Ihmissuhteet

Unohda erokliseet! Erokirjailija Heli Thorén: ”Ero voi olla elämän paras asia”

Toimittaja-kirjailija Heli Thorén kirjoitti eroprosessistaan kirjan. Hänen mielestään monet erokliseet voi lennättää romukoppaan.

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Colourbox, Cozy Publishing

Toimittaja-kirjailija Heli Thorén kirjoitti eroprosessistaan kirjan. Hänen mielestään monet erokliseet voi lennättää romukoppaan.

Ero ei ole häpeä

”Eroa ei yleensä nähdä hyvänä asiana. Monesti ajatellaan, että ero on epäonnistuminen, noloa, häpeällistä, elämän raskain tapahtuma ja huono juttu. Surullista eroaminen toki on, mutta se voi olla myös hyvä asia, jopa elämän isoin ja paras tapahtuma. Se voi avata ovet uuteen maailmaan, joka voi olla paljon kauniimpi kuin entinen. Meidän sukupolvemme on jo ehkä ymmärtänyt tämän, mutta vanhemmilla ihmisillä tästä voi edelleen olla hyvin erilainen käsitys.

En silti puhu sen puolesta, että pitäisi erota helpommin. Ihmiset varmasti eroavat liiankin helposti. Suhdetta kannattaa yrittää korjata. Jos ero kuitenkin tulee, täytyy siitä pyrkiä tekemään paras mahdollinen.”

Lue myös: Ero voi olla elämäsi paras päätös

Eron sujuvuus ei ole kumppanista kiinni

”Voit itse päättää, tuleeko erostasi hyvä vai huono. Monet puolustautuvat sanomalla, että erosta ei tule hyvää, sillä exä on niin vaikea. Hyvä ero ei kuitenkaan ole ex-kumppanista kiinni – vaan sinusta itsestäsi.

Jos koet, että elämäsi on aivan karmeaa, on loppupeleissä omissa käsissäsi, mitä asialle teet. Täytyy ymmärtää, että ratkaisun avaimet parempaan oloon ja levollisempaan elämään ovat sinulla itselläsi. Ei ole tekosyitä. Se on mielestäni hyvin lohdullista, mutta tavallaan hyvin raakaa.”

Lue myös: Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu

Uudet kumppanit eivät pilaa välejä

”Minulla on siinä mielessä onnellinen tilanne, että lasteni isä on ollut halukas työstämään ja käymään eroprosessiamme läpi yhdessä. Meillä on hyvät välit, voimme kummatkin toimia vanhempina ja olemme edelleen perhetiimi. On hienoa, jos näin on, mutta se ei ole välttämätöntä eron kannalta.

Kuulen ihmisiltä juuri nyt aika usein, että ’no, kyllä teillä nyt menee hyvin, mutta odotas vaan, kun uudet kumppanit tulevat mukaan kuvioon’. Tällä hetkellä mietin ja olen jollain tasolla hieman jännittynytkin siitä, miten tässä asiassa tulee käymään.

Uskon kuitenkin, että uudet kumppanit eivät tuhoa kaikkea hyvää. Se tulee olemaan vain yksi eroklisee muiden joukossa. Asia riippuu kuitenkin vain meistä ja siitä, miten uusiin kumppaneihin suhtaudumme. Ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa, jolla asiat menevät.

Olen tehnyt päätöksen, että otan uuden ihmisen perheeseeni ja opettelen välittämään hänestä, kuten välitän muistakin perheenjäsenistä tai sukulaisista. Kaikki on kuitenkin itsestä kiinni.”

Lue myös: Perhejuhlat eron jälkeen – Näin kaikilla on hauskaa yhdessä

Heli Thorén

Heli Thorénin (kuvassa) päiväkirjamerkintöihin pohjautuva Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta (Cozy Publishing) ilmestyy 25.9.2015.

Lue lisää:

Nämä 10 ongelmaa aiheuttavat avioeron – ratkaise ne! Älä jaa seksitarinoita, älä stalkkaa eksääsi – Näin vältät Facebook-mokat eron jälkeen
Eka kerta eron jälkeen: Mainettaan parempi laastarisuhde

X