Marianna Stolbow
"Meillä elää sukupolvesta toiseen todella voimakas kaikessa pärjäävän naisen perintö", sanoo Marianna Stolbow.
Ihmissuhteet

Uusi Ensitreffit alttarilla -asiantuntija Marianna Stolbow tutki tarkkaan hakijoiden aiemmat erot: ”Se voi vaikuttaa kumppanin valintaan”

Miksi naiset ovat parisuhteessa usein hoivaajia? Osaavatko naiset tehdä paremmin montaa asiaa yhtä aikaa? Ensimmäistä kertaa Ensitreffit alttarilla -ohjelmassa mukana oleva asiantuntija Marianna Stolbow vastaa väittämiimme naiseudesta ja parisuhteesta.
Teksti: Anniina Nirhamo Kuvat: MTV, video Anniina Nirhamo

Ensitreffit alttarilla -ohjelman viidennelle kaudelle liittyy mukaan uusi asiantuntija, parisuhdekouluttaja Marianna Stolbow.

Marianna kertoo, että ensimmäinen reaktio ohjelman pareja muodostettaessa oli, että ihmisiä on ihan hurjasti. Loppua kohden näkemys kuitenkin selkeytyi ja parien muodostaminen meni kivasti.

Eroasiantuntijana työskennellyt Stolbow kiinnitti hakijoiden haastatteluissa huomiota erityisesti siihen, mistä he olivat aiemmissa suhteissaan jääneet paitsi ja miten he olivat käsitelleet aiemmat eronsa.

– Usein ihmiseltä itseltään hämärtyy se, millaisia aiemmat parisuhdekokemukset ovat olleet. Se voi vaikuttaa kumppanin valintaan esimerkiksi sillä tavalla, että tulee korvanneeksi uudella parisuhteella aiempia kokemuksia.

Pyysimme Mariannaa vastaamaan Totta vai tarua -juttusarjamme parisuhdetta käsitteleviin väittämiin.

Naiset tarvitsevat enemmän ihailua kuin miehet.

Ihailua tarvitsevia on sekä naisia että miehiä. Monet sanovat, että uskoton ihminen on vain niin hurmaava, että hän vetää kärpäspaperin lailla muita puoleensa. Todellisuudessa pettäjä on niin epävarma, että tarvitsee ihailua. Jotkut tarvitsevat koko ajan sitä, että he ovat jonkun mielestä haluttavia, ihania ja kääntävät pään.

Se liittyy siis huonoon itsetuntoon, joten kiinnitetään huomiota siihen, kuinka paljon ihailemme pieniä tyttöjä ja poikia kotona tasapuolisesti.

Naiset analysoivat tunteitaan koko ajan.

–  Ei pidä paikkaansa. Törmään usein työssäni tilanteisiin, joissa mies sanoo, että olisi halunnut mennä pariterapiaan, mutta vaimo ei halunnut, koska hän pärjää itsekin.

Meillä elää sukupolvesta toiseen todella voimakas kaikessa pärjäävän naisen perintö, mikä johtuu historiastamme. Ajatus siitä, että meillä olisi tietyntyyppiset, taitavasti tunteistaan puhuvat naiset, on myytti.

Meillä on yhtä lailla miehiä, jotka ovat hoitaneet perheessä puhumisen ja naiset mykkäkoulun. Kun perheitä lähdetään oikeasti avaamaan sukupolvesta toiseen, ne näyttävät aika erilaisilta kuin tässä kliseessä.

Parisuhteessa naiselle on varattu hoivaajan rooli.

Jos tyttöä pienenä palkitaan siitä, että pitää huolta sisaruksistaan  tai vielä pahempaa, huolehtii vanhempiensa tarpeista hän tulee valitsemaan itselleen hoivattavan kumppanin. Joka ikinen meistä valitsee kumppanin sen perusteella, mistä meitä on lapsena palkittu.

Jos meitä rakastettiin ja kehuttiin siitä, että pidimme sisaruksista huolta, tietenkin haemme sellaisen ihmisen, jolta saamme rakkautta hoivaamalla. Silloin meihin myös takertuvat sitä tarvitsevat tyypit.

Hoivaajan rooli syntyy naisille usein siis siksi, että tyttöjä on perinteisesti kiitelty siitä roolista lapsena. Samoin tyttöjä kiitellään ylivastuullisuudesta, ja silloin heistä kasvaa naisia, jotka hoitavat kaiken.

Aluksi olemme innoissamme siitä roolista, koska se on tuttu ja turvallinen. Muutaman vuoden päästä sitä roolia ei välttämättä enää jaksa. Silloin, jos parisuhdetta tahdotaan jatkaa, molemmilla osapuolilla täytyy olla motivaatio kohdallaan.

Jos molemmat ajattelevat, että pitkä parisuhde on heille lähtökohtaisesti parempi tapa elää arkea kuin vaihtaa viiden vuoden välein suhdetta, heillä on motivaatiota ottaa muutos vastaan. Silloin muutoksen kestää, ja on utelias näkemään sen.

Me kaikki muutumme elämämme aikana monta kertaa. Siksi aina sanonkin, että ainoastaan Ensitreffit alttarilla -ohjelman ihmiset eivät mene tuntemattoman kanssa naimisiin, vaan jossain määrin me kaikki.

Ne ihmiset, joilla on todella pitkä parisuhde, voivat katsoa taaksepäin ja nähdä, että kyllä tuo siemen ja ydin oli tuossa ihmisessä, mutta se on tosi paljon muuttunut. Niille ihmisille, joilla on hyvä itsetunto, se ei aiheuta kitkaa parisuhteessa. Se ei pelota tai hätkähdytä.

Nainen etsii isänsä kaltaista miestä.

Rakastumme sellaiseen ihmiseen, joka rakastaa meitä samoin keinoin kuin saimme kotona rakkautta.

Naiset osaavat miehiä paremmin tehdä montaa asiaa yhtä aikaa.

Ei asioita voi näin sukupuolittaa. Onhan se fakta, että jos olet hoitanut kolmen pienen lapsen kanssa suuren osan kotihoidosta, siinä joutuu sumplimaan montaa asiaa. En hetkeäkään epäile, etteivät isät voi olla yhtä taitavia. Se on se elämäntilanne, joka opettaa.

Katso videolta, mitä Marianna Stolbow vastaa viimeiseen kysymykseen.

Ensitreffit alttarilla 5. kausi AVAlla tiistaisin klo 21.
X