Missä mennään, kun kumppani ilmoittaa erosta kirjeessä tai tekstiviestillä? On aika hämmentävää, kun järkevänä ja luotettavana pidetty ihminen eroaa puolisostaan lähettämällä tälle tekstiviestin tai jättämällä kirjeen pöydälle. Jätetyille tilanne tulee usein kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Tyly ero

– On oma ihmislajinsa, joka lähtee kotoaan yön hiljaisuudessa. Painaa oven kiinni eikä selitä mitään. Nämä ihmiset saattavat ottaa joskus 15 vuoden kuluttua yhteyttä lapsiinsa ja silloin kertoa, etteivät halunneet loukata ketään. Yleensä he ovat miehiä, kertoo psykologi ja parisuhdekouluttaja Kari Kiianmaa.

Niin jätetty kuin koko ympäristökin on tyrmistynyt. Ilmassa leijuu suuri kysymys: miksi? Kiianmaa arvelee, että taustalta löytyy kahdenlaisia syitä.

– Teko voi olla kosto. Onhan sellainen tapa jättää hyvin julma. Syynä voi olla vaikkapa toisen uskottomuus.

Toinen syy saattaa olla lähtijän halu välttää voimakkaita tunnereaktioita.

– Hän on todennäköisesti sellaista rationaalista ihmistyyppiä, jonka mielestä tunteet ovat pelottavia ja hankalia. Hän pelkää kontrollin menettämistä ja kenties aivan hyvässä uskossa ajattelee, että näin vältetään paha mieli. Varmasti se on myös primitiivireaktio. Lapsi panee silmänsä kiinni, kun ei halua kohdata ikävää ja pelottavaa asiaa, ja tässä aikuinen toimii samoin.

Kun ei kohtaa eron kipeyttä, se ikään kuin menee ohi kevyemmin.

– Erossa jättäjällä on kova syyllisyys. Tällaisella keskustelemattomuudella voidaan myös välttää syyllisyyden kohtaamista. Kun ympäristö miettii, miten tuo vakaana ja luotettavana pidetty ihminen voi käyttäytyä parisuhteessa noin vastuuttomasti ja epäluotettavasti, on jättäjä omasta mielestään hyvinkin looginen ja järkevä. Valitettavasti ihmissuhteita ei voi hoitaa kuin bisnestä tai hallintoa.

Erosta tarpeetonta tuskaa

– Jätetyllä on oikeus kuulla syy, miksi toinen haluaa lähteä. Ero romahduttaa jätetyn itsetunnon. Jättäjä ei usein tule ajatelleeksi, että toinen ajattelee itsessään olleen jotain vikaa. Usein lähtijälle hänen oma muuttumisensa on se todellinen syy lähteä. Monta kertaa jättäjät toivovat, että jätetty pärjäisi hyvin, ja tarjoavat jopa ystävyyttä. Se ei vain oikein saa vastakaikua siinä tilanteessa. Olisi hyvä, että ihmiset tietäisivät, miten ero tulee hoitaa, ettei siitä koituisi tarpeetonta tuskaa.

Kun ero tulee yllättäen yksipuolisena ilmoituksena, voi se repiä rakkaushaavan, jota on vaikea parantaa. Luottamus ihmissuhteisiin menee. Siksi edessä voi olla uusia eroja.

– Ei uskalleta enää läheisyyteen. Varjellaan itseään, ja siitä seuraa epäaitoutta uusissa suhteissa.

Ilmoitusluonteinen ero, jossa jätetty ei saa selityksiä eikä omaa suunvuoroa, voi herättää tarpeen kostaa.

– Olisi tärkeää, että jätetty saisi työstää tilannetta luotettavassa ilmapiirissä, joka ei provosoisi vihaa ja kostoa. Naisille on tyypillistä, että yhdessä ystävättärien kanssa möyhitään eroa ja lähtijää tavalla, joka ruokkii katkeruutta. On toki hyvä, että saa purkaa vihaa, mutta sekin voi vääristyä. Jotkut alkavat yhdessä lähettää kirjeitä lähtijän työpaikalle, soitella ystäville ja sukulaisille ja kertoa, millainen roisto jättäjä oikein on. Miehet taas saattavat vihassaan toimia väkivaltaisesti. Valitettavan yleistä on se, että lapsia käytetään koston välikappaleina. Tilanne pitäisi saada nopeasti hallintaan, ettei siitä kehity sukupolvia kestävää ongelmaa.

Yhteiskunta ei juuri tue erojen rauhanomaista hoitamista.

– Lainsäätäjä on tehnyt eron ilmoitusasiaksi, mutta ei elämä ole niin rationaalista. Sosiaalitoimi järjestää lasten huoltajuutta. Valitettavasti sillä puolella ei kouluteta työntekijöitä tarpeeksi näihin hyvin herkkiin tilanteisiin. Käytännössä lasten etu ei tule huomioiduksi.

Seura 1.10.2004

Yhtyneet Kuvalehdet Oy / Teksti: Marja Aalto

X