Ihmiset ja suhteet

Vinkkejä lapsiturvallisen pihan rakentamiseen

Teksti: Anna.fi

LastenpihaLeikki-ikäiset lapset ovat lähes poikkeuksetta pihan suurkuluttajia. Lapset viihtyvät ulkona kesät talvet, ja tekemistä tuntuu aina riittävän. Ulkona olemista, leikkimistä ja pelaamista voi kannustaa hankkimalla pihalle hauskoja, kehittäviä ja turvallisia leikkivälineitä.

Leikkipuistot ovat lasten suosikkipaikkoja. Kiipeilytelineissä saa kokeilla ja kehittää voimiaan, notkeuttaan ja tasapainoaan. Liukumäessä ja keinuissa voi kokea vauhdin hurmaa, ja erilaiset majat ja mökit antavat mielikuvitukselle siivet.

LastenpihaLeikkivälineitä voi hankkia myös kotipihalle esimerkiksi rakennustarvikeliikkeistä. K-Raudat ja Rautiat myyvät itsekoottavia Jungle Gym -tuotteita. Paketeissa on puuosia lukuun ottamatta kuhunkin leikkivälineeseen tarvittavat osat ja tarvikkeet. Paketissa on myös lista tarvittavista puuosista, rakennusohjeet sekä esimerkiksi työkaluja ja poranteriä. Pakettien avulla voi rakentaa monipuolisia kiipeily-, keinu- ja liukumäkikokonaisuuksia.

Helsingin Lanternan K-Raudassa teline, jossa on tikkaat ja kiipeilynaru maksaa 203 euroa, lisäksi liukumäki 120 euroa. Näiden lisäksi tarvitaan laudat ja mahdolliset lisäosat kuten erilaiset keinut. Pakettien hinnat vaihtelevat hieman eri liikkeissä.

Talot ja telineet lasten iloksi

LastenpihaErilaiset majat ja mökit ovat sekä poikien että tyttöjen suosikkeja. Jos olet kätevä käsistäsi, voit rakentaa leikkimökin alusta asti itse. Ohjeita löytyy monilta verkkosivuilta, ja puutavaraliikkeiden myyjät opastavat materiaalien valinnassa. Jos aikaa tai taitoa ei ole tarpeeksi, voi leikkimökin tilata pihalle myös täysin valmiina tai osissa. Esimerkiksi osoitteesta Klapinetin sivuilta löytyy muutamia erilaisia mökkimalleja, jotka voi tilata valmiiksi kasattuina suoraan kotipihaan.

Lappset Group Oy valmistaa pääosin tuotteita julkisille leikkipaikoille, mutta myös kotipihaan. Koska Lappsetin tuotteet on suunniteltu kestämään päivittäistä käyttöä, ne myös maksavat enemmän kuin rautakauppojen vastaavat tuotteet. Esimerkiksi kiikkulauta maksaa noin 400 euroa, perushiekkalaatikko 250 euroa ja pienten lasten keinun turvaistuin ketjuineen noin 250 euroa. Hinnat sisältävät toimituskulut. Taloyhtiön pihaan voidaan hankkia myös suurempia välineitä yhteishankintana, jolloin välineillä on enemmän käyttäjiä eikä lasku nouse yhden Lastenpihaperheen osalta kohtuuttoman suureksi.

Viime kesinä trampoliineja on ilmestynyt monien talojen pihoille. Rautiat myyvät suurta trampoliinia, jonka halkaisija on 4,26 metriä ja jossa on galvanoitu teräsrunko, hintaan 159 euroa. Turvaverkko tuohon trampoliiniin maksaa 109 euroa.

Puinen hiekkalaatikko kannella maksaa noin 70 euroa, muovinen noin 40 euroa. Puisen keinun neljälle lapselle saa noin 220 eurolla, ja metallisen keinun sadalla eurolla. Nämä tuotteet löytyvät K-Raudoista.

Huolehdi turvallisuudesta

LastenpihaKun rakennetaan pihaa nimenomaan lapsille, turvallisuustekijöitä ei pidä unohtaa. Todennäköisesti lapset viettävät pihalla joskus pitkiäkin aikoja ilman vanhempien tai muiden aikuisten valvontaa. Leikkivälineet täytyy siis suunnitella niin, että riskit pudota, jäädä jumiin tai muuten satuttaa itseään ovat mahdollisimman pienet. Mitä pienemmistä lapsista on kyse, sitä tarkemmin heidän touhujaan on toki myös vahdittava.

Ostaessasi valmiita ulkoleikkivälineitä, varmistu siitä, että laatusertifikaatit löytyvät. Suomen Standardisoimisiliitto SFS ja Kuluttajavirasto tarkkailevat tuotteiden laatua ja myöntävät parhaille tuotteille laatusertifikaatteja. Myös myyjiltä kannattaa kysellä tuotekohtaisista turvallisuustakuista.

LastenpihaOstat tuotteet sitten valmiina tai nikkaroit itse alusta asti, pätevät muutaman yleisneuvot kaikkiin ulkoleikkivälineisiin. Varaa jokaiselle leikkivälineelle tarpeeksi tilaa. Ota huomioon keinujen, kiipeilytelineiden ja kaikkien liikkuvien osien tarvitsema tila. Muista, että lapset tykkäävät välillä riehua eivätkä esimerkiksi keinuessaan istu koko ajan nätisti selkä suorana. Keinun ympärille on hyvä jättää muutenkin reilusti vapaata tilaa esimerkiksi keinupituushyppykilpailuja varten. Jokainen väline vaatii oman turva-alueensa.

LastenpihaPienet raot ja kulmiin jäävät koloset kannattaa tutkia tarkoin. Sellaisia koloja, joihin lapset sormi, pää tai muu vartalo voi jäädä kiinni, pitäisi välttää. Hyvä muistisääntö on että jos lapsen vartalo mahtuu välistä, myös pään täytyy mahtua samasta välistä. Muuten on olemassa vaara, että lapsi pujottautuu kolosesta, mutta jääkin päästään jumiin.

Esimerkiksi kiipeilytelinettä suunnitellessa on hyvä muistaa, että aikuisen tulee päästä auttamaan lasta kaikissa tilanteissa. Liian korkea tai liian pieniä oviaukkoja sisältävä väline voi olla turvallisuusriski.

Mitä isot edellä…

Jos perheessä on eri-ikäisiä lapsia, kannattaa muistaa, että nuoremmat haluavat yleensä tehdä samoja asioita kuin isoveljet ja -siskot. Seitsemänvuotias pystyy kuitenkin hallitsemaan huomattavasti vaikeampia tehtäviä kuin nelivuotias. Vaaratilanteita voidaan estää silläkin, että mitoitetaan vanhempien lasten laitteet sellaisiksi, etteivät nuoremmat pääse niihin ilman apua. Lapsi itse ei osaa arvioida, onko leikkiväline hänelle liian vaativa. Jos parivuotias pääsee kipuamaan korkean kiipeilytelineen päälle, luultavasti hän myös kiipeää vaikkei laite ole hänelle turvallinen.

LastenpihaJotta leikkivälineet pysyvät turvallisina ja käyttökelpoisina, niitä täytyy huoltaa tarpeeksi usein. Ulkona olevat puiset leikkivälineet tehdään toki säänkestäväksi, mutta pitkä talvi ja sateet kuluttavat puupintoja nopeasti. Keväällä leikkivälineet täytyy tarkistaa huolella ennen kuin lapset päästetään aloittamaan leikkejään.

Teksti: Virve Liljeström
Kuvat: Lappset Group Oy ja Rauta-Kesko Oy

X