Ihmissuhteet

Tunnista vaaran merkit: alistava kumppani haukkuu, arvostelee ja vähättelee – ja osaa käyttää puolisonsa heikkouksia hyväkseen

Alistava puoliso voi olla aluksi hurmaava, mutta todellisuudessa hän käyttää kumppaninsa heikkouksia hyväkseen. Alistaminen voi hiipiä parisuhteeseen myös vaivihkaa. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä ovat alistavan parisuhteen vaaran merkit.

Teksti:
Katri Koskinen
Kuvat:
Istock

Toisen alistaminen saattaa hiipiä parisuhteeseen salakavalasti, jopa vuosien jälkeen. Alistaminen voi myös vuorotella parisuhteessa.

Alistava puoliso voi olla aluksi hurmaava, mutta todellisuudessa hän käyttää kumppaninsa heikkouksia hyväkseen. Alistaminen voi hiipiä parisuhteeseen myös vaivihkaa. Kysyimme asiantuntijalta, mitkä ovat alistavan parisuhteen vaaran merkit.

Haukkumista, arvostelemista, mitätöintiä, vähättelyä... Alistaminen parisuhteessa ilmenee tyypillisesti henkisenä väkivaltana sekä toisen itsetunnon ja oman minän nujertamisena.

Alistavaa kumppania voi olla kuitenkin vaikea tunnistaa. Alkurakkauden huumassa mahdolliset vaaran merkit voivat jäädä kokonaan huomaamatta – tai sitten kumppanin kaikki hyvät ja huonot puolet eivät ole vielä pulpahtaneet esiin.

Myös lähipiirin varoitukset saattavat kaikua rakastuneella kuuroille korville.

– Alistetut usein kertovat kokeneensa kumppanin olleen suhteen alussa erityisen huomioiva, mikä tuntui toisaalta epätodelliselta ja samalla puoleensavetävältä, Terapiatalo Nosteen psykoterapeutti Minna Kivimäki kuvailee.

Liian hyvää ollakseen totta? Alistava puoliso saattaa olla suhteen alkumetreillä erittäin huomioiva, mutta myös painostava. Hän osaa myös hakeutua heikoilla olevan seuraan.
Liian hyvää ollakseen totta? Alistava kumppani saattaa olla suhteen alkumetreillä erittäin huomioiva, mutta myös painostava. Hän osaa myös hakeutua heikoilla olevan seuraan.

Kumppanin alistava käyttäytyminen etenee usein vähitellen ja luottamusta rakentaen. Alistajalla on taito napata haaviinsa herkkä tai rikkinäinen henkilö.

– Alistajat ovat usein niitä, jotka osaavat käyttää parisuhteen alussa kumppanin heikkouksia ja herkkyyttä hyväkseen.

Kivimäen mukaan alistaja voi esimerkiksi luvata auttaa sellaisissa asioissa ja tilanteissa, jotka ovat suhteen toiselle osapuolelle vaikeita tai haastavia.

– Jos toisella on edellisestä suhteesta lapsia tai hankala ex-puoliso, alistaja saapuukin paikalle valkoisella ratsullaan ja voi luvata toiselle kuun taivaalta. Tai jos toisella on taloudellisesti hankalaa, saattaa alistaja luvata auttaa häntä rahallisesti. Tavoitteena on saada toisen luottamus heti, etteivät epäilyksen kellot ala soida.

Alistava kumppani osaa käyttää toisen heikouksia hyväkseen ja saattaa ensin luvata kuun taivaalta – tavoitteena on saada toisen luottamus.

Mistä alistavan kumppanin tunnistaa?

Mistä alistavan kumppanin voi sitten tunnistaa heti suhteen alkumetreillä? Psykoterapeutin mukaan on olemassa muutamia hälytysmerkkejä, jotka kannattaa ottaa vakavasti.

– Esimerkiksi liian nopeasti etenevä parisuhde on hyvä hälytysviesti, jota on syytä kuunnella. Silloin on hyvä ilmaista kumppanilleen, että haluaa edetä hitaammin. Mikäli kumppani ei tätä hyväksy tai alkaa uhkailla erolla, voi kyseessä olla alistaja, Kivimäki sanoo.

Alistavalta kumppanilta voi puuttua myös itsenäisen asumisen taitoja, ja hän saattaa kiirehtiä parisuhteesta toiseen.

– Tällöin alistaja tarvitsee kumppanin hyvän elämän puitteiden toteuttamiseen. Alistaja ei osallistu oma-aloitteisesti tai neuvottelunkaan jälkeen esimerkiksi kotitöiden jakamiseen ja tekemiseen, Kivimäki kuvailee.

Mitkä ovat alistavan parisuhteen hälytysmerkit?

Alistaminen parisuhteessa voi ilmetä henkisenä, taloudellisena, sosiaalisena ja fyysisenä väkivaltana.

Alistaja saattaa vaatia kumppaniltaan asioita, joihin toinen ei ole halukas tai valmis. Vaatimukset voivat myös muuttua painostukseksi ja lopulta pakottamiseksi.

Alistajan vuorovaikutustavat voivat olla niin ikään poikkeukselliset: hän saattaa olla esimerkiksi erittäin utelias ja kysellä paljon kumppaniltaan, mutta kertoa itsestään hyvin niukasti. Hän ei kerro omasta historiastaan, itsestään tai menoistaan, jotta ei antaisi toiselle ”aseita” itseään vastaan.

Selvä vaaran merkki on, jos puoliso rajoittaa kumppaninsa elämää tai toimintaa voimakkaasti yhdessä tai useammassa asiassa.

–  Pidemmässä parisuhteessa yksi hälyttävä merkki on kumppanilla ilmenevä äkillinen, suuri muutos käytöksessä – ystävällisestä tuleekin pelottava, Kivimäki sanoo.

Muutos käytöksessä voi tapahtua myös yhteenmuuton, avioitumisen tai lapsen syntymän jälkeen. Esimerkiksi uusi työ, opiskelu tai kotoa poissaoleminen voi herättää kumppanissa mustasukkaisuutta, joka voi johtaa käytöksen muuttumiseen.

– Mikäli havaitsee joutuvansa miettimään ja välttelemään puheitaan, tekemisiään tai muutoin muuttamaan käytöstään puolisonsa käytöksen vuoksi, on hyvä pysähtyä miettimään, onko alisteisessa parisuhteessa, Kivimäki summaa.

Mikä ajaa alistamaan toista?

Alistamisen moottorina voi toimia alistajan huono itsetunto, jota hän pyrkii pönkittämään muita alistamalla.

– Samalla hänen ei tarvitse ottaa vastuuta omista tekemisistään, kun hänen mielestään kumppani on syypää mahdollisiin ongelmiin, Kivimäki sanoo.

 Alistava kumppani voi kamppailla huonon itsetunnon kanssa. Alistaminen voi myös vuorotella parisuhteessa.
Alistava kumppani voi kamppailla huonon itsetunnon kanssa.

Toisaalta kyse voi olla myös lapsuudessa, esimerkiksi omilta vanhemmilta, tai muista sosiaalisista suhteista opituista käyttäytymismalleista.

– Alistaja on ollut koulukiusattu tai häntä voidaan parastaikaa kiusata tai hyljeksiä esimerkiksi työyhteisössä, mikä sitten heijastuu omaan parisuhteeseen, Kivimäki selittää.

Paremman käyttäytymismallin tai kokemuksen puuttuessa henkilöllä ei ole työkaluja tai keinoja toimia toisin, eikä apua ole välttämättä koskaan edes tarjottu oman käyttäytymismallin korjaamiseksi.

– Ja koska parisuhteessa on kaksi osapuolta, voi kummassakin kumppanissa olla tekijöitä, joiden vuoksi on ajauduttu alistaja-alistettu-vuorovaikutuskierteeseen, Kivimäki pohtii.

Lue myös: Väheksytkö kumppaniasi tiedostamatta sitä itse – tunnista vaaran merkit

Miten alistetuksi tulemisesta voi selvitä?

Jos kokee tulevansa parisuhteessaan alistetuksi, psykoterapeutti kehottaa keskustelemaan asiasta kumppanin kanssa. Olisi myös hyvä, jos oma lähiverkosto tietäisi, mitä tällaisessa suhteessa on meneillään.

Jos rakentava keskustelu ei tuota tulosta tai tilanne on jo jatkunut pidempään, voi apua hakea vertaistukiryhmistä sekä yksilö- tai ryhmäterapiasta. Se voi antaa alistetulle osapuolelle vahvuutta tehdä omia ratkaisujaan, kuten esimerkiksi eropäätöksen.

Myös pariskunnan yhteiset käynnit pariterapiassa voivat olla avuksi.

– Terapiassa on tärkeää keskittyä syyttelyn sijaan kummankin kokemuksen kuulluksi tulemiseen ja siihen, mikä suhteessa on sellaista, mikä kummankin mielestä toimii ja mitä halutaan jalostettavan lisää, Kivimäki sanoo.

Terapia voi olla myös mahdollisuus lähteä rakentamaan aiempaa parempaa parisuhdetta.

– On tärkeää muistaa, että kaksivärinen omena näyttää erilaiselta riippuen siitä, kummalta puolelta sitä katsoo. Eli kummankin tarina ja kokemus tapahtumista ovat yhtä tärkeitä ja yhteinen tahtotila toivotusta muutoksesta voi johtaa uudenlaiseen vuorovaikutustilanteeseen, jossa kumpikin voi kokea olevansa turvassa ja alistamaton.

Lue myös:

Näin naiset itse kertovat kokemastaan väkivallasta: ”En tahdo kenenkään kokevan samaa kuin minä ja lapseni”

”Lasteni katse muutti kaiken” – kolme naista kertoo, miten he saivat voimaa jättää väkivaltaisen kumppaninsa

Jyrki Lehtolan kolumni: Miksi kukaan ei puhu alistetun vaimon puolesta?

X