Erokirjan kirjoittanut Heli Thorén kumoaa erokliseet: ”Hyvä ero ei ole ex-kumppanista kiinni"
Ihmissuhteet

Unohda erokliseet! Erokirjailija Heli Thorén: ”Ero voi olla elämän paras asia”

Toimittaja-kirjailija Heli Thorén kirjoitti eroprosessistaan kirjan. Hänen mielestään monet erokliseet voi lennättää romukoppaan.
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: Colourbox, Cozy Publishing

Ero ei ole häpeä

”Eroa ei yleensä nähdä hyvänä asiana. Monesti ajatellaan, että ero on epäonnistuminen, noloa, häpeällistä, elämän raskain tapahtuma ja huono juttu. Surullista eroaminen toki on, mutta se voi olla myös hyvä asia, jopa elämän isoin ja paras tapahtuma. Se voi avata ovet uuteen maailmaan, joka voi olla paljon kauniimpi kuin entinen. Meidän sukupolvemme on jo ehkä ymmärtänyt tämän, mutta vanhemmilla ihmisillä tästä voi edelleen olla hyvin erilainen käsitys.

En silti puhu sen puolesta, että pitäisi erota helpommin. Ihmiset varmasti eroavat liiankin helposti. Suhdetta kannattaa yrittää korjata. Jos ero kuitenkin tulee, täytyy siitä pyrkiä tekemään paras mahdollinen.”

Lue myös: Ero voi olla elämäsi paras päätös

Eron sujuvuus ei ole kumppanista kiinni

”Voit itse päättää, tuleeko erostasi hyvä vai huono. Monet puolustautuvat sanomalla, että erosta ei tule hyvää, sillä exä on niin vaikea. Hyvä ero ei kuitenkaan ole ex-kumppanista kiinni – vaan sinusta itsestäsi.

Jos koet, että elämäsi on aivan karmeaa, on loppupeleissä omissa käsissäsi, mitä asialle teet. Täytyy ymmärtää, että ratkaisun avaimet parempaan oloon ja levollisempaan elämään ovat sinulla itselläsi. Ei ole tekosyitä. Se on mielestäni hyvin lohdullista, mutta tavallaan hyvin raakaa.”

Lue myös: Millainen on hyvä ero? Lue asiantuntijan haastattelu

Uudet kumppanit eivät pilaa välejä

”Minulla on siinä mielessä onnellinen tilanne, että lasteni isä on ollut halukas työstämään ja käymään eroprosessiamme läpi yhdessä. Meillä on hyvät välit, voimme kummatkin toimia vanhempina ja olemme edelleen perhetiimi. On hienoa, jos näin on, mutta se ei ole välttämätöntä eron kannalta.

Kuulen ihmisiltä juuri nyt aika usein, että ’no, kyllä teillä nyt menee hyvin, mutta odotas vaan, kun uudet kumppanit tulevat mukaan kuvioon’. Tällä hetkellä mietin ja olen jollain tasolla hieman jännittynytkin siitä, miten tässä asiassa tulee käymään.

Uskon kuitenkin, että uudet kumppanit eivät tuhoa kaikkea hyvää. Se tulee olemaan vain yksi eroklisee muiden joukossa. Asia riippuu kuitenkin vain meistä ja siitä, miten uusiin kumppaneihin suhtaudumme. Ei ole olemassa mitään tiettyä kaavaa, jolla asiat menevät.

Olen tehnyt päätöksen, että otan uuden ihmisen perheeseeni ja opettelen välittämään hänestä, kuten välitän muistakin perheenjäsenistä tai sukulaisista. Kaikki on kuitenkin itsestä kiinni.”

Lue myös: Perhejuhlat eron jälkeen – Näin kaikilla on hauskaa yhdessä

Erogurun vinkit vastaeronneelle

Heli Thorén jakoi kanssamme itse hyväksi havaitsemansa vinkit.

Helli itseäsi

”Koen, että kaikkein tärkeintä hirveän kriisin keskellä on muistaa tehdä joka päivä jotain, mistä tulee itselle hyvä mieli tai hyvä olo. Se voi olla vaahtokylpy, saunan lämmittäminen, juoksulenkillä käyminen, jäätelön syöminen tai kirjan lukeminen. Kaikkein isoimmankin kivun keskellä on tärkeää keksiä juttuja, joilla itseään voi helliä.”

Tukeudu ystäviisi

”On tärkeää, että olet yhteydessä ihmisiin ja saat puhua erosta. Itse huomasin eron jälkeen, että minulle tuli halu soittaa ex-puolisolleni niin ikävän, vihan kuin surunkin takia. Vältä sitä ja soita mieluummin jollekin ystävällesi. Itselläni oli luottoystävä, jonka kanssa olimme sopineet, että linjat ovat auki 24/7. Hänelle soitin välillä itkien ja välillä huutaen.”

Pidä ex-kumppaniin mahdollisimman vähän yhteyttä

”Tämä voi tuntua alussa vaikealta varsinkin silloin, jos on yhteisiä lapsia. Ihan alkuun kontakti on kuitenkin vähennettävä minimiin, jotta pääsee irti toisesta. Mitä vähemmän toisesta kuulee, sen helpompaa irrottautuminen on. Ei tekstiviestejä! Jos on pakko viestitellä lasten takia, vältä hymiöitä ja ylimääräisiä lauseita. Mieti ennen viestin laittamista, onko sinulla ihan oikeasti asiaa – vai ainoastaan ikävä. Itse keksin alkuun ikäväni takia viestittelyä vaativia asioita vaikka kurahousuista.”

Muista, että kuljet kohti parempaa

”Erotessa tuntuu, että minulla on niin paha olla ja olen niin surullinen, ettei minulle ikinä tule parempi olo. Vaikka jotkut kertovat eron jälkeen tuntevansa helpotusta, uskon surun olevan silti vääjäämätön asia. Täytyy muistaa, että mikään tunne tai mikään aikakausi ei ole ikuinen. Koko ajan kuljetaan kohti parempaa, helpompaa ja kevyempää. Vaikka alkuun tuntuisi, että hengittäminenkin on vaikeaa, niin asiat helpottuvat kyllä.”

Lue myös: Erosivatko vanhempasi vasta nyt? Näin selviät vanhempiesi avioerosta aikuisiällä

Heli ThorénHeli Thorénin (kuvassa) päiväkirjamerkintöihin pohjautuva Ehjäksi – kertomus hyvästä erosta (Cozy Publishing) ilmestyy 25.9.2015.

Lue lisää:

Nämä 10 ongelmaa aiheuttavat avioeron – ratkaise ne!
Älä jaa seksitarinoita, älä stalkkaa eksääsi – Näin vältät Facebook-mokat eron jälkeen

Eka kerta eron jälkeen: Mainettaan parempi laastarisuhde

X