Haaveilijaa todennäköisimmin parisuhteeseen päätyy sellainen, joka uskaltaa heittäytyä.
Ihmissuhteet

Treffailu eron jälkeen voi pelottaa – kaksi keski-ikäistä naista kertoo, miksi se kuitenkin kannattaa: ”Luvassa voi olla jopa parempaa kuin ennen”

Eron jälkeen voi vaatia rohkeutta tutustua potentiaalisiin uusiin kumppaneihin – varsinkin, jos takana on ikäviä kokemuksia. Asiantuntijan mukaan ei silti kannata jäädä jahkailemaan, sillä luvassa voi olla ihana, elämänlaatua parantava parisuhde.
Teksti: Virve Järvinen Kuvat: iStock, OM-arkisto ja Anna Uusiheimalan kotialbumi

Millaista on treffailu eron jälkeen? Romantiikka ja ruusunpunaiset unelmat ovat ihania ja tärkeitä, mutta pelkästään niihin ei luottaisi kumppaninkaipuussa psykologi, paripsykoterapeutti Suvi Laru. Haaveilijaa todennäköisimmin parisuhteeseen päätyy sellainen, joka uskaltaa heittäytyä.

On luonnollista, että treffailu eron jälkeen jännittää ja pelottaakin

Pitkän parisuhteen tai tauon jälkeen vaatii kuitenkin rohkeutta tutustua uusiin ihmisiin varsinkin, jos takana on ikäviä parisuhdekokemuksia.

– Jännityksen ja pelon tunteet kuuluvat asiaan. Ne kertovat, että ottaa asian vakavasti, Laru sanoo.

Kuvassa hymyilevä Suvi Laru. Paripsykoterapeutti Suvi Larun mielestä on hyvä selvittää itselleen, mitä odottaa ja haluaa, ennen kuin listaa toivekumppanin ominaisuuksia. 

Paripsykoterapeutti Suvi Larun mielestä on hyvä selvittää itselleen, mitä odottaa ja haluaa, ennen kuin listaa toivekumppanin ominaisuuksia.

Aikaisempien kokemusten ei kannata antaa värittää tulevaisuutta

Mahdollisten aikaisempien kokemusten ei kannata antaa värittää tulevaisuutta. Kaikki aiemmat suhteet ovat osa elämää, ja niiden käsittely vaatii oman aikansa. Sen jälkeen niistä kannattaa päästää irti ja heittäytyä uusiin kohtaamisiin.

– Kun uskaltautuu antamaan uudelle ihmiselle mahdollisuuden, luvassa voi olla jopa parempaa kuin ennen.

Osa kohtaamisen esteistä on itse tehtyjä.

– Jos lähtee hakemaan ensisijaisesti vain tietyntyyppistä ihmistä, mahdollisuudet löytää itselle sopiva parisuhde kapenevat tai saattaa päätyä vääriin valintoihin, Laru sanoo.

Nämä kysymykset on hyvä esittää itselle

Ennen kuin listaa toivekumppaninsa ominaisuuksia, on hyvä selvittää itselle, mitä odottaa tulevaisuudelta. Keski-iässä ihminen haluaa elämältä erilaisia asioita kuin parikymppisenä.

– Kuka minä olen nyt? Millaisia asioita kaipaan itseltäni ja parisuhteelta? Miten yhdistän oman elinpiirini toisen elinpiiriin?

Näihin kysymyksiin kannattaa miettiä vastauksia ja kertoa ne avoimesti mahdolliselle uudelle kumppanille.

– Omien sisimpien ajatusten paljastaminen toiselle ihmiselle tekee haavoittuvaiseksi. Mutta vain sillä tavalla saa, mitä oikeasti kaipaa.

Treffailu eron jälkeen voi tuoda eteen sen oikean – tekoja tarvitaan silti

Se oikea osuu kohdalle, jos on osuakseen. Mutta osumien eteen pitää tehdä myös itse jotain. Sen on huomannut 39-vuotias Anna Uusiheimala.

– Keski-iässä parisuhteen löytymiseen tarvitaan enemmän tekoja kuin nuorena, sillä vapaita miehiä ja naisia eli otollisia kohtaamisia on vähemmän.

Kuvassa Anna Uusiheimala. ”Hyvä parisuhde vaatii kompromisseja ja joustoja, mutta myös tiettyä joustamattomuutta”, sanoo Anna Uusiheimala.

”Hyvä parisuhde vaatii kompromisseja ja joustoja, mutta myös tiettyä joustamattomuutta”, sanoo Anna Uusiheimala.

Uusiheimala puhuu omalla ja työkseen deittitapahtumia järjestävän ihmisen kokemuksella. Hän on eronnut kahdesti avioliitosta ja on nyt kihloissa. Pari asuu kahdella eri paikkakunnalla.

– Jotkut naiset ajattelevat yhä, että mies tekee suhteessa aloitteen. Minun mielestäni aloitteen tekee se, joka haluaa päästä suhteessa eteenpäin.

Parisuhteen pitää parantaa elämänlaatua

Keski-ikä on hyvää aikaa uudelle suhteelle. Siinä iässä useimmilla on takanaan yksi tai useampia suhteita. Jokainen suhde ja jokainen ihminen opettaa jotain, ja parisuhderintamalla ihmistuntemus ja varsinkin itsetuntemus ovat tärkeitä.

Parisuhteen pitää parantaa elämänlaatua ja lisätä onnellisuutta. Uusiheimalalle se tarkoittaa suhdetta, jossa on helppo olla. Hyvässä suhteessa ei riidellä eikä koeta mustasukkaisuutta.

– Hyvä parisuhde vaatii kompromisseja ja joustoja, mutta myös tiettyä joustamattomuutta. Nuorena ihminen on asenteissaan usein ehdoton, keski-iässä kompromissien tekeminen voi olla helpompaa, Uusiheimala sanoo.

”Keski-ikäinen osaa jo olla hyvällä tavalla itsekäs ja pitää itselle tärkeistä asioista kiinni. Näin suhteella on paremmat mahdollisuudet onnistua.”

Vaikka kompromisseja pitää tehdä ja vaikka parisuhde muokkaa ihmistä, sen takia ei tarvitse muokata itseään mihinkään muottiin.

– Keski-ikäinen osaa jo olla hyvällä tavalla itsekäs ja pitää itselle tärkeistä asioista kiinni. Näin suhteella on paremmat mahdollisuudet onnistua, Uusiheimala sanoo.

Treffailu eron jälkeen ei saa olla pakkohakua

Keski-ikä on uudelle suhteelle otollista aikaa myös siksi, että mahdolliset lapset ovat siinä iässä, etteivät he tarvitse vanhempaansa koko ajan. Myös oma paikka työelämässä on usein löytynyt, ja aikaa vapautuu omiin asioihin, kuten deittailuun.

– Sinkkuajasta kannattaa nauttia ja tavata monenlaisia ihmisiä. Mitä enemmän on kohtaamisia, sitä enemmän on myös mahdollisuuksia hyvien tyyppien tapaamiseen.

Pakkohaku päällä ei solmita tyydyttäviä suhteita. Rennolla, uteliaalla asenteella pääsee pidemmälle.

– Kannattaa rikkoa kaavoja ja kokeilla rohkeasti uutta. Liian tiukka haarukointi esimerkiksi kumppanin ikään, kotipaikkakuntaan tai kohtaamispaikkaan rajaa mahdollisuuksia, Uusiheimala huomauttaa.

Rakas voi löytyä somesta, lenkkipolulta tai vaikka kaupan kassajonosta, kun vain uskaltaa tehdä aloitteen.

– Torjutuksi tulemisen pelko estää aloitteellisuuden. Ellei itse uskalla lähestyä kiinnostavaa ihmistä pelätessään tämän olevan varattu, joku toinen uskaltaa, Uusiheimala kertoo.

”Tinderiä mollataan turhaan”

Uusiheimala löysi nykyisen miehensä Tinder-sovelluksen avulla.

– Tinderiä mollataan turhaan. Se leimataan usein vain seksinnälkäisten kohtaamispaikaksi. Mutta ilman akanoita ei ole jyviäkään. Ja sitä saa, mitä tilaa.

Kuvat kertovat ihmisestä vähintään yhtä paljon kuin sanat, ja tietyntyyppisillä kuvilla saa Tinderissä tietyntyyppisiä vastauksia.

– Jokaisessa meistä on useita puolia. Jos hakee kumppania netistä, sovelluksissa kannattaa käyttää monipuolisesti tuoreita, arjessa otettuja näpsäisyjä.

Uusiheimala on Larun kanssa samaa mieltä siitä, että voidakseen kertoa itsestään rehellisesti, pitää tietää, millainen ihminen itse on.

– Keski-iässä nainen voi nähdä itsensä tietämättään vain yhden roolin kautta, esimerkiksi yksinhuoltajana. Liian tiukka määrittely rajaa osumia, Uusiheimala sanoo.

Hyvät tyypit viedään nopeasti

Uusiheimala tapasi miehensä kasvokkain puolentoista viikon päästä ensimmäisestä yhteydenotosta. Pari vietti viikonlopun yhdessä.

– Olen nopea suhteissani enkä usko varovaisiin tunnusteluihin. Toisen ihmisen todelliset piirteet paljastuvat, kun viettää hänen kanssaan heti alussa tiivisti aikaa. Kukaan ei jaksa näytellä kokonaista viikonloppua putkeen.

Vaikka ero edellisestä kumppanista olisi tuore, se ei saa estää tutustumista uuteen, kiinnostavaan ihmiseen.

– Pitkästä parisuhteesta eroava ei hyppää suhteesta toiseen, sillä eroa on usein tehty monta vuotta, Uusiheimala huomauttaa.

Jos viihtyy mukavan ihmisen seurassa, ei kannata aikailla.

– Tässä iässä ei himmailla. Hyvät tyypit katoavat markkinoilta nopeasti.

Juttu on julkaistu Anna-lehden numerossa 32/2020.

X