Ihmissuhteet

Voiko seksielämästä päätellä parisuhteen tilan? Sex Tape Suomi -ohjelman seksuaaliterapeutti Marja Kihlström kertoo

Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström auttaa Sex Tape Suomi -uutuusohjelmassa suomalaisia ratkomaan parisuhteidensa ja erityisesti seksielämänsä haasteita. Mutta voiko seksielämästä päätellä, miten parisuhde voi?

Teksti:
Hilppa Wuokko
Kuvat:
Nelonen Media

Marja Kihlström nähdään Sex Tape Suomi -uutuusohjelman seksuaaliterapeuttina.

Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström auttaa Sex Tape Suomi -uutuusohjelmassa suomalaisia ratkomaan parisuhteidensa ja erityisesti seksielämänsä haasteita. Mutta voiko seksielämästä päätellä, miten parisuhde voi?

Sex Tape Suomi -uutuusohjelman tekeminen oli erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Marja Kihlströmin mukaan todella mielenkiintoinen kokemus.

Ohjelman jokaisessa jaksossa nähdään pariskuntia, jotka katsovat kaikki yhdessä Marjan kanssa suhteestaan ja seksielämästään kuvaamansa videot. Pareja on niin Helsingistä kuin Sodankylästäkin, kaksikymppisistä kuusikymppisiin. Osalla pareista ongelmat ovat pienempiä, osalla suurempia.

Paitsi Marja myös kaikki paikalla olevat parit saavat kommentoida videoita ja esittää kysymyksiä toisilleen. Parit vaihtuvat joka jaksossa uusiin.

– Kuvauksissa oli todella ihana tunnelma, salliva ja hyväksyvä. Välillä parit lähtivät kuvausten jälkeen viettämään iltaa yhdessä, vaikka he olivat toisilleen entuudestaan ihan tuntemattomia, Marja kertoo.

Jokainen pari kävi Marjan luona terapiassa ohjelman jälkeen

Marja lupaa, että ohjelma yllättää katsojan takuulla moneen kertaan.

– Kaikille tulee vastaan hetkiä, joina saa itsensä kiinni ennakkoluuloista ja -odotuksista. Ohjelmassa käsitellään sukupuolen ja seksuaalisuuden moninaisuutta sekä erilaisia parisuhdemuotoja. Kaikki ohjelman parit eivät elä vain kahdenkeskisessä suhteessa.

Marjan toiveena oli, että kaikki ohjelman parit kävisivät ohjelman kuvausten jälkeen kerran terapiassa hänen luonaan.

– Toiveeni meni läpi. Parit olivat tehneet hienoja oivalluksia. Osa päätti myös jatkaa terapiaa.

Marja Kihlström
Erityistason seksuaaliterapeutti Marja Kihlström tunnetaan entuudestaan Puhu muru -Instagram-tilistään ja -podcastistaan.

Seksielämäänsä tyytyväiset kokevat parisuhteen onnellisempana

Vaikka ohjelmassa käsitellään erityisesti parien seksielämää ja Marja on nimenomaan seksuaaliterapeutti, parien parisuhteista puhutaan jopa enemmän kuin itse seksistä.

– Seksuaalisuus on se, mitä olemme, ja seksi se, mitä teemme. On tärkeää erottaa nämä kaksi asiaa toisistaan. Seksuaaliterapiassa puhutaan noin 20 prosenttia seksistä. Toki, jos haluaa tietää nimenomaan seksiin liittyvistä asioista, niistä voi tulla seksuaaliterapiaan puhumaan. Yleensä asioita käsitellään kuitenkin laajemmin.

Onko seksielämä hyvä indikaattori sille, miten suhde voi? Ainakin haasteet parisuhteessa voivat heijastua seksiin ja haasteet seksissä parisuhteeseen.

– Tutkimusprofessori Osmo Kontula on viitannut tutkimuksissaan siihen, että ihmiset, jotka kokevat seksielämänsä hyvänä, kokevat myös parisuhteensa ja sitä kautta myös koko elämänsä onnellisempana.

Aivan suoraan seksielämästä ei kuitenkaan Marjan mukaan voi päätellä parisuhteen tilaa, sillä myös muut asiat kuin parisuhde vaikuttavat seksielämään.

– Tutkimusten perusteella tiedetään, että haluttomuus vaivaa melkein puolia ihmisistä jollain tavalla. Haluttomuus voi johtua parisuhdeongelmien sijaan esimerkiksi ruuhkavuosista, masennuksesta, traumasta tai työstressistä. Ylipäätään elämä vaikuttaa seksielämään. Myöskään se, että seksiä on vähemmän ja sitä haluaisi enemmän, ei tarkoita, että ihminen olisi parisuhteessaan onneton.

Se, mikä on oikea määrä seksiä, on suhteessa olevien ihmisten päätös, Marja muistuttaa.

– Halujen eriparisuus on yleinen haaste. Seksuaalinen halu vaihtelee ja on yksilöllistä, kaikkia sen muotoja tulisi kunnioittaa.

Hyvässä parisuhteessa seksistä voi keskustella avoimesti

Tietyt asiat seksielämässä voivat Marjan mukaan kuitenkin paljastaa, että suhteessa on muitakin ongelmia kuin seksielämä.

– Jos esimerkiksi siitä, että toinen ei halua seksiä, seuraa mököttämistä, syyttelyä, uhkailua, painostamista tai muunlaista vallankäyttöä, on selkeitä vaaran merkkejä havaittavissa.

Sen sijaan Marjan mukaan on hyvän parisuhteen merkki, jos seksistä ja mahdollisista seksielämän pettymyksistä voidaan keskustella avoimesti sekä toista ymmärtäen ja kunnioittaen.

– On hyvä merkki, jos parisuhteessa kumpikin pystyy kertomaan seksiin liittyvistä ajatuksistaan ja toiveistaan. Tyytyväisyys seksielämään sekä seksistä saatava ilo ja nautinto voivat kieliä hyvästä parisuhteesta, mutta samoin esimerkiksi se, että vaikka seksiä olisi vähemmän, se on molemmille tärkeää ja molemmat arvostavat sitä.

Seksin määrä onkin Marjan mukaan huono ja haastava indikaattori sille, miten suhde voi. Hyvässä parisuhteessa keskinäistä yhteyttä pyritään vahvistamaan muutenkin kuin seksillä.

– Kun pääsee tunteissa syvälle, on aivan eri asia avautua nautinnon äärelläkin. Seksiähän voi harrastaa niin, että tyydyttää toisella itseään. Se voi olla todella ulkokultaista seksin harrastamista. Sitten on rakastelua eli oikeaa kohtaamista, missä uppoudutaan niin henkisesti kuin fyysisestikin toiseen.

– On normaalia, että parisuhteessa nämä tasot vaihtelevat. Pelkkä ulkokultainen seksin harrastaminen ei kuitenkaan ole hyvä merkki.

Sex Tape Suomi keskiviikkoisin klo 22  Nelosella ja Ruudussa 25.3. alkaen.

Lue myös:

Tämän takia suomalaiset hakeutuvat seksuaaliterapiaan – ”Ongelmasta kärsivät sekä miehet että naiset”

”Seksionni on kykyä nähdä flirttiä ja eroottista virettä pienissä arjen asioissa” – Tittamari Marttinen kirjoitti häpeilemättömän kirjan siitä, miten käyttää seksiä voimavarana

Lääkäri: Hyvä seksielämä ja rakkaus vaikuttavat enemmän terveyteen kuin ruokavalio – 7 hyvän parisuhteen terveyshyötyä

X