Ihmiset ja suhteet

Unelmien miestä etsimässä

Teksti:
Anna.fi

”Ei vain ole ketään naimakelpoisia miehiä!” huudahtaa tuskastunut kolmekymppinen nainen täpötäydessä ravintolassa, ja vieressä istuvat naiset nyökyttelevät. Kuitenkin ennen ravintolaan saapumista naiset ovat tavanneet lukuisia miehiä, joilla ei ole ollut sormusta vasemmassa nimettömässä. Esimerkiksi aloittelupaikan baarimikko, taksikuski ja heidät pöytään ohjannut tarjoilija ovat kaikki vapaita miehiä.

Unelmien mies

Näitä miehiä naiset eivät kuitenkaan edes rekisteröi, ei vaikka kukaan naisista ei mainitsisi miehen työtä tai asemaa tärkeänä parinvalintakriteerinä. Tärkeintähän on että mies on rehellinen ja lämmin ja luotettava? Ja aikaansaava, ja älykäs ja siisti ja itsenäinen ja kykenee läheisyyteen? Pystyy sitoutumaan, mutta ei ole mikään mustasukkainen hullu?

Mikä saa parisuhteesta haaveilevat sinkkunaiset ohittamaan tapaamansa vapaat miehet? Mitä vanhemmaksi nainen tulee, sitä kattavammin hän osaa kertoa minkälaisen miehen hän rinnalleen haluaa. Kokemukset aiemmista parisuhteista ja omien elämäntapojen muovautuminen perusteinaan nainen voi luetella lonkalta kymmeniä kriteereitä unelmiensa siipalle. Vaikka mieltymyslistaa ei aktiivisesti ajattelisikaan, se on läsnä, kun nainen arvioi kohtaamiansa miehiä.

Ravintolaesimerkki on David M. Bussin teoksesta Halun evoluutio – ihmisen pariutumisstrategiat. Buss ei pyri osoittamaan, että naiset olisivat tiedostamattaan vallan- ja rahankipeitä, vaan sen, että se, mitä kuvittelemme etsivämme, ei välttämättä ole lainkaan samaa kuin se, mihin kiinnitämme huomiota. Tiedostamattaan nainen saattaa aina kohdistaa katseensa ravintolan tyylikkäimmin pukeutuneimpaan mieheen, vaikka periaatteessa olisikin sitä mieltä, että vaatteilla tai ulkomuodolla ei ole mitään merkitystä. Sen jälkeen, kun vetovoimainen mies on vilahtanut näköpiirissä, on nukkavierumpi mies jo valmiiksi altavastaajan asemassa. Hän saakin sitten olla hervottoman hauska, lämmin ja upea, jotta muisto alfa-uroksesta haihtuisi.

Listoilla lisäarvoa?

Mitä siis tehdä, jos järkemme ohjaa meitä yhteen suuntaan ja libido toiseen? Onko mitään hyötyä listata unelmamiehen ominaisuuksia, jos vaatimusten tiedostaminen tekee mahdottomaksi kohdata ketään, joka niitä täyttäisi?

Omien mieltymyksien listaaminen on kaksipiippuinen juttu. Omien vaatimuksien tiedostaminen voi säästää ajanhukalta ja sydänsuruilta, mutta toisaalta listalle on saattanut eksyä vaatimuksia, jotka eivät palvele lainkaan sopivan kumppanin löytämistä. Hyviltä kuulostavien kriteerien sisältöä ei olekaan miettinyt loppuun asti, mutta niitä käyttää silti arvioidessaan parisuhteen mahdollisuutta.

Monen naisen vaatimuksiin kuuluu vaikkapa akateemisuus, sopiva ikä tai teeskentelemättömyys. Mitä nämä sitten tarkoittavat? Haetaanko akateemisuudella eli korkeakouluopinnoilla jotain taetta siitä että mies on aikaansaapa ja älykäs? Akateemisuus kun ei ole todiste kummastakaan. Tarkoittaako sopiva ikä samanikäistä tai paria vuotta vanhempaa? Miksi nuorempi tai vanhempi tuntuu vieraalta? Tarkoittaisiko sopivan ikäisyys toivetta siitä että toinen olisi samanlaisessa elämäntilanteessa ja tämän arvot olisivat samat? Entäs teeskentelemättömyys?

Moni nainen hurmaantuu kohteliaisuuksiin ja mieheen joka muuntaa käytöstään seurueen mukaan. Nainen huomaakin ahdistuvansa suorapuheisuudesta ja miehen tavasta kohdella kaikkia samalla rempseällä tavalla. Toivoisiko nainen salaa että mies ei olisi aivan niin teeskentelemätön?

Osittain nainen saattaa listata myös ominaisuuksia, joita itse asiassa toivoisi itselleen. Sohvalla viihtyvä nainen kertoo haluavansa tavata urheilullisen miehen, jotta tämä kiskoisi naisenkin ulos liikkumaan. Joskus unelmamiehessä on kyse ihastumisesta kuvaan: nainen on aina unelmoinut itse univormupukuisen miehen rinnalle muodostamaan näyttävän parin – siitä huolimatta että naisen pasifistiseen maailmankuvaan armeija sopii todella huonosti.

Listalle kannattaakin valita ominaisuuksia jotka tuntee läpikotaisin. Jos itse tietää varmasti haluavansa lapsia, huijaa vain itseään jos tapailee miestä, joka on ilmoittanut ettei missään nimessä tahdo isäksi. Vanhemmuuden lisäksi parisuhteen erityiskysymyksiä on monissa suhteissa raha ja päihteidenkäyttö. Nämä ovat seikkoja, joihin oma suhtautuminen on hyvä selvittää.

Lue omia ajatuksiasi, älä miehen!

Sen sijaan että pyrkisi analysoimaan toisen läpikotaisin, kannattaa pikemminkin seurata omia tuntemuksiaan. Jos tapailuvaiheessa keskittyy lukemaan toisen ajatuksia, todellinen kohtaaminen jää tapahtumatta ja saattaa huomata seurustelevansa vieraan ihmisen kanssa. Nainen saattaa olla listansa kanssa kuin etsivä, joka koettaa löytää todisteita Sen Oikean olemassaolosta.

”Petterillä on koira. Sehän on hyvä merkki. Pystyy sitoutumaan ja tykkää hoivata, eikö niin?” nainen tarkastaa ystävättäriltään.

Totuus kun voi olla se että koira on jäänyt Petterille edellisessä erossa, eikä hän ole siihen kiintynyt muutoin kuin mahdollisuutena tavata ex-tyttöystävää.

Mihin sitten voi luottaa jos omien vaatimusten listaaminen ei tuota tulosta? Huomio kannattaa kiinnittää omiin ominaisuuksiin toisen seurassa. Huolimatta siitä minkälainen toinen on, onko minulla lämmin, hyvä ja hauska olo hänen seurassaan? Vai onko minulla olo että joudun alituiseen miettimään mitä sanon jotta kiinnostaisin häntä? Tylsistyttääkö hän minua? Onko minulla epämääräinen olo, aivan kuin en luottaisi häneen?

Jos huomaa muodostavansa lauseen: ”Meillä on todella hauska ja hyvä olla yhdessä, mutta se ei voi toimia, koska… ”, on syytä pysähtyä miettimään miten lausetta jatkaa. Suhde ei voi toimia jos lause jatkuu sanoilla ”hän ei aio erota vaimostaan” tai ”en koskaan tahtoisi harrastaa seksiä hänen kanssaan”, mutta suhde voi kukoistaa vaikka ”hän on minua lyhyempi” tai ”hän ei osaa puhua englantia lainkaan”.

Kasvavatko vaatimukset iän myötä?

Kun biologinen kello raksuttaa, naisen olettaisi laskevan vaatimuksiaan. Kuitenkaan näin ei – onneksi – käy. Vaatimuksista luopuminen tarkoittaisi kertyneen ihmissuhdekokemuksen hukkaan heittämistä. Nainen on itsenäisesti eläessään oppinut itsestään yhtä ja toista ja on pelkästään fiksua soveltaa tätä tietoa parinvalinnassa.

Jos nainen kaavailee perheen perustamista, miehen on täytettävä vastuullisen vanhemman kriteerit. Nainen on siinä määrin äiti jo ennen kuin on saanut ensimmäistäkään lasta, että tajuaa että pienokaiselle on taattava turvallinen ja tasapainoinen kasvuympäristö. Kun pelissä on vain oma viihtyvyys, miehen sitoutumisella arkeen ei ole niin suurta merkitystä. Mutta kun kehissä on täysin avuton ihmisen taimi, sitä toivoo että mies, jonka kanssa vastuun kasvatuksesta jakaa, ei ole täysin avuton tai toistaitoinen.

Olisi kuitenkin syytä puhua vaatimuksien tarkentumisesta niiden lisäämisen sijaan. Ollakseen vastuullinen kumppani ja mahdollisten jälkeläisten hyvä isä, miehen ei tarvitse olla täydellinen. Monet naiset saattavat alitajuisesti pelätä vakiintumisen köyhdyttävän heidän sosiaalisen elämänsä ja äitiyden vievän heiltä heidän nuoruutensa ja vetovoimansa.

Parinvalinnasta muodostuukin kauppasopimus, jossa nainen luopuu mahdollisuudesta tavata joku toinen, vartalostaan ja sosiaalisista riennoista saadakseen kumppanin. Jos nainen sisäisesti pelkää, että hän vaimona ja äitinä on vähemmän naisellinen tai kiinnostava ihminen, miehen on parasta olla hurmaavaa, jotta moinen hinta kannattaisi maksaa. Loputon kriteerilista saattaa muodostua keinoksi pysyä sinkkuna ja siten jollain tapaa yhä nuorena naisena, jolle kaikki on vielä mahdollista.

Entäs naiset jotka eivät halua äideiksi? Miksi heidänkin pariutumisensa on yhtä hankalaa? Samalla kun nainen on mieltynyt ajatukseen itsenäisestä elämästä ilman lapsia, sitoutumiskynnys on saattanut kasvaa. Nainen saattaa perustella haluaan elää ilman lapsia vaikkapa toiveellaan säilyttää elämässään spontaanien valintojen mahdollisuus. Jos vaalii tätä mahdollisuutta omassa elämässään, ei välttämättä lähetä sitoutumishaluisia signaaleja ympäristöönsä.

Toiseksi, minkälainen mies toteuttaisi tämän naisen toiveet? Sellainen, joka lähtisi naisen ehdotuksen mukaisesti maailmanympärysmatkalle? Vai samanlainen itsellinen eläjä, joka lähtisi yhtä spontaanisti toiseen suuntaan?

Tapaa tuleva bestman

Ihmisillä on mielikuva siitä miten rakastuminen tapahtuu: että vain kohtaa toisen ja saman tien tietää että tässä on nyt Hän, jota olen odottanut. Odottaminen ja kaihoaminen ovat kuitenkin omiaan siirtämään ajatukset pois nykyhetkestä – tulevaisuudessa liihottava mieli ei ole läsnä eikä kohtaaminen ole silloin edes mahdollista. Sen sijaan, että lähtee kotoansa toivoen kiihkeästä että löytäisipä tänään Herra Oikean, kannattaa ilmoittaa itselleen että tapaa varmasti monia, mielenkiintoisia ihmisiä. Rakastetun kaipuu saattaa aiheuttaa ehdottomuuden, joka on hyvin torjuvaa.

Ihmisten kohtaaminen on äärimmäisen harvoin ajan haaskausta ( känniset öykkärit sikseen), joten vaikka sinua tanssimaan pyytänyt mies ei saisikaan sukkia pyörimään jaloissasi, älä vaivu epätoivoon. Voi olla että hänen paras ystävänsä on sinun tuleva miehesi.

Tiia

X