Ihmiset ja suhteet

Vasta keski-ikä antoi rohkeuden olla naisen kanssa – Lue Ellan tarina

Teksti: Anna.fi

Ella myönsi vasta keski-iän kynnyksellä, ettei sängyssä nukkuva mies ollut koskaan vetänyt häntä puoleensa. Hän halusi naisia. Mikä sai Ellan odottamaan näin kauan ennen kuin hän uskalsi kohdata oman seksuaalisuutensa?

Anna, ihmissuhteet, naisen rakkaus naiseen

Se kesäilta muutti kaiken. Ella, 42, lähti viettämään iltaa kavereidensa kanssa. Hän oli elänyt kymmenen vuotta heterosuhteessa ja oli kolmen lapsen äiti, kunnes tapasi ravintolan terassilla Marin. Ella ihastui. Kun hän aamuyöllä kömpi kotiin, avomies Kari oli eteisessä vastassa. Ella ei halunnut odottaa aamuun, vaan istutti Karin alas sanoen, että nyt täytyy jutella.

– Kun kerroin, että emme voi olla enää yhdessä, Kari luuli, että minulla on toinen mies. Sanoin, että en tule enää koskaan olemaan parisuhteessa miehen kanssa, sillä se olisi väärin molempia kohtaan. Pamautin, että jos joskus seurustelen, kumppanini on nainen, Ella kertoo.

Ella ei ole ainoa nainen, joka on keski-iässä jättänyt heterosuhteen ja lähtenyt naisen matkaan. Ilmiö nousi otsikoihin, kun näyttelijät Minna Haapkylä ja Joanna Haartti liitettiin yhteen. Minnalla oli takanaan pitkä avioliitto näyttelijä Hannu-Pekka Björkmanin kanssa, ja heillä on kaksi yhteistä lasta. Lisäksi Seiska-lehden tietojen mukaan entinen kansanedustaja Merikukka Forsius kihlasi viime keväänä naisopettajan, vaikka onkin aiemmin ollut naimisissa Hjallis Harkimon kanssa. Mikä saa naisen kääntämään kelkkansa vasta aikuisiällä?

Mitä minä haluan?

Keski-ikäisenä avautuva kaapinovi ei ihmetytä seksuaaliterapeutti Aune Karhumäkeä.

– Kun lapset ovat kasvaneet, on tilaa miettiä, mitä minä haluan ja tahdon elämältäni. Olenko jo kokenut ja saavuttanut kaiken, mistä olen haaveillut?

Keski-ikäisen vanhemmat ikääntyvät, ja sen myötä moni alkaa tiedostaa, että omakin aika on rajallinen. Lisäksi tässä elämänvaiheessa on yleistä, että itsetunto on vahvistunut niin paljon, että voi jo uskaltautua elämään oman näköistä elämää huolimatta siitä, että kaikki eivät hyväksy sitä. Aikakin on – normeista huolimatta – sallivampi kuin ennen.

– Nykyään seksuaalinen suuntautuminen ei ole kiveen hakattu, vaan sen ajatellaan joustavan elämänkaarella, Karhumäki sanoo.

Seksuaalisen suuntautumisen vaihtaminen näin myöhään voi silti tuntuu yllättävältä. Voiko rakkaus samaan sukupuoleen leimahtaa yhtäkkiä vai ovatko omat mieltymykset olleet aina tiedossa?

– Moni on aina tiennyt oman seksuaalisen identiteettinsä. Kaapista tulemista voi silti hidastaa se, että on halunnut noudattaa oletuksia ja normeja. Monet jäävät kaappiin ainiaaksi, sillä normatiivinen elämä on tarpeeksi tyydyttävää, Karhumäki selittää.

Hänen mukaansa jotkut saattavat rakastua kuin puulla päähän lyötynä samaa sukupuolta olevaan, vaikka eivät olisi ajatelleet sen olevan mahdollista. He voivat olla todella hämmentyneitä siitä.

– Joillekin voi riittää vain yksi ihminen, joka saa toteamaan oman seksuaalisuutensa joustavuuden. Se ei tarkoita sitä, että kaikki naiset kiinnostaisivat, tai että miehet olisivat lakanneet kokonaan kiinnostamasta.

Marin vetovoima kesäterassilla ei tullut Ellalle yllätyksenä. Jo 15-vuotiaana hän oli miettinyt, mikä häntä vaivaa.

Koulukaverit olivat tehneet listaa koulun kuumimmista pojista, mutta Ella ei ollut tuntenut vetoa vastakkaiseen sukupuoleen. Kaksikymppisenä hän tiesi, miksi ei ollut yrittänyt etsiä poikaystävää koulun bileissä. Hän piti naisista. Vanhemmat kuitenkin odottivat, että Ella löytäisi kumppanikseen miehen, eikä hän halunnut tuottaa heille pettymystä. Hän tukahdutti tunteensa ja alkoi seurustella miehen kanssa. Suhde kesti pari vuotta, kunnes Ella ei kyennyt enää jatkamaan sitä. Elämä tuntui teeskentelyltä.

Haluan perheen

Vaikka Ella ei tuntenut vetoa miehiin, hän halusi äidiksi. Hän ei keksinyt äitiyteen mitään muuta reittiä kuin heittäytyä uudestaan yhteen miehen kanssa, joten kolmekymppisenä hän alkoi seurustella Karin kanssa. Kari oli turvallinen ja luotettava mies, josta tulisi vielä hyvä isä. Ella uskoi, että ajan kuluessa hän sopeutuisi heterosuhteeseen.

Pariskunta sai kolme lasta. Kari oli tyytyväinen suhteeseen, ja Ella pystyi teeskentelemään ja uskottelemaan itselleen, että voi suhteessa hyvin. Kun kaverit hehkuttivat omia miehiään kertoen, miten he lenkkeilevät yhdessä, Ella tajusi, että hänen elämänsä oli aivan toisenlaista. Hän ei halunnut liikkua Karin kanssa julkisilla paikoilla ja pelkästään samassa asunnossa oleminen oli ajoittain tukalaa.

– En tuntenut seksuaalista vetoa Kariin, ja seksi tämän kanssa tuntui häpäisevältä, Ella muistelee.

Kymmenen vuoden kuluttua Ella teki inventaariota elämästään. Voisiko hän olla onnellisempi? Hän tajusi, ettei hänen ole mitään järkeä elää koko loppuelämäänsä piilotellen todellisia tunteitaan.

Jäädäkö vai lähteäkö?

Useat naiset ovat kertoneet Karhumäelle, että oman seksuaalisuuden kohtaamisessa tuskallisinta on epäröintivaihe. Siinä käydään läpi samoja asioita kuin missä tahansa erossa. Ovatko nämä kestäviä tunteita vai kuvittelenko vain? Kumpaa kuuntelen, tunnetta vai järkeä?

Ristiriitaa voi aiheuttaa myös se, että kumppanuuteen perustuva rakkaus omaan mieheen ei ole välttämättä kuihtunut. Naiset voivat olla myös huolissaan siitä, että puoliso kuvittelee koko yhteisen historian olleen valhetta.

Myös Ellalle epäröinnin aika oli vaikeaa, sillä hän aavisti Karin reagoivan voimakkaasti. Kun Ella yöllä kertoi asiasta, Kari toimi juuri niin, miten Ella oli ajatellut. Hän tivasi raivoissaan, miksi Ella oli pimittänyt noin ison asian häneltä.

– Ymmärsin, että hän tunsi itsensä salailuni vuoksi petetyksi, mutta tuntui silti pahalta, kun hän sanoi, että lasten ei ole enää tervettä tervettä asua kanssani. Hänen mielestään kasvattaisin heidät kieroon, Ella kertoo.

Karin reaktio ei yllätä Karhumäkeä. Hän kertoo, että miehet voivat tuntea syyllisyyttä ja riittämättömyyttä. He saattavat kokea olevansa miehinä niin vastenmielisiä, että kumppanin on täytynyt lähteä naisen matkaan. Myös Kari koki tilanteen kolauksena omaa miehuuttaan kohtaan.

– Eron jälkeen Karilla oli hirveä tarve kertoa, kuinka monilla treffeillä oli käynyt ja kuinka hänellä riittää vientiä, Ella kertoo.

– Yritin selittää, että ei hänessä ole miehenä mitään vikaa, ja vakuuttelin, että hän varmasti löytää uuden kumppanin.

Välit poikki

Seksuaalisen suuntautumisen muuttuminen aikuisiällä ei ole välttämättä asia, josta voi mainita naapurille ohimennen lähikaupan kassajonossa. Miten se kannattaa ottaa esiin? Karhumäen mukaan on fiksua miettiä, mitä kertoo kenellekin ja mihin tahtiin, jotta muiden mielipiteet eivät vaikuta liikaa omaan päätökseen. Kyse on kuitenkin hyvin intiimistä prosessista.

Omia vanhempiaan ei tarvitse suojella, mutta jos tietää asian olevan heille vaikea, sen kanssa kannattaa olla hienotunteinen. Joskus esimerkiksi äiti saattaa sanoa, että älä nyt vaan kerro tätä isällesi, sillä hän ei kestä uutista. Sellainen saattaa luoda ikäviä salaisuuksia perheen sisälle, Karhumäki sanoo.

Kerrottuaan asiasta Karille Ella meni jännittyneenä äitinsä luokse. Kun äiti kuuli asiasta, hän luuli, että Ella teki tahallaan hänelle kiusaa. Erosta hän oli tyytyväinen, sillä hän ei ollut koskaan pitänyt Karista.

– Äiti sanoi, että älä vaan puhu lesboudesta julkisesti, ettei hän joudu häpeämään, Ella kertoo.

Ella neuvoi äitiään etsimään vertaistukea, mutta tämä vain toisteli sitkeäsi, että kyllä sinä jonain päivänä löydät vielä miehen itsellesi.

– Katkaisin välit äitini kanssa, sillä en kestänyt hänen tuomitsevaa asennettaan.

Ystävät puolestaan ottivat asian hyvin vastaan. Heille oli pääasia, että Ella on onnellinen.

Erosta on nyt vuosi, mutta lapsilleen Ella ei ole puhunut eron todellisista syistä vielä mitään. Hän antaa heidän huomata asian itsekseen. He tietävät, että Ellan naisystävä Mari on heidän äidilleen tärkeä, sillä tämä vierailee lapsensa kanssa heillä usein.

– Kuopus totesi yhtenä päivänä, että sinä taidat rakastaa Maria, sillä te halailette niin paljon.

Karhumäen mukaan lapset osaavat yleensä ottaa asian hyvin vastaan, mikäli vanhemmat pystyvät kertomaan heille järkevästi tunteistaan. Lapset vaistoavat salailun, ja puhumattomuudessa on tulkinnanvaraa.

– Heille voi kertoa vain vähän kerrallaan, ja heidän voi antaa itse huomata, minkälainen tilanne äidillä on.

Nautinnollista elämää

Sisäisen äänen kuunteleminen kannatti. Nyt Ellasta tuntuu kuin vanne ympäriltä olisi löystynyt, ja hän pystyy vapautuneesti nauttimaan elämästään. Prosessi oli loppujen lopuksi paljon helpompi kuin hän oletti. Välit Karin kanssa ovat taas kunnossa, sillä tämä on vähitellen hyväksynyt Ellan ratkaisun.

Äiti ei ole hyväksynyt Ellan seksuaalisuutta vieläkään. Hän toitottaa, että tarvitsee aikaa sen ymmärtämiseen. Välirikko ei harmita Ellaa. Nyt hän on ainakin saanut äidissä esiin luonteenpiirteen, joka on ollut aiemmin piilossa.

– Ehkä äiti ei ole koskaan hyväksynyt minua, Ella sanoo.

Ellan, Karin ja Marin nimet muutettu.

Teksti: Elisa Hurtig
Kuvat: Bulls Press

Anna 25-26/2014

X