Ihmiset ja suhteet

Vauvajuhlassa suihkutetaan äitiä

Teksti: Anna.fi

Amerikkalaisen baby shower -perinteen suomalaisversio on vauvajuhla. Synnytykseen valmistautuvan äidin lahjomis- ja hyvänäpitotapahtuma on joillekin jo perinne, mutta jenkkimallin ”vauvasuihkun” sijaan voisi puhua ”äitisuihkusta”.

Vauvajuhlissa suihkutetaan äitiä

Muuan ystäväpiiri aloitti vauvajuhlien vieton kymmenisen vuotta sitten. Silloin heistä ensimmäinen oli raskaana, ja kaikki muut halusivat kokoontua ihmettelemään tätä mystistä tilaa. Tuleva äiti oli 21-vuotias.
”Emme edes tienneet amerikkalaisten vauvasuihkuista mitään. Se, että joku saa vauvan oli vain kaikille niin uusi ja jännittävä asia, että sitä oli syytä juhlia”, Henna, 30, kertoo.

Nykyään porukalla on lapsia jo iso liuta. Hennalla itsellään on kaksi lasta, 6- ja 1-vuotiaat pojat.

Vauvajuhlat pannaan pystyyn, kun synnytykseen on aikaa kuukauden verran. Jo ensimmäisissä juhlissa aloitettiin oma traditio, jota aiotaan jatkaa niin kauan kuin näihin juhliin vielä on syytä.

”Kirjoitimme jokainen lapulle sen henkilön nimen, jonka uskoimme olevan joukon seuraava synnyttäjä. Laput suljettiin kirjekuoriin, ja ne avattiin vasta seuraavissa vauvajuhlissa. Kuorien avaus on edelleen juhlien kohokohta”, Henna selittää.

Ruokaa, viiniä ja kirjekuoria

Hennalle itselleen tuli yllätyksenä, että tuo seuraava äiti oli hän itse. Vielä kummallisempaa oli, että aika monet ystävät olivat veikanneet juuri häntä.
”Niin, olihan minulla tietysti parisuhde… Tai sitten olin kovaan ääneen sanonut, että haluan vauvan!”

Joskus saattaa käydä niinkin, että pikkujalkojen tepsutusta on uumoiltu sellaiseen kotiin, jossa todellisuudessa päädytään eroon ennen seuraavia vauvajuhlia. Kaveripiirissä kaikki kuitenkin tuntevat toisensa hyvin. Harhaan osuneet arvailut eivät koskaan ole aiheuttaneet traagista tunnelmaa.

Hennan ja kavereiden vauvajuhlat eivät sopisi niille, jotka eivät raskausaikana halua ajatellakaan alkoholia. Näissä kemuissa nimittäin tarjotaan aina ruoan lisäksi viiniä.

”Ruoka on tietysti jotain naisellista, kuten keittoa ja salaattia. Viiniä on oltava ehdottomasti, ja joskus jopa kohotetaan aluksi kuohuviinimalja.”

Luonnollisestikaan viinin nauttiminen ei ole humalahakuista. Ne siemailevat, joille maistuu. Vauvajuhlat järjestetään aina jonkun muun kuin raskaana olevan kotona. Päätähden ei tarvitse vääntää sapuskoja eikä siivota.

Varpajaisten terapeuttinen vastine

Lahjat ovat tietysti tärkeällä sijalla. Pakettien availua seurataan kaikkien voimin. Amerikkalainen baby shower tarkoittaa valtaisia tavarajuhlia, joiden perinteinen ajatus on lahjoittaa perheelle – uuden uutukaisena – koko se loputon hoitovälineistö, jonka nyytti tarvitsee. Hennan ja kumppaneiden kekkerit eroavat amerikkalaisversiosta tässäkin suhteessa: vauvajuhlassa suihkutetaan äitiä.

”Lahjat ovat yleensä lähinnä äidille. Varsinkin jos kyseessä on jo naisen toinen tai kolmas lapsi, ei hirveästi ostella vauvanvaatteita TAI muuta vauvakamaa.”
Hyvä lahja voi olla vaikkapa tyylikäs mutta huippukätevä imetyspaita, jonka kohtalokkaan mustasta etuosasta saa näppärän luukun kautta maitovarastot esiin.

Vauvajuhlien vakio-ohjelmistoon on liittynyt myös jokin vuosi sitten alkanut valokuvaperinne: vauvajuhlassa otetaan yhteiskuva, jossa näkyvät edellisten juhlien jälkeen syntyneet vauvat sekä tietysti kulloisenkin odottajan vatsa.

”Ollaan pidetty tapana, että vauvat otetaan mukaan, mutta isompia lapsia välttämättä ei. Saahan ne tulla, mutta sitten on hässäkkääkin paljon”, Henna tuumaa.

Porukan kokoonpano on satunnaisesti uudistunut. Perusrunko on sama, mutta Hennakin on pyytänyt joskus jonkun uuden mukaan. Miehet eivät tähän selkeästi naisten ja vauvojen juhlaan mahdu.

”Onhan tässä sellainen syvempi ajatus taustalla, että tämä naisten oma juhla on miesten varpajaisten terapeuttinen vastine.”

Teksti: Sini Saaritsa / A4 Media Oy (25.11.2004)

X