Ihmiset ja suhteet

Tukholma haluaa olla sinkkuystävällinen kaupunki

Teksti: Anna.fi

Ruotsissa puhutaan jo sinkkuministeristä, ja sinkuille on myös avattu oma ruokakauppa.

Tukholma haluaa olla sinkkuystävällinen kaupunki

”Me sinkut emme voi hyvin tämän päivän yhteiskunnassa. Me tarvitsemme sinkkuministerin, joka on kiinnostunut meidän arkipäiväämme liittyvistä asioista”, vaati työtön lastentarhaopettaja Mona Lundin ruotsalaisessa sanomalehti Aftonbladetissa syyskuun alussa.

Vaikka länsinaapuri ei ihan ensimmäiseksi uutta ministeriä saisikaan, ovat tukholmalaiset pyrkineet huomioimaan yksineläjiä muilla tavoin. Södermalmilla on avattu sinkuille tarkoitettu ruokakauppa, Ice Nära, uutisoi Hufvudstadsbladet-lehti. Ainakin paikkavalinta on oikea, sillä ”Söderin” kodeista peräti 80% on sinkkutalouksia.

Ice Nära tarjoaa asiakkailleen pieniä ja valmiita ruoka-annoksia. Kauppiaan mukaan sinkut työskentelevät yleensä myöhään, eivätkä jaksa sen takia laittaa itse ruokaa. Ruoan valmistaminen yhdelle hengelle ei tule myöskään halvemmaksi kuin valmisruokien ostaminen, koska raaka-aineita täytyy ostaa niin isoissa erissä.

Valmisruokavalikoima on nuorekas: tarjolla on sushia, wokia, pasta- ja salaattiannoksia ja voileipiä. Hufvudstadsbladetin haastattelema ruotsalainen sinkkupoika oli kuitenkin sitä mieltä, että kaupan antimet olivat liian kalliita. Parikymppinen nuori mies oli sitä mieltä, että halvemmalla pääsee, kun laittaa omat sapuskansa ja säilöö ne pakkaseen.

Sinkkukaupan omistaja ei kuitenkaan meinaa tyytyä pelkkien sushi-kääryleiden myymiseen. Hän nimittäin suunnittelee ruokakauppaansa sinkkuiltamia, joissa alueella elävät yksineläjät voisivat tutustua toisiinsa. Ja mikäpä siinä, voisihan ruokakaupasta löytyvä romantiikka ollakin vaihtelua kapakkarintamalle!

Melkein puolet suomalaisista on ”sinkkuja”

Sinkut elivät mediassa lyhyen, mutta säkenöivän hetkensä vuosituhanteen vaihteessa. Juuri nyt sinkut eivät ole oikein muotia, minkä voi huomata lukemalla vaikkapa naistenlehtiä. Nyt Suomessa on vauvabuumi, hääbuumi ja parisuhdebuumi, ja vuonna 2004 Suomi onkin kovin saman näköinen kuin Matti Vanhanen, Raimo Sailas tai Jyrki Katainen: tavallinen, turvallinen ja perhekeskeinen.

Vaikka ydinperheiden onnea lehtien palstoilla hehkutetaankin, on syytä muistaa että sinkut eivät kadonneet mihinkään, vaikka lehdet lakkasivatkin heistä kirjoittamasta. HBL:n mukaan tänä vuonna helsinkiläisistä talouksista peräti 48,5 on sinkkutalouksia. Koko maassa luku on niinkin korkea kuin 39%.

Kaikki sinkut eivät vain ole meneviä parikymppisiä, vaan ”sinkkuja” ovat myös yksinäiset vanhukset ja eronneet keski-ikäiset äidit ja isät. Ehkä olisi syytä muistaa kaiken perhekeskeisyyden lomassa, että meitä on moneen junaan. Melkein puolet meistä aikuisista asuu yksin.

Lue Mona Lundinin mielipidekirjoitus Aftonbladetin verkkosivuilta.

Teksti: Tyyne Pennanen / A4 Media Oy (23.9.2004)
Lähde: HBL, 12.9.

X