Ihmiset ja suhteet

Vääntöä vauvakiloista

Teksti: Anna.fi

PuntarillaNaisen ulkonäkö muuttuu raskauden myötä ja kasvaneen vatsan lisäksi kiloja kertyy usein muuallekin vartaloon. Miten mies kokee rakkaansa ulkonäön muuttumisen? Ellit jututti kahta pariskuntaa ja kokosi parisuhdeterapeutin vinkit avuksi ulkonäkökeskusteluun.

Leikkimielistä kuittailua

Terhi, 28,  ja Ville, 27,  ovat seurustelleet teini-ikäisistä asti. Hääkellot soivat heille pari vuotta sitten, ja viime syyskuussa syntyi perheen tytär. Raskauden aikana Terhin paino nousi 29 kiloa, joista kymmenen kiloa on jäljellä vielä puoli vuotta synnytyksen jälkeen.

Suorapuheinen pariskunta myöntää, että leikkimielinen huomauttelu toisen ulkonäöstä kuuluu heidän suhteeseensa.

”Mulla on aina ollut pömppövatsa, en ole ikinä ollut mikään laiheliini. Ville pottuili jo ennen raskaaksi tulemistani, että voisin vähän laihduttaa ja kiinteyttää”, Terhi kertoo. Hän kuitenkin sanoo joskus ottavansa Villen hyväntahtoisetkin huomautukset piikittelynä.

”En mielestäni pottuillut silloin heti raskauden jälkeen, vaikka kysyinkin jo neuvolassa, et milloin voi ostaa punttiskortin synnytyksen jälkeen”, Ville hymähtää.

Ville on aina ollut aktiivinen urheilija ja harrastanut monia eri lajeja golfista jääkiekkoon. Terhi kertoo olleensa ennen sohvaperuna. Nykyisin hän yrittää laihduttaa seuraamalla syömisiään ja pyrkii harrastamaan liikuntaa, kuten kävelyä, joka päivä.

”Se ainakin miehenä ärsyttää, jos toiselle tulee kiloja, mutta hän ei viitsi tehdä mitään. On normaalia, että raskauden aikana tulee ja jääkin vähän ylimääräistä. Mutta sen ylimääräisen ei tarvitse jäädä viideksi vuodeksi”, Ville sanoo.

Hyllyvä suo ja madallettu perä

Reilun 12 vuoden yhteiselon aikana kumpikin on tottunut toisen suoraan puhetyyliin. Joskus jutut menevät kuitenkin yli äyräiden.

”Ville puhuu välillä törkeästi. Sanoilla on helppo loukata. Esimerkiksi kaverien luona kuittailu ei ole kivaa”, Terhi huokaa.

”Mutta kommentoin huumorilla”, Ville huomauttaa. ”En sano suoraan, että olet läski. Mä keksin jotain nimityksiä, kuten hyllyvä suo sun mahasta tai madallettu perä. Ei se varmaan tunnu niin pahalta kuin se, jos sanoisin, että vitsi sun perä on iso. Ja pottuilethan säkin mulle takaisin.”

”Joskus mä saatan ruveta huutamaan ja itkemään pottuilun takia, tai sanon, että etsi sitten joku parempi, joku laiheliini”, Terhi kertoo. ”Mutta en mä Villen kanssa olisi, jos hän sättisi ja haukkuisi mua koko ajan. Olen itsekin tosi kriittinen. Tiedän kyllä, että mulla on tällaista hyllykkälöllyä. En ole ikinä ollut täysin tyytyväinen itseeni.”

Terhi kertoo kaipaavansa Villeltä enemmän kehuja ulkonäöstään. Ville myöntää kehumisen jääneen vähiin. Kumpikaan ei olisi valmis muuttamaan itseään vain toisen takia.

”Yhdenkään miehen takia en laihduta. Jos mä laihdun ja laihdutan, teen sen ihan itseni takia. Jos Ville kokisi, että mussa pitäisi kovasti jotain muuttaa, eikä hän voisi muuten elää kanssani, se olisi sitten hänen ongelmansa”, Terhi toteaa.

Nuori äiti ei tällä hetkellä pidä itseään viehättävänä. Siitä huolimatta petipuuhat kiinnostavat häntä jopa enemmän kuin ennen raskautta. ”Ville on mun mielestä tosi seksikäs. Tosin kyllähän mäkin voin kuittailla sille, että ennen oli sikspäk, nykyisin on mäyräkoira”, Terhi sanoo.

”Tai pikemminkin tynnyri”, Ville naurahtaa.  

VatsaEi stressiä painosta

27-vuotiaat Jani ja Tiina ovat pitäneet yhtä reilun yhdeksän vuoden ajan. Häitään he tanssivat ensi kesäkuussa. Pariskunnan esikoinen syntyi joulukuun lopussa vuonna 2005, ja seuraavan lapsen laskettu aika on tämän vuoden syyskuun alussa.

”Raskauden aikana oli kiva seurata, miten maha kasvaa. Ei Tiina ole loppujen lopuksi paljoa muuttunut vuosien aikana. Hiukset vaan ovat vähän lyhentyneet”, Jani kertoo.

Tiina on asiasta eri mieltä: ”On sitä painoakin tullut. Olin tosi hoikka silloin kun aloimme seurustella. Nyt on 25 kiloa enemmän kuin silloin.”

Tiina sanoo lihoneensa raskauden aikana 30 kiloa, joista puolet on vielä jäljellä. Tosin ennen raskautta hän oli juuri laihtunut 17 kiloa. Tiina toteaa, että painonnousu on hänestä hieman häiritsevää.

”On se, varsinkin kun sisareni ovat hoikistuneet raskauden jälkeen samoihin mittoihin kuin ennen, elleivät laihtuneet enemmänkin. Mutta en ole hirveää stressiä ottanut siitä.”

Jani on suhtautunut vaimonsa muuttuneeseen olemukseen lempeästi. ”Olen yrittänyt olla hyvin positiivinen. En ole moittinut, eikä mielestäni moitittavaa ole ollutkaan. En ole passittanut dieettikerhoon”, hän hymähtää.

Ovista tulee mahtua

Jani ja Tiina eivät osaa suoraan nimetä mitään ulkonäkömuutosta, joka johtaisi varmasti eroon.

”Jos toinen lihoisi tosi paljon, pitäisi varmaan yhdessä alkaa harrastaa liikuntaa ja hommata vaikka se koira”, Jani pohtii. ”Ulkonäön merkitys on loppujen lopuksi aika pieni. Kyllä parisuhteessa merkkaa muut jutut.”

”Vaikka onhan sitä mukava katsella hyvännäköistä kroppaa”, Tiina lisää, luo ihailevan silmäyksen mieheensä ja jatkaa: ”Mulla ei ole mitään valittamista.”

Millaista palautetta Tiina toivoisi mieheltään, jos Jani haluaisi jotain hänessä muuttaa?

”Palautteen tulisi olla sellaista, että se enemmänkin kannustaisi ottamaan itseään niskasta kiinni ja tekemään jotain”, Tiina pohtii.

Kehuja Janin ja Tiinan parisuhteessa ei ulkonäöstä liiemmin satele.

”En loppujen lopuksi hirveästi edes kaipaisikaan kehumista. Ehkä siksi, että tiedän, mitä Jani ajattelee: ettei häntä haittaa tämä mun paino, joka on enemmänkin ongelma minulle”, Tiina toteaa.

Janin mielestä Tiinan paino ei tosiaan ole ongelma: ”Vielä sä mahdut kuitenkin ihan kaikista ovista ja pärjäät. Et ole lähelläkään mitään semmoista, ettei niin olisi.”

Parisuhdeterapeutin vinkit

Parisuhde- ja seksuaaliterapeutti Teija-Liisa Ranta kertoo, että mahdollisuus puhua vaikeistakin asioista on hyvän ja avoimen parisuhteen merkki. Mutta miten sanoa toiselle, ettei ole tyytyväinen tämän ulkonäköön?

”Kumppanille voi sanoa, että minusta lihomisesi tuntuu ikävältä, mutta rakastan sinua ja haluan olla yhdessä kanssasi”, Ranta sanoo.

Hän neuvoo parisuhteen molempia osapuolia pohtimaan, miten hoitaa ja rakastaa itseään, jotta olisi rakastettava ja haluttava kumppani.

”Aina ei voi ajatella, että minut on hyväksyttävä juuri tällaisena kuin olen. Miehen tulee tietysti antaa synnyttäneelle naiselle aikaa ja kannustaa häntä. Ulkonäköasiat ovat tavattoman isoja asioita. Kaikilla on toiveena kelvata sellaisena kuin on.”

Ulkonäköä katsotaan jo kumppania valittaessa. Jos ulkonäön merkitys suhteessa kasvaa kohtuuttoman suureksi, on varsinainen ongelma ulkonäön sijaan jossain muualla. ”Tällaisissa tapauksissa minua alkaa kiinnostaa arvostelevan osapuolen oma historia. Miksi ulkonäkö on näin keskeinen asia?”

Ranta toteaa, että joskus parisuhteessa puretaan omaa epävarmuutta kumppaniin. ”Parisuhteessa ollaan peilinä toinen toiselle. Joskus arvostelemme oikeasti itseämme arvostellessamme toista.”

Hän kehottaa tarvittaessa hakeutumaan terapeutin vastaanotolle. ”Hakekaa rohkeasti apua, jos ette pysty keskustelemaan. On vaikea ottaa esille sitä miksi voi huonosti parisuhteessa, mutta se on lopulta palkitsevaa.”

Meri Liukkonen

X