Ihmiset ja suhteet

Vauvojen nettisivut

Teksti: Anna.fi

Kun perheeseen syntyy odotettu vauva, voivat vanhemmat uhmata välimatkoja kaukaisiin sukulaisiin ja ystäviin perustamalla ihkaomat kotisivut.

Vauvojen nettisivut

Nyt on tuoreilla vanhemmilla lähes rajattomat mahdollisuudet toteuttaa kliseinen mutta aito toiveensa: jakaa onnensa – kirjaimellisesti – koko maailman kanssa.

Verkossa surffailija löytää halutessaan helposti tiensä mitä hersyvimmän hempeille tai rätsäkän reippaille vauvojen saiteille. Perheen nukkaposkisen tulokkaan kuvan löytää yleensä jo etusivulta ja ”galleriasta” tai muusta kuva-arkistosta paljastuu lisää ihastuneita otoksia kuvateksteineen. Toisilla sivuilla linkit johtavat vauvalehtien tai vaippafirmojen sivuille, toisilla saa klikkaamalla eteensä valtaisan pitkät synnytyskertomukset ja kastejuhlan häppeninkien kuvaukset.

Vieraskirja on ehdoton suosikki ja siihen kulminoituukin monen vauvelin virtualisoimisen koko idea: kotisivujen osoitteen voi napauttaa tekstiviestinä kaukaisimmillekin sukulaisille ja ystäville ympäri Suomen ja maapallon. Vastaavasti he voivat jättää onnittelunsa ja tervehdyksensä vieraskirjaan.

”Sehän on vähän kuin postikortti”, sanoo Mikko, 35. ”Parhaimmillaan vieraskirjassa ihmiset vaihtavat ehkä vähän laajemminkin kuulumisia.”

Mikon vaimo synnytti kesäkuussa Eino Jussin, ja kotisivujen tekoon jo töiden kautta tutustunut isä ehti uneliaan vauvan ensi päivinä sorvaamaan iloisen kellankirjavat ’Eino Jussin sivut’.

Kotoisuus ja omatekoisuus eduksi

”Kunhan tekaisin. Sellainen päiväkirjamainen juttu, jota on ollut hauska tehdä ja päivittää”, Mikko hymähtää. ”Eikä tarvitse erityisemmin lukea Freudia tajutakseen, että oman lapsen kehuminen on itsensä tai meidän vanhempien kehumista…”

Vankempi motiivi verkkosivujen tekoon oli kuitenkin toinen. Vaavin isovanhemmat ja monet muut sukulaiset ja perhetutut asuvat muilla paikkakunnilla, eikä kaikilla ole ollut mahdollisuutta rymistellä pääkaupunkiin pientä poikaa pällistelemään. Einon vieraskirja pursuilee jo lämminhenkisiä toivotuksia ja humoristisia ilonilmaisuja.

Mikko suosittelee ilman muuta sivujen näpertämistä, jos se jotakuta vanhempaa kiinnostaa. Saitteja omille eemeleille ja iidoille ei kannata tehdä otsa kurtussa.

”Sivut eivät saa näyttää miltään portaalilta tai Alkon nettisaitilta. Kotisivujen pitää olla kotoisia ja tekijänsä näköisiä. Siksi minun tekemilläni sivuilla on ’EinoChat’.”

Todellakin, Eino Jussin Sivuilta pääsee EinoChattia klikkaamalla irkkaamaan.

”Periaatehan on vähän sama kuin vieraskirjassa. Toistaiseksi kukaan ei ole siellä chattaillyt, mutta se on silti saanut äärimmäisen ilahtuneen vastaanoton”, Mikko nauraa.

Katteettomien lupausten sivut

Vauvojen kotisivut tuskin ovat mikään imetyksen ajaksi narikkaan unohtuneiden isien juttu, mutta toinenkin tietokonealalla työskentelevä isä tuikkasi esikoistyttären synnyttyä tavaraa nettiin. Nykyään Petruksen, 33, perheessä on jo kaksi lasta, eikä sivuja enää ole olemassa.

”Homma lähti liikkeelle meidän hääsivuistamme, johon oli sitten helppo kasvattaa tarinaa myös Pipsan synnyttyä”, Petrus kertoo.

Hän oli hankkinut digikameran samoihin aikoihin kuin tytär tuli maailmaan, ja kuvia räpsittiin innokkaasti.
Vaikka Petrukselle itselleen verkkotyöskentely on varsin tuttua, hän korostaa myös, ettei vauvansa kotisivuista haaveilevan kannata pitää rimaa liian korkealla.

”Jokainen tehköön sellaista juttua, mistä itse pitää. Verkosta löytyy mitä vaan ja se on ihan hyvä”, hän toteaa.

Vinkkinä kuitenkin se, ettei kannata luvata jotain, jota ei sitten toteutakaan. Joiltakin sivuilta saattaa löytyä otsikoita joita sanotaan pikapuoliin päivitettävän, mutta sitten onkin tietokonehain into lopahtanut. Tai vauva ajautunut korvatulehduskierteeseen…

Koko perhe netissä

Jos sivujen väkrääminen ei ole entuudestaan tuttua, löytyy ohjeita erityisesti vauvasivujen tekoon esimerkiksi Libero-vaippavalmistajan sivuilta, osoitteesta www.liberovaipat.fi

Vieraskirjaosuudet voi ohjelmoida sellaisiksi, että niitä pystyy selaamaan ennen kuin ne päivittyvät kaikkien nähtäville. Asiattomuuksia ei tässä haastatelluille ole tullut vastaan. Yleensä vauvasivuja penkovat nimenomaisesta vauvasta kiinnostuneet, tai muuten vain aiheen parissa surffailevat isät ja äidit.

Toiset urakoivat lastensa verkkosivuja vuosikaudet, eivätkä ne olekaan enää vaan yhdelle vauvalle omistetut, vaan ne toimivat koko perheen areenana. Linkkejä löytyy ties minne, myös vanhempien lasten itse väsäämille vauhtisaiteille. Se onkin näppärää, sillä Mikko epäilee ettei 14-vuotiaan Einon sivuja mahdollisesti enää isän toimesta päivitetä.

Eino Jussin kotisivut

Teksti: Sini Saaritsa / A4 Media Oy
 

X