat aktivoituvat alkuhuuman jälkeen. Pahimmillaan tunnekuohut synnyttävät suhteeseen toistuvia riitoja. Kysyimme asiantuntijalta, miten traumoja kannattaa parisuhteessa työstää.

Käsittelemättä jäänyt trauma vaikuttaa etenkin ihmisen itsetuntoon- ja arvostukseen. Kun ihminen kokee, ettei hän ansaitse rakkautta, asettaa trauma myös ylimääräistä kuormaa ihmissuhteille.

Usein traumaa kannetaan mukana ihmissuhteesta toiseen. Uudessa parisuhteessa trauma aktivoituu usein alkuhuuman jälkeen.

– Parisuhde nostaa traumat pintaan. Yleensä traumat ilmenevät suhteessa toistuvina riitoina. Trauma voi aiheuttaa henkilölle myös ahdistusta ja tunteen siitä, ettei hän pysty hallitsemaan omaa mieltään, ajatuksiaan tai edes kehoaan, kertoo Terveystalon seksuaalineuvoja Susanna Suutarinen.

Negatiivinen kehä on valmis, jos molemmat tai jompikumpi suhteen osapuolista kipuilee omissa pelkotiloissaan. Suutarisen mukaan pari voi kamppailla esimerkiksi mustasukkaisuuden, menettämisen pelon tai läheisyyden kanssa.

– Tilanne on haastava, jos traumatisoituneet ihmiset eivät sanoita kipupisteitänsä.

Tunnekuohusta huolimatta Suutarisen mukaan huonoa käytöstä ei tulisi kuitenkaan koskaan oikeuttaa trauman avulla.

– Traumat eivät ole oma syymme, mutta olemme vastuussa käytöksestämme.

Niin myötä kuin vastoinkäymisissä

Traumat ja niistä aiheutuvat käyttäytymismallit luovat herkästi konflikteja, mutta parhaimmillaan traumat rakentavat suhteeseen myös tiimihenkeä.

Parisuhteen ollessa turvallinen ja luottamuksellinen, toiselle voi puhua vapaasti omista tunteistaan. Tämän johdosta pari voi yhdessä pyrkiä työstämään suhteen ongelmakohtia tilanteen äityessä haastavaksi.

– Niin myötä- kuin vastoinkäymisissä. Sitähän se parisuhde on, Suutarinen muistuttaa.

Lue myös: ”Parisuhteessa on todella suuri voima”, sanoo psykoanalyytikko Harri Virtanen ja uskoo, että rakkaus voi parantaa ihmisen syvimmätkin traumat

Itsetutkiskelu on tärkeää myös parisuhteessa

Rakkaus ja välittävä parisuhde voi siis parantaa, mutta vain, jos suhteen osapuolet ovat valmiit kohtaamaan pelkonsa myös yksilötasolla. Terapeutiksi omalle puolisolleen ei Suutarisen mukaan kannata ryhtyä.

– Suhteesta tulee nopeasti hoivasuhde, jossa puolisot eivät ole tasavertaisia. Ihmisten tulee pärjätä elämässä myös yksin, Suutarinen huomauttaa.

Kumppanista voi toki hakea tukea, mutta Suutarinen kannustaa jokaista myös itsetutkiskeluun.

– Tunnekuohussa voi yrittää itse tunnistaa, millaisia ovat ne hetket, jotka laukaisevat voimakkaan reaktion. Tilanteessa voi myös tutkia syvemmin, mistä tunteet tulevat, ja mihin ne liittyvät. Onko se esimerkiksi pelko, joka parisuhteessa nousee jostain syystä pinnalle.

Parantuakseen ihmisen on ennemmin tai myöhemmin kohdattava omat kipupisteensä ja menneisyytensä. Suutarinen muistuttaa, että ammatti-ihmiselle voi hakeutua myös tilanteessa, jossa itsellä ei ole tarpeeksi työvälineitä tai voimavaroja traumojen työstämiseen.

– Pariterapiasta hyötyy yli 80 prosenttia. Terapiaan voi mennä yksin tai yhdessä puolison kanssa. Lukkojen läpikäyminen, avaaminen ja uusien ajatusmallien löytäminen vaatii usein ammatti-ihmistä, Suutarinen toteaa.

Traumat parisuhteessa vaativat myös itsetutkiskelua.
Joskus on hyvä pysähtyä ja miettiä, mistä omat tunteet ja käytös oikeastaan kumpuavat. Itsetutkiskelusta on hyötyä myös parisuhteessa.

Lue myös: 

Mikä trauma on ja miten sitä voi hoitaa? Kysyimme asiantuntijalta

Kolme paria kertoo, kuinka parisuhdekurssi muutti suhdetta: ”En enää nähnyt todellista syytä erota”

Uusi parisuhde ahdistaa – mitä se kertoo ja kenestä? Asiantuntija vastaa, miten ongelman kanssa kannattaa edetä

X