Ihmiset ja suhteet

Voiko avoin suhde toimia?

Teksti:
Anna.fi

Lasse on elänyt jo useita vuosia avoimessa suhteessa kumppaninsa kanssa. Avoimeen suhteeseen päädyttiin pikkuhiljaa erilaisten tarpeiden takia.

Voiko avoin suhde toimia?

Jooga- ja tantraopettaja Cristian Hallivuori on todennut, että rakkautta ei voi rajoittaa vain yhteen ihmiseen. Avoimen suhteen kautta ihmiselle avautuu mahdollisuus henkiseen kasvuun.

Herää kysymys, eikö uskollisessa aviosuhteessa elävä voi sitten henkisesti kasvaa, ja miten ihmeessä avoin suhde oikein toimii? Voisi kuvitella avoimen suhteen lisäävän parisuhdeongelmia ja aiheuttavan paljon pahaa mieltä.

Erilaiset intressit johtivat avoimeen suhteeseen

Lassen, 34, mukaan avoin suhde on ainoa oikea ratkaisu. Lasse tapasi kumppaninsa seitsemän vuotta sitten yhteisten tuttavien kautta. Suhde alkoi tavallisena seurustelusuhteena, joka muutaman vuoden päästä kehittyi avoimeksi suhteeksi.

Lasse määrittelee suhteensa avoimeksi, koska molemmilla on mahdollisuus harrastaa seksiä muiden kanssa ilman toisen läsnäoloa.

“En kutsuisi suhdetta, jossa esimerkiksi toisinaan otetaan kolmas pyörä mukaan seksiin, avoimeksi. Kun toinen ei ole seksissä mukana, silloin voidaan puhua avoimesta suhteesta”, Lasse selittää avoimen suhteen määritelmää.

Yksi syy avoimeen suhteeseen oli se, että parilla oli hyvin erilaisia kiinnostuksen kohteita ja fetissejä. Avoimessa suhteessa molemmat pääsevät toteuttamaan fetissejään, ja suhde ei rajoita toisen kokemuksia.

”Jos toinen tekee jotain, niin eihän se ole multa pois”, Lasse huomauttaa.

Voiko avoin suhde toimia?

Avoimen suhteen säännöt

Asia kuulostaa hyvin yksinkertaiselta, mutta eikö sitten seksisuhteista seuraa ongelmia omaan parisuhteeseen?

Lassen mukaan vaarana on tietysti, että toisesta suhteesta kehittyy muutakin kuin seksisuhde.

”Jos alkaa tavata toisia muutenkin kuin vain seksimielellä, niin on väärällä polulla. Kaikille osapuolille on oltava selvää, mikä tilanne on, ja kumppanilla on tarvittaessa oikeus kieltää asioita, jotka eivät tunnu hyviltä. Sääntönä on myös, että kavereiden kanssa ei saa puuhata.”

Kuinka seksisuhteesta pidetään sitten tunteet erossa?

Seksisuhteita tutkineen psykologi Peter Jonansonin mukaan suhteelle täytyy asettaa säännöt. Jonansonin mukaan seksisuhteessa kannattaa välttää keskustelua ja lähteä suoraan kotiin tapaamisen jälkeen, jotta suhde pysyy epäromanttisena.

Siis avoimessakin suhteessa on sääntönsä?

”Meillä ei pyritä rajoittamaan toista edes arjessa, joten suhteessa on vapaus tehdä vapaa-ajalla mitä itse haluaa. Vaikka meillä on avoin suhde, se ei tarkoita, että joka päivä hurviteltaisiin muualla. Pääasiassa eletään ihan normaalia suhdetta. Tiedän monia paljon avoimempia suhteita, koska meilläkin on omat rajamme. Jos esimerkiksi toisella meistä tulee vaikea hetki elämässä, voidaan hyvin laittaa vähäksi ajaksi avoin suhde tauolle”, Lasse kiteyttää.

Voiko avoin suhde toimia?

Teksti: Tarja Vilén

X