Ihastunut nainen
Aiemmat huonot kokemukset voivat jalostaa nais- tai miesmakua paremmaksi.
Ihmissuhteet

Voiko miesmakua tuunata paremmaksi? Kysyimme asiantuntijalta 

Haaveiletko parisuhteesta, mutta ihastut toistuvasti tietyntyyppisiin ihmisiin, joiden kanssa tasapainoinen suhde jää vain haaveeksi? Kysyimme asiantuntijalta, onko oma nais- tai miesmaku muokattavissa.  
Teksti: Hilppa Alanko Kuvat: iStock

Tutkimuksissa on todettu, että siihen, keneen ihminen alkaa tuntea vetoa, vaikuttaa moni asia niin mahdollisen kumppaniehdokkaan feromoneista hänen kasvojenpiirteidensä symmetrisyyteen.

– Siihen, keneen kokee voimakasta vetoa, on melko vaikeaa vaikuttaa ainakaan nopeasti, arvioi Väestöliiton terapiapalveluiden psykologi Jaana Ojanen.

Järkeviä valintoja vetovoimasta huolimatta

Ojasen mukaan huonoksi koettu nais- tai miesmaku ei vielä tarkoita sitä, että ihminen on tuomittu suhteisiin hänelle sopimattomien kumppanien kanssa. Ihmisen järki pelaa yhä, vaikka hän kokisikin vetoa johonkuhun.

Itselle sopimattomiin kumppaniehdokkaisiin helposti ihastuvaa Ojanen kehottaakin pohtimaan omia arvojaan ja sitä, mitä todella haluaa elämältä. Jos potentiaalisen kumppaniehdokkaan arvot ja toiveet elämältä ovat hyvin erilaiset kuin omat arvot ja toiveet, suhde ei tule todennäköisesti olemaan kumpaakin tyydyttävä.

Nais- tai miesmaku jalostettavissa

Aiemmat huonot kokemukset voivat jalostaa nais- tai miesmakua paremmaksi.

– Luulen, että kun tulee riittävän monta pettymystä, alkaa muistaa, millaisten ihmisten kanssa sydän särkyi. Tätä kautta tunne sentyyppisiä ihmisiä kohtaan voi laimeta tai parisuhde heidän kanssaan ei tunnukaan enää tavoittelemisen arvoiselta, kun tietää, mihin se päättyy. Tämäkin vaatii kuitenkin paljon ajatustyötä, Ojanen muistuttaa.

Mutta entä jos ei tunne lainkaan vetoa sellaisiin miehiin, joiden kanssa järjellä ajateltuna tasapainoinen suhde voisi olla mahdollinen? Ojanen kannustaa tutustumaan myös sellaisiin ihmisiin, joiden kanssa vetovoimaa ei ole oitis.

– Kenties ihastuminen toisenlaisiin ihmisiin voi tulla hitaammin ja olla erityyppistä, maltillisempaa. Kun ihmiseen tutustuu rauhassa, voi häneen tykästyä ja kiintyä arvostuksen kautta.

Nainen ja mies tutustuvat: onko nais- ja miesmaku muokattavissa?

Asiantuntija kannustaa tutustumaan myös sellaisiin ihmisiin, joiden kanssa vetovoimaa ei ole oitis.

Nopea ihastuja voi elää pilvilinnoissa

Ojanen muistuttaa myös, että usein nopea ihastuja ei ihastu varsinaisesti ihastuksen kohteeseen vaan pikemminkin omaan fantasiaansa hänestä.

– Puhutaan, että kyseessä on transferenssitunne. Eli ihastunut idealisoi voimakkaasti ihastuksensa kohdetta ilman, että tunteella on mitään todenperää. Ihminen siirtää omia fantasioitaan ihastuksen kohteeseen.

Nopea ihastuja saattaakin tulla pilvilinnoistaan kovalla rytinällä alas, kun ihastuksen kohteen inhimillisyys ja viat alkavat ihastuksen tunteen laskemisen myötä käydä ilmi.

Oletko varmasti valmis sitoutumaan?

Jos jatkuvasti ihastuu sitoutumiskammoisiin renttuihin tai kokee, että unelmien kumppanin on oltava vaikeasti tavoiteltava, voisi Ojasen mukaan olla järkevää pohtia, onko todellisuudessa itse oikeasti halukas ja valmis sitoutumaan. Onko syy etäisiin suhteisiin hakeutumisessa kenties sitoutumista kammoksuvan kumppanin vetovoiman sijaan se, että läheisyys ahdistaa? Jos vastasit kyllä, saatat olla läheisyyttä välttelevä.

– Välttelevästi kiintynyt ihminen ei halua tai pysty sitoutumaan. Hän saattaa ihastua ihmiseen, joka on vaikeasti tavoiteltava, koska silloin ei tarvitse kohdata läheisyyden tuomaa ahdistusta. Ihminen, joka on valmis sitoutumaan, herättää välttelevästi kiintyneessä ajatuksen, että tähänkö pitäisi nyt jymähtää. Jos ihastuksen kohde ei anna signaalia siitä, että hän haluaisi sitoutua, ei hänen kanssaan tarvitse kohdata aitoa läheisyyttä ja toisen ihmisen epätäydellisyyttä. Toinen ihminen säilyy ikään kuin fantasiana.

Omaa sitoutumishalua ja -valmiutta kannattaa pohtia myös siinä tapauksessa, jos nais- tai miesmaku on todella kiinteästi sidoksissa nimenomaan ulkonäöllisiin seikkoihin.

– Jos mies- tai naismaku perustuu ulkonäköön, ollaan aika pinnallisella tasolla. Kyllähän kumppanin ulkonäön pitää olla omaa silmää miellyttävä. Mutta jos oikeasti parisuhdetta etsii, niin luulisi, että ulkonäkökriteerit alkaisivat ensimmäisinä karista, varsinkin jos on pidempään ollut sinkkuna. Onni ei ole riippuvainen kumppanin ulkonäöstä. Tunneyhteys rakentuu ihan muista tekijöistä.

X