Ihmiset ja suhteet

Yksin baariin – joka tytön reippaustesti

Teksti: Anna.fi

Vielä 1960-luvulla naiset eivät päässeet ravintolaan ilman miesseuraa tai housupuvussa. Vaikka ajat ovat muuttuneet, naiset eivät viihdy kovin hyvin yksin baarissa tälläkään vuosituhannella.

Yksin baariin – joka tytön reippaustesti

“En käy yksin baarissa, koska se tuntuisi tosi säälittävältä”, toteaa Emma, 22. Hän ei ymmärrä, miksi kukaan ylipäätään haluaisi mennä baariin yksin, eikä sukupuolella Emman mukaan ole tässä kysymyksessä väliä. ”Jos olisin poika, haluaisin varmaan yhtä vähän mennä baariin yksin kuin nytkin”, hän epäilee.

Yksin baarissa ei viihdy myöskään Jonna, 29. ”Olen joskus korkeintaan aikaa tappaakseni juonut yhden lasillisen jossain, kun olen odotellut leffan alkamista”, Jonna muistelee. Minkä takia yksin ulkona käyminen tuntuu niin hankalalta? ”Niin se vaan menee, että yksin baarissa istuva nainen on tosi weird”, Jonna toteaa. ”Tavallaan olisi coolia istuskella rauhassa yksikseen viinilasin ääressä, mutta tosiasiassa käytän kaiken energiani siihen, että yritän näyttää siltä, että minulla on ystäviä eikä alkoholiongelmaa.”

28-vuotias Johanna saattaa puolestaan mennä baariin yksin ihan mielellään. ”Se vaatii kuitenkin sitä, että kyseessä on istuskelupaikka, ei mikään yökerho”, Johanna selventää. Tärkeää on myös se, että joku tuttu on tulossa paikalle myöhemmin. ”Silloin kun tiedän tapaavani jonkun tuttavan, voin mennä baariin tuntia aiemmin, tilata oluen ja kirjoittaa vaikkapa samalla kirjeen. Se on oikeastaan aika kivaa. Saatan myös poltella tupakkaa, vaikka yleensä poltan tosi harvoin.” Joskus Johanna taas jää baariin vielä sen jälkeen, kun kaverit ovat jo suunnanneet kotiin. Silloin kyse on tosin pikemminkin työtapaturmasta. ”En voi oikein kuvitella, että sekä tulisin että lähtisin baarista ilman kavereita.”

Yksin istuva nainen on urpomagneetti

Moni nainen pitää laukussaan lehteä tai pientä kirjaa, jotta yksin ravintolassa seuran odottelu ei tuntuisi niin kiusalliselta. Jos Jonna joutuu olemaan joskus yksin baarissa kavereita odotellessaan, hän yrittää lievittää hankalaa oloaan näpyttelemällä rituaalinomaisesti tekstiviestejä tutuille. ”Yritän vaikuttaa siltä, että odottelen jotain, ja esitän, että oloni olisi mukava ja luonteva. Että kyllä tässä on elämä hallinnassa ja kavereita vaikka kuinka. Luen lehteä tai vilkuilen aktiivisesti ympärilleni.”

Mukavaa seuraa yksin baarissa istumalla Jonna ei ainakaan tähän mennessä ole saanut. ”Jos nainen istuu baarissa ilman seuraa, siihen tulee korkeintaan joku urpo horisemaan, ei koskaan kukaan maailman makein tyyppi”, hän toteaa. Mitään tarvetta yksin baarissa käymisen opettelulle Jonnalla ei ole. ”Istun kyllä baarissa ihan riittävästi muutenkin, joten jos ryhdyn käymään ulkona vielä yksin, mitä siitäkin tulisi?”

Ulkomailla yksin baariin meneminen on seikkailu

Tärkeää on, että yksin baarissa on oltava muutakin tekemistä kuin kaljan juominen. Korviketekeminen saa olon itsevarmemmaksi. ”Jos baarissa ei ole lehtiä luettavaksi, kaivan esiin muistiinpanovälineet tai kalenterin. Silloin pitää esittää, että tekisi jotain, ettei kukaan epätoivottu vaan tuppautuisi seuraan”, Johanna paljastaa. ”Seuran hakeminen ei ainakaan minulle ole yksin baarissa olemisen tarkoitus.”

Väkisin seuraan tunkevia ei kaipaa kukaan, mutta ulkomailla asiat ovat toisin, ainakin yksin matkustettaessa. Kun Johanna oli vaihto-opiskelijana Tukholmassa, hän kävi alkuaikoina usein yksin ulkona. ”En tuntenut vielä ihmisiä, joten baareihin oli pakko mennä ilman seuraa”, Johanna kertoo. ”Halusin kohdata ihmisiä, ja baareissa ihmiset olivat humalassa ja tulivat helpommin juttelemaan. Se oli tietoinen valinta ja siksi jännittävää.”

Teksti: Veera Luoma-aho / A4 Media Oy (2.3.2006)

X