Ihmiset ja suhteet

Työmatkalukemisen seksikäs oppimäärä

Teksti: Anna.fi

Oikealla kirjavalinnalla voi saada miehen: Lue bussissa vaikkapa ”The Between Boyfriends Bookia” – ja miehet tietävät sinun olevan vapaa.

Työmatkalukemisen seksikäs oppimäärä

Edessä bussimatka: 20 minuuttia kotoa töihin ja töistä kotiin. Jos hiljentymisen perinne ei tunnu läheiseltä ja haluat laittaa ajatuksesi jonnekin muualle kuin vastaantulijoiden vaatteisiin – tarvitset luettavaa. Mutta minkälaista?

Löytyisikö apu niistä lukemattomista ilmaisjakelulehdistä, joita ajelehtii bussien penkeillä? Harmi vain, että taso rassaa: esimerkiksi kolumnistien enemmistö tuntuu usein aloittavan kirjoittamisen kymmenen minuuttia ennen deadlinea. Parasta antia lehdissä ovat yleisönosastot, mutta niidenkin kansanomainen camp jaksaa hymyilyttää korkeintaan kerran kuussa.

Haku päällä?

Kannattaa siis kokeilla kirjaa. Työmatkakirjakirjan tulee olla tarpeeksi pieni ja kevyt (fyysiseltä painoltaan), että sitä jaksaa kantaa mukana. Ei kannata valita kirjaa liian provosoivalla kannella tai nimellä. Kirjaa pitäisi voida lukea sivistyneimmän ystävän nähden, sukulaisten nähden ja sitten sen pitäisi olla vielä hyvää lukemista.

Ei pidä myöskään väheksyä sitä tosiasiaa, että kirjan valinnalla voi lähettää tärkeitä viestejä ympäristölleen. Sinkkuelämää-sarjan käsikirjoittajan Cindy Chupackin mainion kolumnikokoelman ”The Between Boyfriends Book” takakannessa lukee isolla: ”Luettavaksi julkisesti – niin miehet tietävät sinun olevan vapaa”.

Englanninkieliset kirjat ovatkin siitä hyviä, ettei vieressä käytävä keskustelu häiritse niin paljon lukemista. Lisäksi muut eivät ala yhtä helposti lukemaan olkasi ylitse.

Ei liian addiktoivaa

Toki vieraalla kielellä luettaessa menetetään tietty osa kirjan voimasta. Parhaiten niin voinee lukea jännäreitä. Niissä pääpaino on yleensä juonessa ja ihmisissä, ei kielessä tai hienovaraisissa detaljeissa.

Työmatkajännäri tai -dekkari ei saa olla liian jännittävä tai addiktoiva, koska silloin lukemisen keskeytyminen harmittaa liikaa ja pahimmassa tapauksessa ajaa aseman ohi. Olen nähnyt junissa luettavan Da Vinci -koodia, addiktoivan kirjallisuuden viimeisintä mestariteosta, mutta sen lukijoille voi tulla töissä keskittymisvaikeuksia.

Juonenkäänteiden tulee olla tarpeeksi nopeita, niin että vartinkin matkan aikana ehtii tapahtua jotain. Liian pitkiin pukeutumisen kuvauksiin tai filosofeinteihin ei jaksa keskittyä heti aamulla eikä raskaan työpäivän jälkeen.

Novellit tai runot taas vaativat niin keskittynyttä huomiota, ettei sitä työmatkalla jaksa kirjalle antaa.

Itse olen saanut matkustusiloa aavistuksen verran korkeakirjallisten jännäreiden parissa, kunhan kirjalliset arvot eivät ole pois vetävyydestä ja nopealukuisesta kielestä. Esimerkiksi Colin Harrisonin miehisen tyylitellyt post-noir trillerit sopivat hyvin matkoille, samoin Mark Costellon Bag Men.

Myös vanhemmat kirjat sopivat yllättävän hyvin junaan. Viime kesänä luin junamatkoilla Wilkie Collinsin ”The Moonstonea”, jota pidetään joskus maailman ensimmäisenä salapoliisiromaanina.

Apua, seksiä!

Mutta entä dekkareiden ja muiden genrekirjojen inhoajat? Moni sivistynyt ihminen pitkästyy kuoliaaksi rikosten ja yliluonnollisen tapahtumien parissa. Olen suositellut David Lodgen sivistyneen keveitä juoniromaaneja, kuten Therapy tai Thinks…

Tosin Lodgen kirjoissa on usein yksi tai kaksi vaikuttavaa intiimiä kohtausta, joiden lukeminen ihmisjoukossa voi olla kiusallista. Niiden kohdalla kannattaa siirtyä Metro-lehden kolumneistihin ja jatkaa kirjaa kotona. Liian hyvät seksikohtaukset ovatkin työmatkakirjojen vahvin eiei.

Hyvä työmatkakirja on usein brittiläisen kohtuullinen: fiksu muttei nerokas, yllätyksellinen muttei järkyttävä, tunteellinen muttei intohimoinen, aina perussympaattinen – vähän niin kuin joku BBC:n laatusarja.

Teksti: Kyösti Niemelä / A4 Media Oy (31.3.2005)

Ellien Ps.

Lue näitä liikenteessä:

Ihmissuhteita

Cindy Chupack: The Between Boyfriends Book
Candace Bushnell: 4 Blondia
Melissa Bank: Nyt nappaa

Jännäreitä

Mark Costello: Bag Men
Colin Harrison: Manhattan Nocturne, Break and Enter (miehille) Charles Dickens: Edwin Droodin arvoitus Wilkie Collins: Valkopukuinen nainen, The Moonstone Sujata Massey: Rei Shimura -kirjat (naisille)

Muuta

David Lodge: Therapy, Thinks…
Jonathan Coe: Konnien klubi & The Closed Circle, What a Carve Up!
Nick Hornby: Poika, Hyvät ihmiset
Monica Ali: Brick Lane
Janet Malcolm: In the Freud Archives

X